Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jaki obiektyw do fotografowania gwiazd i zórz polarnych?
Witam mamy na imię Paweł i Monika.
Jesteśmy zieloni bardziej niż trawa w tematach związanych z fotografią, dużo czytamy na temat obiektywów, filtrów i wszystkiego co związane z fotografią ale to za mało by wybrać jaki obiektyw kupić. Mieszkamy po środku Islandii, gdzie obserwujemy gwiazdy, planety i zorze polarne, księżyc jest dużo większy niż w Polsce i ogólnie wszystko widać lepiej.
Chcemy kupić sobie amatorskiego Canona 550D (dlatego ten aparat bo nagrywa w HD i nie chcę się wkręcać w grę w modele, cyferki i cały mega rozbudowany szeroko pojęty konsumpcjonizm), statyw, grip, filtr UV, polaryzacyjny (B+W) plecak, tulipana, dodatkową baterię, pilota. Po zakupie tego wszystkiego zostało mi około 600zł na obiektyw, czy istnieją jakieś obiektywy na rynku w tej cenie, który będzie mógł zrobić zdjęcia księżyca i zórz polarnych?
Jeśli istnieją droższe ale nie kosmicznie droższe to proszę też o tym napisać. Będziemy bardzo wdzięczny za każdą poradę dla amatora.
Pozdrawiamy!
kolego jak mam właśnie takie zestaw jaki ci mniej wiecej polecjają. do niego wystarczy statyw jaki mam w stopce. nie słuchaj bajek o kupowaniu statywu za 1000 zł, bo ten do amatorki wysraczy. co będzie jak sięo kazę, że ta twoja preferowana fotografia nieba to jednak nie to? stawty na allegro albo do szafy/? w amatorskich warunkach statywu nie wykorzystuje się codziennie, więc może warto się zastanowić zanim się wyda kupe kasy. Nie licz też, że tymi obiektywami w stoce co mam zrobisz jakieś superdokłądne zdjęcia księżyca czy gwiazd.
Poza tym jak oglądasz stronę Juzy to weź pod uwagę, że ten koleś robi zdjęcia dobrym sprzetem, ma wiedze o foto taką jaką pewnei Ty nie będziesz miałą nigdy (to niezłośliwe piszę - ten koleś na tym zarabia i bawi się w to codziennie, to jego praca od lat, wie co i jak, amatro nie za bardzo mam warunki i możliowści zbliżyć się do tego poziomu), a poza tym wie co to postprocesing, nie kryje tego, że jego zdjęcia poddawane sa jeszcze obróbce w kompie. a jak to robić to już kompletnie inna działka i odrębna nauka.
Piszę to, żebyś nie był rozczarowany efektami swojej pracy, przynajmniej na początku. Życze dużo cierpliwości i powodzenia.
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
Ty widzę tak jak w dawnych czasach ale teraz już króla nie ma i nawet prezydent mówi o sobie w liczbie pojedynczej :cool:.
Zamiast pomagać to uczysz gramatyki, piszę w liczbie mnogiej ponieważ piszę z moją dziewczyną z którą założyłem ten wątek i opisałem wszystko. FAQ forum zawsze mówi o tym by najpierw czytać później pisać, no ale dość złośliwości... Lepiej coś doradź.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Super dziękujemy wszystkim za rady! Teraz to przeanalizujemy i damy znać.
Ostatnio edytowany przez Enoka; 44533.
Powód: Automerged Doublepost
A co z montażem? Bez niego to można śmiało olać długie obiektywy bo i tak gwiazd nie porobicie. Nawet kilka sekund ekspozycji na dłuższej ogniskowej zamienia gwiazdy w smugi. A co dopiero kadry po 30'' i to wielokrotne...
Do zorz polarnych to chyba lepiej jakiś standardowy zoom. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Jeżeli zajmuje całe niebo to wtedy UWA.
Sugeruje Wam (tak jak i Koledzy) na początek kupić standardowy zestaw, a więc:
- Canon 550D + Canon 15-85/3.5-5.6 IS USM + filtr 72mm UV/ochronny (na obiektyw)
- wężyk, zapasowy akumulator i kartę pamięci, torbę foto (na ten zestaw)
W następnej kolejności:
- statyw (np. Slik Pro 330 lub Benq A350 z głowicą BH1) - do powyższego zestawu w sam raz
- obiektyw Canon 50/1.8 (lub 85/1.8) do portretów (i zdjęć z małą GO)
- tele 70-200/4L (lub tańszy C 55-250 lub Tamron/Sigma)
- większą torbę lub plecak foto (na body + kilka obiektywów)
- resztę klamotów
Jeśli na razie braknie Wam kasy na statyw, to na początek można zdjęcia robić z ręki z włączonym IS (dla krótkich czasów) lub postawić aparat na murku lub samochodzie (dla długich czasów). Do fotografowania krajobrazów (szerszy kąt, horyzont+niebo+zorza) powyższy zestaw nada się znakomicie (i z jakości zdjęć będziecie zadowoleni).
Jeśli zaś chcecie fotografować gwiazdy (galaktyki) i na serio zająć się astrofotografią, to sugeruje najpierw popytać szczegółowo co i jak - bo koszty sprzętu będą duże (solidny statyw, montaż, ...).
Enoka za 600zł to nic sensownego nie wyrwiesz, bo temat księżyca, gwiazd i zorzy jest szeroki i kosztowny.
do księżyca potrzebujesz czegoś długiego...te min 300mm by się przydało
zorza - jakiś szeroki kąt...z min 20mm byłby ok...przy 600zł zostają tylko szkła m42+przejściówka o ile brak AF cię nie przeraża
to fotek na naprawdę wysokim poziomie będziesz potrzebować do księżyca i gwiazd montażu paralaktycznego (poszukaj na forach o astrofoto) - ale bez niego też można zrobić fajnego łysego a jeśli chodzi o gwiazdy można się pobawić w starrails
do tego stabilny statyw to będzie podstawa np manfrotto + jakaś głowica 3d
mieć grip'a z pojemnikiem na akumulatory AA (eneloopy), prostą puszkę (1100D, 5porządny czytnik kart,
ani grip ani mega czytnik nie jest rzeczą niezbędną, osobiście do cyfry nie mam już gripa, bo nie chce mi się taszczyć tego na plecach i jakoś radzę sobie bez problemu; trzeba mieć zapasowe akumulatory i tyle
Puszka z kitem i statyw powinny na początek wystarczyć. Do tego druga bateria... A resztą jak już poczujecie co potrzebujecie. Piszę o zorzach. Gwiazdy to może w takiej formie?
... no to z innej beczki. Widzę, że autor nie dysponje zbytnio sensowną kwotą a chce mieć sprzęt na lata. Może jednak kupić micro 4/3?
W dobrej cenie będzie miał przyzwoite zdjęcia i całkiem rozsądne szkła
Do tego tani statyw i będzie ok.
Co do statywu do lustrzanki, to nie musi być za 1000zł, ale taki za 50zł nadaje się co najwyżej do iPhona...
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Do tego tani statyw i będzie ok.Co do statywu do lustrzanki, to nie musi być za 1000zł, ale taki za 50zł nadaje się co najwyżej do iPhona...
generalnie jak ma się mało kasy to lepiej i taniej kupić raz a dobrze, zwłaszcza że dobry statyw ma się na lata
tanie i plastikowe nogi tak jak radzi flankerp dobre będą dla iphona albo małego kompakta
jak nie chcesz zbierać na manfrotto to może takie coś: Benro A-300EX + HD-18 http://allegro.pl/benro-a-300ex-a-30...210620221.html jak mogą być używki to w takiej ceni można zapolować na tańsze nogi i głowicę kulową manfrotto
Kumpel statywy zmienia w miarę zakupu cięższych szkieł. Bodajże nawet w piwnicy leży jego stary statyw z czasów hybrydy. Nawet dziwi mnie fakt, że ten statyw jeszcze jest w stanie trzymać się na nogach. Inną opcją jest dołożenie ciężaru do statywu. Tańsze, ale i mniej poręczne...
generalnie jak ma się mało kasy to lepiej i taniej kupić raz a dobrze, zwłaszcza że dobry statyw ma się na lata
Tutaj się zgodzę. Jednak, to się przekłada do wymogów. Statywy mogące rozkładać się do "gleby" jak i wysoko są naprawdę bardzo drogie. Nie od dziś wiadomo, że jak nam się sprzęt powiększy to i statyw będzie trzeba lepszy kupić.
Tutaj się zgodzę. Jednak, to się przekłada do wymogów. Statywy mogące rozkładać się do "gleby" jak i wysoko są naprawdę bardzo drogie. Nie od dziś wiadomo, że jak nam się sprzęt powiększy to i statyw będzie trzeba lepszy kupić.
ja wiem czy aż tak bardzo drogie? nikt nie każe od razu karbonowego kupować, takie manfrotto 190xprob+804rc2 za 650zł kupi spokojnie...w odniesieniu do "statywów" za 50zł to dużo ale już w odniesieniu do cen sprzętu nie koniecznie
miałam całkiem niedawno w ręce statyw velbon sherpa za ok 150zł /modelu nie pamiętam/ i nadawał się góra do body xxxd+standardowy kit
jak ważny jest dobry i stabilny statyw wiedzą ci co fotografują w plenerze
Oni planują coś standardowego + kit. A mój trzyma stabilnie 5D z gripem i 17-40 w plenerze. Ale bez silnego wiatru. Z wiatrem i tak jest lipa bo się wszystko rozmaże. Chyba, że chodzi o taki efekt, albo fotografujemy coś co nie powiewa.
A montaż ma statyw od razu. :P Więc do gwiazd i tak się te statywy nie przydadzą.
A montaż ma statyw od razu. :P Więc do gwiazd i tak się te statywy nie przydadzą.
Nieco dziwi mnie podejście forumowiczów w tym temacie. Jeśli aparat ma służyć do fotografowania gwiazd i zórz polarnych, to skusiłbym się na teleskop + przejściówka. Kwota mniejsza, a i efekty świetne. Następnym szkłem było by 10-20 sigmy jako szeroki kąt i kolejnym ostatnim jakaś stałka 20/1.8? 35/2? Z czego do przodu upchnąć kiciaka by to do domu się przydał.
Ktoś podrzucił zdjęcia Juzy na początku. Z tą różnicą, że on w Norwegii miał już wyznaczone punkty i tę podstawową wiedzę. Pytający, tej wiedzy nie posiadają i wątpię by ją zebrali w tak krótkim czasie.
może Darx dlatego, że przypuszczamy fotografowanie zórz polarnych/norweskich landszaftów za priorytet, nic pytający nie pisali o zainteresowaniu astronomią i pójściu w stronę co najmniej średnio zaawansowanej astrofotografii
Mieszkamy po środku Islandii, gdzie obserwujemy gwiazdy, planety i zorze polarne, księżyc jest dużo większy niż w Polsce i ogólnie wszystko widać lepiej.
Ja rozumiem, że oni chcą fotografować poprostu niebo tak jak widzą, nie galaktyki.. Zorze polarne itd... Poprostu są w świetnym miejscu, gdzie już gołym okiem widać ładny krajobraz i chcą to zapisać w aparacie.... Nie wydaje mi się, że myślą o astro-fotografii
... nadal uważam, że budżet, którym dysponują, nie pozwoli zrobić zdjęc na miarę możliwości lustrzanki, gdyż po zakupie tanich obiektywów, wydadzą kasę większą niż na m4/3 a obrazek będzie w najlepszych warunkach taki sam... Przy takich zdjęciach aparat nawet APS-C z dobrym obiektywem robi naprawdę kapitalną robotę, ale ze szkłem za 600zł równie dobrze można robić zdjęcia iPhonem. To są specyficzne warunki i tutaj kiepskie szkło będzie najsłabszym ogniwem.... O ile tani obiektyw przy pięknym słońcu da radę i zrobi fajne bardzo kolorowe zdjęcia nawet z ciekawą GO, o tyle w nocy przy tak słabym świetle, gwiazdy będą poprostu nieostre i kontrast za niski... Nie będze tego efektu, którego się spodziewają... Ja robiłem zdjęcia nieba na Teneryfie przy bezchmurnej nocy tanim KITem 18-55. Niestety nie zachwycił i wszystko poszło do kosza, natomiast w dzień już rewelacja... jak na takie szkło..
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Komentarz