Zawsze widać trochę człowieka w jego zdjęciach.
Czasem z tej samej strony jak przy spotkaniu bezpośrednim, czasem wręcz przeciwnie![]()
Zawsze widać trochę człowieka w jego zdjęciach.
Czasem z tej samej strony jak przy spotkaniu bezpośrednim, czasem wręcz przeciwnie![]()
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Moje pytanie nie miało duszy sięgnąć, tylko limitu "otworka" dla małych naleśników Samsunga:-). Zwykle mam podpięty obiektyw 30mm i interesuje mnie jak duże GO bez zbytniego wpływu dyfrakcji można osiągnąć. U Pana jest sporo zdjęć z taką GO - stąd moje pytanie. To maleńki obiektyw, a matryca wciąż DXowa - sezon krajobrazowy (nie znoszę zimy) dla mnie dopiero się zaczyna - a NX5 mam od grudnia - toteż jeszcze nie sprawdziłem. D70 i Canony miałem to wiem. Ciężko jest użytkowników NX5 znaleźć.
Pana fotki zawsze mi się podobały - urzekła mnie ich krystaliczność. Pana zdjęcia są "konserwatywne" - to moja opinia, a nie ocena, one mają warsztat tradycyjny (jak malarstwo Włochów, czy Flamandów - aby nie dwudziestowieczne) - widać Pański szacunek dla widza.
Pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
Samsungiem 30/2.0 robię zdjęcia z reguły na przysłonach od 2.0 - 8.0 i tak :
4.0 - 76, 77
8.0 - 23, 47, 69, 70, 71, 73, 74
10.0 - 48
Nie przekraczam 8.0 bo mi wychodzą paprochy z matrycy a nie lubię za dużo siedzieć przy czyszczeniu fotek.
Ponadto skoro 8.0 jest wystarczająca dla oczekiwanej głębi ostrości to nie daję mniejszej przysłony bo jak słusznie zauważyłeś to jest stosunkowo mały obiektyw.
Nie obrażam się na formę "Ty" - taka jest powszechnie uznana na forach.
Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 11-04-2012 o 08:33
Pięknie dziękuję, już "idę" oglądać.
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Grzegorz
hmmm... no to mam 2 weekendy, ciekawe czy mi się uda
(zdjęcie tradycyjnie bez zastrzeżeń, mogłeś ew jakąś mewę zamówić na róg barierki ;-))
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Powinenes chyba sprobowac sil na wystawie Industrial Photo - trzymaja poziom, technicznie super, oddaja swietnie detal ale takze ogolne wrazenie.
Podoba mi sie takze 85 - wyglada jak cwiczenia z GO ale poza tym stanowi swietne otoczenie dla jakiegos zdjecia z modelka - popularne sa takie miejsca i klimaty, co widac nawet na tym forum.
ciekawe czy w tej bibliotece to standard, że w oknach się daje śmietniki a nie kwiatki![]()