Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Tamron 17-50 2.8 VC vs Canon 17-55 2.8 IS

Bywalec Awatar RAdoCanon
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

wyżej padło bardzo ważne pytanie skierowane do autora wątku. Ja jako właściciel tamrona wyraziłem swoje zdanie. Wszystko jest wyżej. W skrócie wolałbym kupić stalkę niż wymieniać na canona 17-55. Poza tym ani 17-55 ani 85 nie są eLkami wiec nie wiem do czego pijesz;].
    5dm2

Domyślnie

85 1,8 też mam w planach, ale wcześniej kolega dobrze zauważył - nie o tym jest wątek.
    Zależy mi na tym, czy ktoś z was jest w stanie porównać te dwa obiektywy....
    Tamronem robię zdjęcia od roku i wiem na co stać ten obiektyw. Wiem, że przy słabym świetle ciężko jest złapać ostrość i zanim złapie to trochę pokręci.
    A z informacji czysto teoretycznych znam tylko C 17-55. Mam nadzieję, że ktoś z was, KTO MA TEN OBIEKTYW podpowie mi czy jest wart swojej ceny.
    A jeśli chodzi o inne szkła i inne ogniskowe, to inna bajka, na inny wątek.

Domyślnie

Tamron jak to Tamron... musisz trafić ze sztuką, jeśli masz dobrą to trochę szkoda sprzedawać.... a Canon... też musisz trafić na dobrą sztukę więc uważaj przy kupowaniu. Ze swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć że zastanów się nad C 15-85 bardzo fajne szkiełko, wg mnie lepsza plastyka obrazu niż Tamron 17-50.
    Ostatnio edytowane przez bartosztroch89 ; 03-02-2012 o 14:35
    www.bartosztroch.com
    5ds + some shit

Domyślnie

C 15-85 f/3.5-5.6 - ciemniutko.....

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Skoro przeszkadza Ci AF to zadaj sobie pytanie czy jesteś w stanie wydać tą różnicę za lepszy AF. Różnica w ostrości jest IMHO pomijalna, a jeśli fotki idą tylko do netu to już zupełnie niezwauważalna.
    Które szkiełko jest lepsze to wiadomo, a czy warto wymieniać to tylko zależy do Ciebie
    Jeśli nie planujesz przejścia w najbliższym czasie na FF to dobrze mieć fajne szkiełko na cropa o ogniskowych, którymi robisz większość zdjęć.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mam canona 17-55. W stosunku do tego tamrona ma zdecydowanie lepszy AF, poza tym nieco lepsze: jakosc wykonania, kolory i kontrast. Jesli masz dobry egzemplarz tamrona i potrafisz zyc z jego AF-em, to nie wymieniaj, szkoda kasy. Jesli nie mozesz pogodzic sie z szybkoscia i dzwiekiem AF-a w tamronie, czy tez moze rowniez z jego celnoscia, to na APS-C w tym zakresie nie ma lepszego zooma do canona.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guziec Zobacz posta
    C 15-85 f/3.5-5.6 - ciemniutko.....
    No właśnie miałem napisać, że ten, kto poszedł "w stronę światła",
    raczej już nie wraca "na ciemną stronę mocy".

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Mam canona 17-55. W stosunku do tego tamrona ma zdecydowanie lepszy AF, poza tym nieco lepsze: jakosc wykonania, kolory i kontrast. Jesli masz dobry egzemplarz tamrona i potrafisz zyc z jego AF-em, to nie wymieniaj, szkoda kasy. Jesli nie mozesz pogodzic sie z szybkoscia i dzwiekiem AF-a w tamronie, czy tez moze rowniez z jego celnoscia, to na APS-C w tym zakresie nie ma lepszego zooma do canona.
    Ooo i to kolego jest cenna opinia.
    Tak jak wcześniej napisałem w Tamronie właśnie brakuje mi szybkiego AF, wiele fajnych scen straciłem przez to, że kręcił i nie mógł się zdecydować...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    No właśnie miałem napisać, że ten, kto poszedł "w stronę światła",
    raczej już nie wraca "na ciemną stronę mocy".
    Dokładnie tak...
    Mam 2.8, a już chce mi się coś jaśniejszego.
    A C17-55 chcę kupić, bo jestem już przyzwyczajony do tego zakresu ogniskowych.
    A jak chyba wszyscy, chcę wymienić na coś lepszego, a nie gorszego...
    Ostatnio edytowane przez guziec ; 03-02-2012 o 16:44 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez guziec Zobacz posta
    Dokładnie tak...
    Mam 2.8, a już chce mi się coś jaśniejszego.
    A C17-55 chcę kupić, bo jestem już przyzwyczajony do tego zakresu ogniskowych.
    A jak chyba wszyscy, chcę wymienić na coś lepszego, a nie gorszego...
    Przyjrzyj się Sigmie zatem... IMHO taniej, lepiej
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Domyślnie

Długo użytkowałam 17-55 z 40d w naprawde kiepskich warunkach, najczęściej ze wspomaganiem lampy ale nawet bez tego AF dawał radę, trudno mi sobie przypomnieć ile mniej więcej nietrafionych zdjęć mogłam mieć z tego zestawu ale z ręką na sercu - bardzo niewiele, na porządną fotorelację może z 5. Szybko i precyzyjnie. Zdecydowanie mogę to szkło polecić.
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów