1 jeżeli karta nie będzie „bootowalna” - ML nie uruchomi się – lustrzanka wystartuje z oprogramowaniem producenta bez nakładek
2 jeżeli karta pamięci będzie „bootowalna”, a nie będzie na niej plików ML – lustrzanka zawiesi się; konieczne wówczas jest natychmiastowe wyciągnięcie akumulatora na kilkanaście sekund
3 jeżeli karta pamięci będzie „bootowalna” i będzie na niej ML – uruchomi się po chwili od włączenia aparatu
4 należy wyłączyć automatyczne czyszczenie matrycy przy włączaniu i wyłączaniu urządzenia
5 formatując kartę pamięci, na której są pliki ML przy użyciu oprogramowania Canon można doprowadzić do zawieszenia lustrzanki (patrz pkt. 2); należy używać opcji usuwania zdjęć w ML
6 dla pewności należy wyłączyć funkcję automatycznego wyłączania aparatu po upływie określonego czasu. Byłoby bardzo źle, gdyby wyłączył się w trakcie zapisu zmian w oprogramowaniu
7 ML znajduje się na karcie pamięci, a to oznacza że wszystkie karty muszą być przygotowane do użycia Magic Lantern (muszą zawierać Mli mieć ustawione odpowiednie flagi).
W przeciwnym razie patrz pkt. 1 i 2
Powyższy tekst skopiowany ze strony http://taczkowski.net/Magic_Lantern_...nek_Canon_.pdf
Proszę o informacje czy w najnowszej wersji ML-a nadal jest tak samo.
Na toturialu http://magiclantern.wikia.com/wiki/Unified w aparacie włączone jest czyszczenie matrycy i automatyczne wyłączanie co niezgodne jest z powyższym tekstem.
Odnośnie wyłączania to rzadko gaszę aparat wyłącznikiem, z reguły zostawiam włączony (sam się gasi) gdy chcę fotografować wciskam spust i aparat się włącza.
Czy po zainstalowaniu ML nadal będę mógł tak robić?
Jak jest z tą kartą, czy trzeba ją zrobić bootowalną czy wystarczy ją sformatować i skopiować na nią pliki (jak w toturialu tam jest 550D ja mam 500D).
Bardzo proszę o odniesienie się do poszczególnych punktów skopiowanego opisu, oraz napisanie czy używanie ML nie utrudnia zwykłego fotografowania, czy jest łatwy w obsłudze przy słabej znajomości angielskiego - rzadko filmuję, ale zwłaszcza opcja regulowania przysłony bardzo się przyda.
Mam nadzieję, że do foto też jest trochę przydatnych rzeczy.
Najbardziej interesowało by mnie "wyciągnięcie z menu na wierzch" zmiany sposobu pomiaru światła, rozszerzenie regulacji zmiany EV do conajmniej +/- 3
WB w Kelvinach (to chyba jest), myślę, że znajdzie się jeszcze coś ciekawego ;-)
I jaszcze jedno. O ile ML wydłuża włączanie aparatu po automatycznym i ręcznym wyłączeniu jeśli jest jakaś różnica?
Z góry dziękuję za odpowiedź.