Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 188

Wątek: Tylko 2 stałki pod pełną klatkę

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

tyle że głosy piszące o 85/1.8 to głosy osób które wybierają szkło patrząc na jego cenę..
    ja jak kupowałem swoje szkła byłem w tej samej komfortowej sytuacji że tak jak autor wątku mogłem sobie wewnętrznie powiedzieć że cena nie gra roli - bo kupuję to jako swego rodzaju "zabawkę" (dla uprawiania hobby) a nie "młotek" (czyli narzędzie do zarabiania pieniędzy)..
    i wszystkim którzy myślą ze 85/1.8 a 85/1.2 to prawie to samo mówię że się mylą i oszukują sami siebie.. to całkiem inne szkła które jako wspólny mianownik mają producenta i ogniskową.. i na tym kończą się podobieństwa.. miałem te szkła równolegle to mniej więcej wiem co piszę..
    co do 50ki.. miałem zarówno 50/1.8 jak i 50/1.4 - najpierw wersję 1.8 bo sobie myślałem że to prawie to samo.. potem kupiłem wersję 1.4 - też niby fajne szkło (robiłem na 40D) .. ale jak kupiłem 5d to po zapięciu tych szkieł (50/1.4 i 85/1.8) wystawiłem oba na giełdę i sprzedałem w komplecie.. wystarczyło porównać obrazek z 85tek i czar "uboższych" wersji prysł.. zostało to co w stopce.. jak kupować to od razu porządnie
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

osobiście skłaniał bym się do 35L i 85L. sam mam trzy szkła 28 50 85 wszystko na 1.8 najczęściej w użyciu, tutaj się sam zdziwiłem 50mm chociaż czasami przydało by się delikatne szerzej a węziej niż 28 - rozwiązanie u mnie 35mm i sam nie wiem czy sprzedawać 28 1.8 i wymieniać na razie na 35/2 czy zbierać uparcie na 35L. Będę musiał przy okazji będąc na zakupach podjechać do sklepu i zobaczyć te 35/2.
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Na początek? Chyba na koniec :-) na swojej drodze miałem chyba wszystkie możliwe obiektywy Canona z tych lepsiejszych i ostatecznie skończyłem z 24, 50 i 85 mm. Gdybym wiedział to od razu, pewnie oszczędziłbym trochę kasy na odsprzedaży :-)
    Dodam jeszcze, że pewną ironią mojego doświadczenia jest to, że trzy pierwsze systemowe obiektywy do Canona jakie skompletowałem, to również były stałki 24, 50 i 85 mm, przy czym w tańszych wersjach i do korpusu APS-C, a nie pełnoklatkowego jak teraz.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    tyle że głosy piszące o 85/1.8 to głosy osób które wybierają szkło patrząc na jego cenę..
    ja jak kupowałem swoje szkła byłem w tej samej komfortowej sytuacji że tak jak autor wątku mogłem sobie wewnętrznie powiedzieć że cena nie gra roli - bo kupuję to jako swego rodzaju "zabawkę" (dla uprawiania hobby) a nie "młotek" (czyli narzędzie do zarabiania pieniędzy)..
    i wszystkim którzy myślą ze 85/1.8 a 85/1.2 to prawie to samo mówię że się mylą i oszukują sami siebie.. to całkiem inne szkła które jako wspólny mianownik mają producenta i ogniskową.. i na tym kończą się podobieństwa.. miałem te szkła równolegle to mniej więcej wiem co piszę..
    co do 50ki.. miałem zarówno 50/1.8 jak i 50/1.4 - najpierw wersję 1.8 bo sobie myślałem że to prawie to samo.. potem kupiłem wersję 1.4 - też niby fajne szkło (robiłem na 40D) .. ale jak kupiłem 5d to po zapięciu tych szkieł (50/1.4 i 85/1.8) wystawiłem oba na giełdę i sprzedałem w komplecie.. wystarczyło porównać obrazek z 85tek i czar "uboższych" wersji prysł.. zostało to co w stopce.. jak kupować to od razu porządnie
    Przepraszam Cię Adminie, ale brzmi to chwalipięcko
    Pogratulować posiadania. Jednak czasami nie sztuką jest wydać kasę...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I jak rozumiem pytającego, np. Kwestie wagi nie mają znaczenia? Wielkości, ergonomii?
    Ostatnio edytowane przez Łopal ; 15-01-2012 o 17:23 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łopal Zobacz posta
    Przepraszam Cię Adminie, ale brzmi to chwalipięcko
    po pierwsze nie jestem adminem tylko moderatorem, a po drugie to nie jest jak to nazwałeś "chwalipięctwo" bo skoro autor wątku pisze że kasa nie gra roli to nie gra - i prosi o opinie dotyczące konkretnych rozwiązań a sporo ludzi na siłę usiłuje udowodnić że "moja racja jest lepsza bo moja" i tyle.. ja kupowałem do pewnego czasu właśnie wersje tańsze i potem doszedłem do tego że jednak taniej będzie kupować od razu lepsze
    Poza tym to całkiem niezła inwestycja - tzn. szkła mało tracą na wartości w przeciwieństwie np. do samochodów czy komputerów..

Jednak czasami nie sztuką jest wydać kasę.
    No nie jest sztuką.. zwłaszcza jak ta nie gra roli .. w końcu niektórzy zarabiają pieniądze po to żeby je wydawać a nie po to żeby je posiadać

I jak rozumiem pytającego, np. Kwestie wagi nie mają znaczenia? Wielkości, ergonomii?
    skoro ktoś pyta o konkretne rozwiązania to raczej już wie ile to waży i zajmuje miejsca

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Co do trzymania cen, oj, to prawda
    Wiesz, mnie się po prostu włącza od razu wiele pytań, jak ktoś nie mówi, co fotografuje, czemu akurat dwie stałki, a nie zoomy, etc. Takie pytanie na dużym stopniu ogólności. stąd wydaje się, że odpowiedż nie może być jednoznaczna
    Pozdr.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witam
    Nie rozumiem dlaczego autor upiera się tylko do 2 obiektywów. W cenie tego sprzętu dokupienie 50/1.4, czy 85/1.8 nie stanowi dla budżetu żadnego znaczenia. Nie trzeba się na siłe ograniczać i rezygnować z innych potrzebnych ogniskowych poza konkretnymi dwoma.

Pozdrawiam
    Mirek
    Od kilku lat używam półśrodków (40D + c28-135, c10-22, 50 f/1.8) i chcę z tym skończyć. Bo kiedyś wydawało mi sie, że jak kupię 28-135 to bedzie dobrze, dzis kupiłbym coś innego a tak w ogóle to mogłem od razu odżałowac kasy i kupić 24-105L - i tak będzie zawsze chyba, że od razu kupię coś do czego z czasem i tak bym doszedł . Chcę zacząć od FF + 2 stałki a z czasem kompletować dalej. Wiem, że za cenę tych obiektywów mógłbym kupić i 8 innych ale nie jestem zainteresowany taką opcją - z czasem pewnie dokupię kolejne stałki i na pewno będa to także L-ki. Nie muszę mieć wszystkiego od razu ani kompletnego zakresu ogniskowych - nie zarabiam na foceniu i zależy mi by wybrać na początek 2 stałki tak, bym jak najmniej odczuwał braki innych ogniskowych...

PS. @ Arturs
    ehh, masz zestaw marzeń: 5DmkII|5DmkI|16-35f2.8L|C24f1.4L|C35f1.4L|C135f2L|C85f1.2L|580 EX|

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam
    Wymienione obiektywy to wysoka klasa sprzętu.
    Wystarczy podpiąć do korpusu konkretne szkło i od razu widać co pasuje , a co nie.
    Porównanie 24L i 35L oraz 85L i 135L na FF specjalnego sensu nie ma.
    Jakbym miał wybierać to 35L i 135L, ale to dla autora jest żadna informacja.
    To tylko moje preferencje, a te każdy może mieć inne.
    Pozdrawiam
    Mirek

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Co do trzymania cen, oj, to prawdaPozdr.
    ano, spróbuj samochód z salonu kupić i po 5ciu latach sprzedać go za tyle ile kupiłeś albo max. 20% taniej

Wiesz, mnie się po prostu włącza od razu wiele pytań, jak ktoś nie mówi, co fotografuje, czemu akurat dwie stałki, a nie zoomy, etc. Takie pytanie na dużym stopniu ogólności. stąd wydaje się, że odpowiedż nie może być jednoznaczna
    Pozdr.
    ja po paru latacvh na forum trochę inaczej to odbieram tzn. pytanie o dużym stopniu ogólności jest takie:
    "Mam 4 tysiące - co kupić żeby zarabiać na ślubach?", albo "co kupić żeby robić zdjęcia robakom ale też dzieciom" natomiast już pytanie "co sądzicie o 24L" albo takie jak w pierwszym poście sugeruje że pytający przynajmniej wie o co pyta i prosi o konkretne odpowiedzi..

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
    Od kilku lat używam półśrodków (40D + c28-135, c10-22, 50 f/1.8) i chcę z tym skończyć. Bo kiedyś wydawało mi sie, że jak kupię 28-135 to bedzie dobrze, dzis kupiłbym coś innego a tak w ogóle to mogłem od razu odżałowac kasy i kupić 24-105L - i tak będzie zawsze chyba, że od razu kupię coś do czego z czasem i tak bym doszedł . Chcę zacząć od FF + 2 stałki a z czasem kompletować dalej. Wiem, że za cenę tych obiektywów mógłbym kupić i 8 innych ale nie jestem zainteresowany taką opcją - z czasem pewnie dokupię kolejne stałki i na pewno będa to także L-ki. Nie muszę mieć wszystkiego od razu ani kompletnego zakresu ogniskowych - nie zarabiam na foceniu i zależy mi by wybrać na początek 2 stałki tak, bym jak najmniej odczuwał braki innych ogniskowych...
    ja miałem tak samo - od 350D zaczynałem, potem 40D miałem.. właśnie jak kupiłem 24-105 to potem doszedłem do wniosku że czas skończyś z półśrodkami.. to nie tak że szastam kasą - większość ze szkieł kupowałem na raty po około 8-12 miesięcy.. i po paru latach mam co mam.. jeden jeździ na qadzie drugi ma kolejkę piko w piwnicy, trzeci lata szybowcem a ja sobie robię fotki..

Cytat Zamieszczone przez BigMan Zobacz posta
    PS. @ Arturs
    ehh, masz zestaw marzeń
    szczerze mówiąc to zastanawiam się jeszcze nad tylko jedną zmianą lub rozbudową - myślę powoli o 70-200/2.8 IS II - tylko nie wiem czy jak kupię to szkiełko to zostawię 135kę czy sprzedam po plecak za mały będzie..
    no i jak wejdzie ta nowa zapowiedziana puszka 1Dx czy jak mu tam to pomyślę czy czasem nie wymienić puchy.. bo szkła zostaną na pewno..
    ale to powoli, nie spieszy mi się.. moja 5d1 ma około 20 tysięcy klatek na liczniku więc szkoda sprzedawać bo obrazek genialny.. BTW.. koledzy z moich okolic wiedzą ale jakby ktoś chciał w kielcach przypiąć sobie coś z tego co mam do puszki to zawsze chętnie użyczam

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    .................................................. ...........
    szczerze mówiąc to zastanawiam się jeszcze nad tylko jedną zmianą lub rozbudową - myślę powoli o 70-200/2.8 IS II - tylko nie wiem czy jak kupię to szkiełko to zostawię 135kę czy sprzedam po plecak za mały będzie..
    ...........................................
    Pozdrawiam
    Oj odstawisz, odstawisz 135L
    Ja z punktu widzenia wypluwanych fotek nie żałuję tego ruchu, ale z racji mojego wieku i konieczności dźwigania tej kobyły (powtarzam: re-we-la-cyj-nej) coraz częściej wracam do pomysłu 70-200 f4 IS plus 85 i 135
    Kręgosłup i kolana ma się tylko raz...

Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów