Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Wątek: Czym czyścić obiektyw ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tsergairl Zobacz posta
    Widzicie z tą wodą to tylko tak ładnie brzmi , ze wchłonie i po kłopocie, oczywście wchłonie, własciwie sie z nią wymiesza (no powiedzmy rozpuści) , ale co sie dzieje izoproanol odparuje , bo ma niższą temperature parowania, a woda zostaje, caly bajer polega na tym, ze izopropanol zmieni napiecie powierzchniowe wody , przez co ów woda łatwiej wchłonie sie w szmatke (czy co tam jest uzywane do wycierania) :-)
    Aby sprwdzic czy mam racje, mozecie zimą podczas duzego mrozu , spryskać przednią szybę samochodu izopropanolem, uzyć wycieraczek i ruszyc autem, gwarantuje, ze za 10 metrów sie zatrzymujecie, bo wlasnie sie tak stanie jak napisalem izopropanol odparuje i na szybie zostanie sama woda ktora momentalnie zamarznie :-)
    Gdyby to tak tylko bylo, ze tak latwo odparowac alkohol i zostaje sama woda...za jednym zamachem..latwo by sie bimber pedzilo :-P

Niestety tak nie jest. Zreszta plyn do spryskiwacza zawiera metanol, ktory jest jeszcze lotniejszy od IP i jednak trzeba sie sporo nadestylowac zeby go oddzielic od wody a nie tak sobie odparowac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Gdyby to tak tylko bylo, ze tak latwo odparowac alkohol i zostaje sama woda...za jednym zamachem..latwo by sie bimber pedzilo :-P

Niestety tak nie jest. Zreszta plyn do spryskiwacza zawiera metanol, ktory jest jeszcze lotniejszy od IP i jednak trzeba sie sporo nadestylowac zeby go oddzielic od wody a nie tak sobie odparowac...

uwierz mi, ze w warunkach laboratoryjnych jest bardzo łatwo :-)
    ale to juz na inne forum wiec nie bede OT za kazdym razem robil, bo sie zle skonczy dla mnie

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tsergairl Zobacz posta
    uwierz mi, ze w warunkach laboratoryjnych jest bardzo łatwo :-)
    Kolega raczyl wspomniec cuda o samej wodzie na szybie samochodu, a teraz nagle przywoluje warunki laboratoryjne?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    skoro ja wspomnialem o warunkach labo przy samochodzie , hmmmm no cóż nie każdy tak jak Ty pędzi bimber na masce samochodu

a swoja droga plyn do spryskiwacza zawiera 18 - 36 procent wlasnie izopropanolu, bo sprzedaz i rozpowszechnianie niebezpiecznych trucizn jakim niewatpliwie jest metanol jest jak dotychczas w Polsce zabronione

dyskusja sie robi "akademicka", bierz i rób co chcesz , ja powiedzialem swoje mozna w to wierzyc, ale nie trzeba, nikogo do niczego nie zmuszam i co najciekawsze, jak ja jestem w jakiejs dzidzinie laikiem to staram sie przyswajac wiedze, a nie "mądrować" sie, probując udowadniac, ze sie jest lepszym we wszystkim.

Odpowiadanie na ten post tez nie ma najmniejszego sensu, gdyz to co ja chcialem powiedziec w sprawie czyszczenia szkieł powiedziałem.

Dalsze nieprzemyslane odpowiedzi mające na celu prowokowanie mnie do wypowiadania w kwestiach chemicznych uznam za prowokacje, ktora potem z braku argumentow uznasz za moje trolowanie i ostatecznie nagłośnisz sprawe jaki to nowy trol sie pojawil na forum przez co ucierpie ja.

Uprawnienia umieszczania postów