Pokaż wyniki od 1 do 10 z 572

Wątek: 5d vs 5d ii, roznice w obrazowniu i inne dylematy

Mieszany widok

Domyślnie

Nie nie, źle to odebrałeś

Po prostu rozbawiło mnie to, że zacząłeś wypisywać argumenty, dlaczego wybrałeś mk2, a nie mk1 dopisując przy połowie z nich synonimy słów 'jakiś taki niezbyt ważny dodatek'.

Ale skoro jesteś wesoły i zadowolony po zakupie mk2 to bardzo dobrze (o to w tym wszystkim chodzi, prawda?), ja również jestem zadowolony po zakupie mk1 i póki co słabo widzę dopłacić 3000zł za iso lepsze o ~1ev i LCD (chociaż mnie te filmy troszkę kuszą...) Pozdrówki!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez naras Zobacz posta
    Nie nie, źle to odebrałeś

Po prostu rozbawiło mnie to, że zacząłeś wypisywać argumenty, dlaczego wybrałeś mk2, a nie mk1 dopisując przy połowie z nich synonimy słów 'jakiś taki niezbyt ważny dodatek'.

Ale skoro jesteś wesoły i zadowolony po zakupie mk2 to bardzo dobrze (o to w tym wszystkim chodzi, prawda?), ja również jestem zadowolony po zakupie mk1 i póki co słabo widzę dopłacić 3000zł za iso lepsze o ~1ev i LCD (chociaż mnie te filmy troszkę kuszą...) Pozdrówki!
    Skoro widzisz w tym wszystkim tylko taką różnicę to znaczy, że cała reszta jest Ci niepotrzebna i z całą pewnościa nie warto wymieniać
    5D też daje fajny obrazek bez dwóch zdań.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Skoro widzisz w tym wszystkim tylko taką różnicę to znaczy, że cała reszta jest Ci niepotrzebna i z całą pewnościa nie warto wymieniać
    5D też daje fajny obrazek bez dwóch zdań.
    Pomijając ISO to daje tak samo dobry obrazek jak młodszy braciszek.
    A jeśli masz słabe szkła to nawet ladniejszy.
    Ostatnio edytowane przez Mad_Mac ; 07-12-2011 o 23:57

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

5D MkI jest lepszy od wersji II co najwyżej w kategorii dźwięku migawki, ale jeśli ktoś nie zamierza używać filmów to do pozostałych rzeczy nie warto dopłacać.
    Nie ma znaczącej różnicy w prędkości pracy ani w jakości obrazu. Na mk II można za to lepiej na LCD zobaczyć naświetlenie zdjęcia i skalibrować skopane w fabryce przez Canona obiektywy a czasami wynalazki spod znaku 'Sigma'. Przycisk AF-ON w Mk II można docenić gdy w MK I ustawiamy ostrość nie spustem a gwiazdką co równa się z utratą możliwości blokady ekspozycji flasha. Nie zgadzam się też że niby wizjer w MkII jakiś lepszy, bo rozmiar i krycie takie samo, różnica to jedynie lekko ocieplający zafarb w MkI.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Stara 5d ma chyba 96% pokrycia wizjera, a nowsza 98.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Stara 5d ma chyba 96% pokrycia wizjera, a nowsza 98.
    Ale rozmiar ten sam, więc w Mk I obraz jest większy

Uprawnienia umieszczania postów