Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Zdjęcie z lampą przy czerwonym suficie.

Domyślnie Zdjęcie z lampą przy czerwonym suficie.

Witam,
    jakiś czas temu robiłem zdjęcia na studniówce i jak wiadomo wszystko działo się na sali gimnastycznej, gdzie za sufit robiły podwieszone czerwone tiulowe szarfy. Jaki macie pomysł na zrobienie dobrego zdjęcia z lampą w takim otoczeniu - oprócz błysku bezpośredniego. Oczywiście błysk od "sufitu" nie wchodzi w grę.
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Poszukaj na allegro filtrów żelowych do swojej lampy.

Nienawidzę pisać z telefonu...
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Nienawidzę pisać z telefonu...
    Polecam klawiaturę TouchPal na Androida z funkcją interpretacji głosu :thumbup:
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

A ja polecam kiełbasę żywiecką albo nie krakowską. Polecam lumiquesta który robi za sztuczny sufit. Ale trzeba uważać na jego ustawienie aby nie był za bardzo ustawiony w sufit bo będzie prześwietlony. Ogólnie wysokie iso mała f i lekkie dopalenie. W filtry sie nie baw bo zawału dostaniesz.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Dmuchany a'la softbox albo dyfuzor typu Stofen (ja taki używam) i wal na wprost i jak kolega zasugerował tylko dopalaj aby wyrównać światło i pozbyć się cieni
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

ja jak nie mam mozliwosci odbicia swiatla a musze uzyc lampy to odbijam od reki, stary i sprawdzony sposob
    Canon 5D MK I, Canon 5D MK II, Canon 15mm 2,8 Fisheye, Canon 35mm 2,0, Canon 50mm 1,4, Canon 85mm 1,8, Canon 100mm 2,8 MAKRO, Speedlite 580 EX II i inne Efekty pracy na Pkt 8 regulaminu forum

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

I strzelasz z jednej ręki jak byt cassidy & sundance kid.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Albo filtry albo statyw + softbox + wyzwalacz.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

Filtry tak ale statyw???? To juz bardziej monopod choc i tak uwazam ze to niedogodnosc pierwszego stopnia

Domyślnie

A czemu nie błysk bezpośredni, może z korekcją błysku i odpowiednią kompozycją kadru, tak by uniknąć czarnych wielkich plam?

Bo co to za różnica, korygować zafarby, pochodzące od nieprzyjaznego światła, czy korygować miejscowe prześwietlenia, spowodowane odblaskiem lampy, właśnie np. na spoconym czole. Ta druga alternatywa jest o tyle lepsza, że część odblasków możemy wyeliminować filtrem polaryzacyjnym, a resztę da się z RAW-a wyciągnąć podczas odzyskiwania szczegółów w światłach.

W końcu, to tylko zdjęcia ze studniówki, na których i tak będzie mnóstwo innych błędów.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów