Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: C 135 f/2.0 vs C 85 f/1.2

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

za mała GO czyli za duża? w sensie że ma być bardziej rozmyte? to chyba od 85ki lepszego nie znajdziesz.. akurat teraz jest u nas już ciemno po południu a z rana niestety robota bo bym coś pstryknął żebyś porównał.. jak możesz to napisz co zamierzasz fotografować to może coś wpadnie nam do głowy..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    za mała GO czyli za duża?
    Wiem, jest juz pozno , ale ja mam na mysli dokladnie to co napisalem, potrzebuje nieco wiekszej DOF niz to co daje 135-tka...btw, tak czy siak raczej nie ma alternatywy i zaryzykuje zrobic ten projekt 85-tka.....ale mam jeszcze sporo czasu, wiec jak bys dal rade kiedys w weekend zrobic sampla( ten sam kadr, gdzies tak z odl 50m) to bede wdzieczny.
    Ps.
    No chyba sie zagalopowalem, nie da sie zrobic tego samego kadru roznymi ogniskowymi z tej samej odleglosci, powiedzmy 135 z 50 m, a 85 oczywiscie trzeba podejsc :-)))
    Ostatnio edytowane przez Jerzy M ; 29-11-2011 o 00:59

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerzy M Zobacz posta
    No chyba sie zagalopowalem, nie da sie zrobic tego samego kadru roznymi ogniskowymi z tej samej odleglosci, powiedzmy 135 z 50 m, a 85 oczywiscie trzeba podejsc :-)))
    Nawet jak podejdziesz to nie da się zrobić takiego samego zdjęcia bo perspektywa będzie inna. No chyba że fotografujesz płaską ceglaną ścianę czy inną płaszczyznę dokładnie prostopadłą do osi optycznej.
    135L optycznie jest lepsze - ładniejszy bokeh i brak CA. Tyle że to teleobiektyw i foty z daleka są płaskie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nawet jak podejdziesz to nie da się zrobić takiego samego zdjęcia bo perspektywa będzie inna. No chyba że fotografujesz płaską ceglaną ścianę czy inną płaszczyznę dokładnie prostopadłą do osi optycznej.
    135L optycznie jest lepsze - ładniejszy bokeh i brak CA. Tyle że to teleobiektyw i foty z daleka są płaskie.
    Wiem o czym mowisz,niech sobie beda plaskie, tylko raz jeszcze wytlumacze ze: brakuje mi na bokach tak po metrze z kazdej strony ..i ze dwa metry w DOF ( wzgledem 135 - tki )
    Bede fotografowal grupe tanczacych dzieciakow, i kazde z nich musi byc "ostre"....sciany nie przesune, swiatla nie dodam, musi byc f/2.0., wiec pomyslalem ze najlepsza alternatywa bedzie 85-tka, bede mial szerzej i glebiej - tylko co z obrazkiem?.......innym wyjsciem jest pelna klataka i zostanie ze 135, wtedy zyskuje w stosunku do APS-H, no ale nie tyle co potrzebuje ,( szczegolnie DOF) i trace szybkosc migawki.
    Caly dowcip polega na tym, ze nie ma proby generalnej w sali gdzie bedzie koncert, bo gdyby byla, to by nie bylo tego postu. Pozyczyl bym 85, sprawdzil w boju i zadecydowal co finalnie podpiac na koncert. A z drugiej strony nie moge tego spartaczyc, bo od jakosci tych fotek bedzie zalezec podpisanie lub nie intratnego kontraktu.

Uprawnienia umieszczania postów