Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: jak zrobić takie zdjęcie macro?

Początki nałogu

Domyślnie jak zrobić takie zdjęcie macro?

właśnie tak brzimi pytanie - spójrzcie:

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=364513

na zdjęcia w tym linku i powiedzcie mi czy one są wykropowane? czy to po prostu takie cóś można wyciągnąć z omawianego w tamtym wątku obiektywu, b się w tym gubię? co zrobić, aby mieć takie zdjęcie? śa naprawdę oszałamiające szczegółowością
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Dopiero zaczyna Awatar sweter

Domyślnie

Obiektyw macro i po sprawie
    Blog - http://sweter.tumblr.com/ - Canon SX30 IS + adapter filtrów 58mm + Polar 58mm + UV 58mm + Pretec SDHC 32GB 233x class 10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

MP-E 65mm f/2.8 1-5X Macro dokładnie taki zwykłą makrówką aż takiego przybliżenia bez pierścieni chyba nie uzyskasz

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweter Zobacz posta
    Nie obiektyw, dość drogi zresztą, to tylko narzędzie. Drugie primo to anielska cierpliwość i kilka lat zbierania doświadczeń.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Canon MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro Photo.To obiektyw o skali powiększenia 1-5x.Wez rozmiar muchy np i pomnóż przez 5.Taki rozmiar otrzymasz na matrycy.[to także ZOOM]
    Jest tylko do macrofotografii sankowej,statywowej nie ostrzy na nieskończoność
    "Normalnie" macroobiektyw ma skalę 1-1x.Używany również do celów standardowych przez preferujących ostrość w szkłach.Muchę mnożysz przez 1.
    Niezależni producenci piszą macro często dla marketingu nie patrząc na skalę.
    Cropować można zawsze ,ale w tym wątku nie oto szło .
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 06-11-2011 o 12:32

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sweter Zobacz posta
    al e czy 100L Macro wystarczy, aby zyskać takie przybliżenie? ja wiem, że od razu się takich zdjęćnie zrobi..., że praktyka i w ogóle. Ale póki co zastanawiam się nad obiektywem i nie chciałbym wydać kasy, żeby potem się okazało, że mogę co najwyżej zrobić nim zdjęcia takie jak sigmą 70-300 macro... tu chodzi o te szczegóły, które są niesamowite. Jaki obiektyw da takie obrazy?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Canon MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro Photo.To obiektyw o skali powiększenia 1-5x.Wez rozmiar muchy np i pomnóż przez 5.Taki rozmiar otrzymasz na matrycy.[to także ZOOM]
    Jest tylko do macrofotografii sankowej,statywowej nie ostrzy na nieskończoność
    "Normalnie" macroobiektyw ma skalę 1-1x.Używany również do celów standardowych przez preferujących ostrość w szkłach.Muchę mnożysz przez 1.
    Niezależni producenci piszą macro często dla marketingu nie patrząc na skalę.
    Cropować można zawsze ,ale w tym wątku nie oto szło .
    aha...
    Ostatnio edytowane przez kawo ; 06-11-2011 o 12:35 Powód: Automerged Doublepost
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

100L jest uważany za jeden z najlepszych obiektywów do macro. Ma ISa i AFocusa oraz skalę odwzorowania 1:1. MP-E65 jest obiektywem bardzo specjalistycznym o skali odwzorowania do 5:1 i ręcznych nastawach. Przeznaczony jest dla bardzo zaawansowanych macrofotografów

edit: zwykłe sigmy z dopiskiem macro mają co najwyżej skalę odwzorowania 1:2.
    Ostatnio edytowane przez jacek_73 ; 06-11-2011 o 12:39
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Canon MP-E65mm f/2.8 1-5X Macro Photo.

@kawo,poszukaj w sieci zdjęć z obiektywu powyżej,przeczytaj post #5.
    Wszystko sie da,ale macrofotografia to oddzielna wielka działka w fotografii.Wymaga wielkiej wiedzy i b.duzo specjalnego sprzętu,pomysłowości ,czasu.Ludzie opanowywują dla niej hodowlę różnych stworków,roślin,dziedziny muzealnictwa jak np.numizmatyka,jubilerstwo itp.
    Jeżeli ktoś w tej specjalności [ lub innej fotograficznej] w dzisiejszych czasach nie chce zaangażować siebie i środków [kasy] to ciemność widzę.Dostęp do zdjęć i poziom sprzętu ustawił poprzeczkę wysoko.
    Polecam czytanie i oglądanie .

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

100 2.8 + pierścienie + crop da podobne fotki z tym, że większość tych ładniejszych zdjęć makro przy skalach sporo większych od 1:1 to stacki a o tym wiele osób zapomina

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAwo Zobacz posta
    100 2.8 + pierścienie + crop da podobne fotki z tym, że większość tych ładniejszych zdjęć makro przy skalach sporo większych od 1:1 to stacki a o tym wiele osób zapomina
    słuchajcie ja jestem amatorem co widać chyba po tym jakim sprzęt posiadam. po porstu zachwyciło mnie pare zdjęć macro i zacząłem sobie zadwać z ciekawości co trzeba mieć od strony sprżetowej, żeby podobne zdjęcia wykonywać. ja moge co najwyżej sobie sprawić 100L macro. nic więcej. stąd moje pytanie czy takim obiektywem da się robić zdjęcia może nie aż takie jak w tym linku, ale choć trochę porównywalne. widze, ze nie bardzo... co to są stacki? i czy skala odwzorowania 1:1 jest lepsza niż 1:2? poza tym w zasadzie całkiem miłe i fajne są choćby zdjęcia wnętrza kwiatów z dużym powiększeniem a do tego chyba 100L styknie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów