Strona 14 z 42 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

To proste. Wizjer ma ponad 100% pokrycia kadru, a wewnątrz wizjera są ramki przystosowane dla danej ogniskowej którą używamy. Ramki te wraz z obszarem ostrzenia są ruchome i przesuwają się wraz z ruchem pieścienia ostrzenia, aby wyelminować błąd paralaksy.
    Kolejna sprawa to to, że obiektywy ostrzą dopiero od 70cm, a i są takie co od 1 metra. Tak więc to dodatkowo niweluje błąd paralaksy.

Ale zawsze można popisać jakieś mądrości z fusów jak nie ma co się co napisać i nie zna się tematu.

Domyślnie

Ale to nie eliminuje paralaksy, tylko ją ogranicza. Nigdy nie będzie to 100-procentowa dokładność, bo nawet jak w wizjerze ramka się przesuwa, to i tak obserwujesz obraz z innego kąta, niż widzi go obiektyw. Różnica może być niewielka, ale jednak jest.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Przyjedź i pokażę Ci, że bez korekcji będziesz miał każde zdjęcie w punkt.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Czyli nawet fizyka w Leice nie działa do końca tak samo - wiedziałem, że za coś jednak się tyle płaci .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Paralaksa najbardziej dokuczliwa jest dla krótkich odległości, a te w systemie M właściwie nie istnieją. Większość moich aparatów jest obarczona błędem paralaksy, ale M9 to jedyny z nich, do którego nie stosuję korekcji, bo zwyczajnie nie potrzeba.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To nie Leica i nie ma w tym nic dziwnego,ze dalmierze maja kompensacje paralaksy. To samo ma Zeiss Ikon ZM i pewnie wiele innych.

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi..
    Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Paralaksa najbardziej dokuczliwa jest dla krótkich odległości, a te w systemie M właściwie nie istnieją. Większość moich aparatów jest obarczona błędem paralaksy, ale M9 to jedyny z nich, do którego nie stosuję korekcji, bo zwyczajnie nie potrzeba.

O ile pamiętam to jeden z moich FED'ów tez miał taką ramkę która pozwalała na niwelowanie błędu paralaksy. Ale oczywiście FED to kopia Lajki . Błąd paralaksy mimo wszystko istnieje. Pamiętam takie ustawione przeze mnie zdjęcie gdzie jeden przedmiot częściowo zasłaniał drugi i na zdjęciu wyszło całkiem co innego niż ja widziałem. Coś było zasłonięte częściowo, coś wyszło zasłonięte całkiem... Po tym doświadczeniu zaiwaniłem tacie Zenita chociaż miałem ochotę nabyć sobie Liubitela (dla młodzieży - kultowa lustrzanka dwuobiektywowa formatu 6x6 . Tam jednak błąd paralaksy zabijał podwójnie .

Nadal jednak twierdzę że jak wygram w lotka to kupię sobie Leice (ale zabrzmiało . Powiem nawet szczerze.. od jakiegoś czasu przeglądam moje dalmierze - czy któryś się nie nada. Zenitów mam chyba ze 4 ale co który to już jakiś feler (a to migawka zajechana, a to światłomierz fałszuje, a to bateria jakaś nietypowa).

Pozdrawiam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 4kwiatek Zobacz posta
    Pamiętam takie ustawione przeze mnie zdjęcie gdzie jeden przedmiot częściowo zasłaniał drugi i na zdjęciu wyszło całkiem co innego niż ja widziałem. Coś było zasłonięte częściowo, coś wyszło zasłonięte całkiem...
    No wybacz, jak się bateryjki fotografuje...

Mnie to kompletnie nie przeszkadza i nie tego wymagam od Leici. Jakbym uważał, że istnieje tylko jeden aparat do wszystkeigo to nie miałbym ich kilku/kilkunastu.

Domyślnie

A ja sie dziwie po co sa te nic nie wnoszace, przesmiewcze uwagi kolekcjonera
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    ...Leica to nie jest łatwy aparat i nigdy nie miał być łatwy tak jak Olumpus Mju2.
    A jak myślisz. Dlaczego?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 14 z 42 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów