Samyang wziął pod uwagę to co ludzie pisali na temat cen szkieł. Czyli... zbyt niska cena zabijała status! I choćby szkło było nie wiem jak dobre ... to cena też musi w jakiś sposób to odzwierciedlać. Inaczej ludzie pomyślą - "coś jest nie tak"! I tutaj cena jest na odpowiednim poziomie. Przysłona f/1,4... Szeroki pierścień MF... Mniam, mniam! I nie jest już tak różowo finansowo jak w przypadku 35-tki f/1,4 gdzie "niska cena, na zachętę" ... Tylko psuje status! Brawo Samyang! Nauczyli się chłopaki docenić swoje dzieła! Zazdroszczę jedynie Nikoniarzom że otrzymują automatykę przysłony. Świetny obiektyw.
A - coś jeszcze: wideo na pełnej klatce z tym obiektywem musi robić wrażenie!
Dzięki Cichy za opublikowanie testów!
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)
A to obiektywy rozdają już gdzieś za darmo? To wtedy chętnie się zgłoszę i sobie wezmę! Samyang 24 f/1,4 kosztuje 2500 złociszy a Canon EF 24 f/1,4 kosztuje 6000 zł. Już nawet nie stosuję mnożnika "ile razy tańszy". Ale łatwo będzie policzyć. Nie spotkałem się do tej pory z wydajną kombinacją obiektyw AF + DSLR. Kręciłem np. wideo Nikonem D7000 z obiektywem Nikkor 17-55 2,8 i AF obiektywu gubił się/ polował i dodatkowo było go słychać na nagranym materiale. Kupuje się wtedy zewnętrzny mikrofon, okular i stroi się obraz MF. W tym kontekście uważam że Samyang JAK ZA SWOJĄ CENĘ oferuje ogromne możliwości filmowania DSLR-em.
Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)