tyle że głosy piszące o 85/1.8 to głosy osób które wybierają szkło patrząc na jego cenę..
ja jak kupowałem swoje szkła byłem w tej samej komfortowej sytuacji że tak jak autor wątku mogłem sobie wewnętrznie powiedzieć że cena nie gra roli - bo kupuję to jako swego rodzaju "zabawkę" (dla uprawiania hobby) a nie "młotek" (czyli narzędzie do zarabiania pieniędzy)..
i wszystkim którzy myślą ze 85/1.8 a 85/1.2 to prawie to samo mówię że się mylą i oszukują sami siebie.. to całkiem inne szkła które jako wspólny mianownik mają producenta i ogniskową.. i na tym kończą się podobieństwa.. miałem te szkła równolegle to mniej więcej wiem co piszę..
co do 50ki.. miałem zarówno 50/1.8 jak i 50/1.4 - najpierw wersję 1.8 bo sobie myślałem że to prawie to samo.. potem kupiłem wersję 1.4 - też niby fajne szkło (robiłem na 40D) .. ale jak kupiłem 5d to po zapięciu tych szkieł (50/1.4 i 85/1.8) wystawiłem oba na giełdę i sprzedałem w komplecie.. wystarczyło porównać obrazek z 85tek i czar "uboższych" wersji prysł.. zostało to co w stopce.. jak kupować to od razu porządnie