Canon 85 1.2 mk I czy mk II
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Zastanawia mnie to na tyle, że zadzwoniłem do serwisu. Człowiek z którym rozmawiałem raczej nie krył swojego zdziwienia, jednak powiedział żebym podał numer seryjny to się zobaczy.
Napisałem do sprzedawcy ale póki co cisza.
W sumie szkoda bo opinie o nim na jakie natrafiłem są pozytywne.
Schematy, wymiary i waga obu wersji są takie same. Znaczy jeden szczegół na stronie C to na soczewce asferycznej w wersji I jest po prostu napisane "aspherical lens" a na II "ground and polished glass aspherical lens" Nie wiem czy to jest jakaś różnica czy nie?Zamieszczone przez Marv84Faktycznie to zastanawia. Choć jak czytałem w wersji II skupiono sie na poprawie AF a nie szkieł.
Że czego niby brak? Co nie ma MF? No raczej wątpię.Zamieszczone przez Marv84W pierwszej wersji brak możliwości recznej korekcji AF.5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
W wersji II dodano zdaje się nanopowłoki, może stąd nieco inny opis konstrukcji optycznej.
TapatalkKomentarz
-
No niestety ale nie masz racji.Zamieszczone przez Marv84Jak używasz ostrzenia AF nie możliwości korygowania go manualnie dopiero jak włączymy MF kręcenie pierścieniem daje efekty.
85L zarówno w wersji I jak i II nie ma typowego FTMa tylko tzw. "focus by wire" wiąże się to z tym, że manualne ostrzenie jest możliwe ale tylko jeżeli obiektyw jest "pod prądem" i FTM działa ale tylko ze spustem wciśniętym do połowy po zablokowaniu ostrości przez aparat i tylko na one shot.
A to wszystko dlatego bo to szkło ostrzy zmieniając pozycję przedniej soczewki (dlatego jest tak wolne, ponieważ jest ona masywna)
Widzę, że masz to szkło ale nie wiem w jakiej wersji. Jeżeli w I to wypróbuj tak jak napisałem a się zdziwisz, że jednak FTM, co prawda w ograniczonej formie, ale działa
EDIT:
Co do 85L magicznej hybrydy wersji I/II:
a więc moim zdaniem to jakiś wałek.Witam.
Nie podajemy takich informacji i jeśli są jakieś wątpliwości proszę nie kupowaćOstatnio edytowany przez Goomis; 6015.5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
Wszystko prawda z tym zastrzeżeniem, że 85L podczas ostrzenia nie pracuje wyłącznie przednią soczewką ale zdaje się wszystkimi soczewkami - poza tylną, tą najbliżej bagnetu.Komentarz
-
-
-
Jak by tak było to by nie musiała mu się mordka wysuwać, jeżeli dobrze mi się wydaje. Właśnie tak działają szkła z wewnętrznym ogniskowaniem, że zmienia się odległość kilku soczewek względem siebie wewnątrz tubusu?
A tutaj właśnie jeździ tylko front?
Ale ręki sobie uciąć nie dam
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
Tu wyjeżdża wszystko jak w klasycznych 50-tkach. To nie jest obiektyw z wewnętrznym ogniskowaniem tylko z przednim!
TapatalkKomentarz
-
No wiem, nie zrozumieliśmy się bo źle napisałem. Wszystkimi soczewkami pracują szkła z wewnętrznym ogniskowaniem. A tutaj jeździ tylko front. Ale się kłócić nie będę bo nie ma to ani sensu ani nie jest tutaj na to miejsce.
Poszukam sobie o tym później bo teraz nie za bardzo mam czas. Chyba, że masz jakiś fajny link
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
No właśnie dobrze się zrozumieliśmy. Wewnętrzne ogniskowanie polega na pracy nie wszystkich soczewek tylko grupy lub kilku grup soczewek wewnątrz tubusu, bez ruszania (wysuwania i kręcenia) przednim elementem obiektywu, i jest szybsze, ponieważ te elementy są zwykle małe i lekkie. W 85L nie jeździ "tylko" front, ale wszystkie soczewki poza ostatnią (zamocowaną na stałe tuż przy bagnecie), które przy okazji nie zmieniają pozycji względem siebie. Ostrość uzyskiwana jest przez przesunięcie całej konstrukcji bliżej lub dalej matrycy w aparacie - podobnie jak to jest realizowane w klasycznych 50-tkach, z tą różnicą, że tutaj jest jeszcze ta dodatkowa soczewka z tyłu.
Zamieszanie bierze się stąd, że jesteśmy poniekąd przyzwyczajeni do obiektywów, które ruszają przednią lub kilkoma przednimi soczewkami, ale zwróć proszę uwagę, że są to zwykle zoomy i ruch przedniej części obiektywu jest związany ze zmianą ogniskowej, a nie samym ostrzeniem (które z kolei jest realizowane wewnętrznie lub za pomocą tylnej grupy soczewek). Bodaj wszystkie stałki Canona wyłączając 85L i 50-tki ostrzą wewnętrznie lub tyłem. Jedyne te wymienione obiektywy mają taką bardziej klasyczną konstrukcję, w której ostrość ustawiana jest przez de facto zbliżenie lub oddalenie całego obiektywu do/od matrycy.Komentarz
-
50L faktycznie, również "jeździ" przednią soczewką, z tym że cały mechanizm jest ukryty w obudowie i zakręcając UV już nic nam się nie rusza, ani nie wystaje. Na wzór 17-40L, tylko tam w ten sposób "mordka" się rusza przy zmianie ogniskowej :-)Zamieszanie bierze się stąd, że jesteśmy poniekąd przyzwyczajeni do obiektywów, które ruszają przednią lub kilkoma przednimi soczewkami, ale zwróć proszę uwagę, że są to zwykle zoomy i ruch przedniej części obiektywu jest związany ze zmianą ogniskowej, a nie samym ostrzeniem (które z kolei jest realizowane wewnętrznie lub za pomocą tylnej grupy soczewek). Bodaj wszystkie stałki Canona wyłączając 85L i 50-tki ostrzą wewnętrznie lub tyłem. Jedyne te wymienione obiektywy mają taką bardziej klasyczną konstrukcję, w której ostrość ustawiana jest przez de facto zbliżenie lub oddalenie całego obiektywu do/od matrycy.5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
EF 85mm f/1,8 USM ma tylne ogniskowanie.Zamieszczone przez Marv84Nie pamiętam jak sprawa była rozwiązana w 85 f1.8 ale tam chyba nic nie jeździło...Komentarz
Komentarz