Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Wątek: Lytro zatrzęsie rynkiem foto? AF po zrobieniu zdjęcia?

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

O kłopotach z ustawianiem ostrości w niektórych strefach zdjęć pisałem już na drugiej stronie tego wątku. Jeżeli nie da się tego uzyskać tłumacząc to ograniczeniami internetu, w czasach, gdy możliwe jest strumieniowe przesyłanie FullHD, to czemu ma ta technologia służyć? Zdjęcia wielkości dużego znaczka pocztowego we flashu są zbyt wymagające... Hmmm...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Ściema - ta mała matryczka robi kilka fot na sek z różnym ustawieniem punktu ostrości. Dlatego ma takie duże zakresy tolerancji.

Domyślnie

Gdzieś tam wyczytałem, że co 5 cm w głąb można ustawiać ostrość, także pewnie dlatego nie mozna jej ustawić wszędzie.

Tak jak pisałem wcześniej - wynalazek zostanie zabity lub uśpiny na wiele lat.
    D3

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Pierwsze aparaty cyfrowe były bardzo drogimi zabawkami o kosmicznie marnych parametrach. I w niespełna kilka lat wyparły cały system obowiązujący i panujący przez z górą 150 lat. Ta zabawka nie jest relatywnie droga i chyba trzeba poczekać na bardziej zaawansowane modele o ile oczywiście będą. Tyle, że wybór płaszczyzny ostrości po zrobieniu zdjęcia nie jest jakimś tam wielkim „halo” jeśli to miałaby być rewelacyjna rewolucja to ostrość powinna być ustawiana w wielu, przynajmniej kilku płaszczyznach.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Tyle, że wybór płaszczyzny ostrości po zrobieniu zdjęcia nie jest jakimś tam wielkim „halo” jeśli to miałaby być rewelacyjna rewolucja to ostrość powinna być ustawiana w wielu, przynajmniej kilku płaszczyznach.
    Zgadzam się z Tobą. W pierwszej chwili pomyślałem, że to rewolucja, ale już na chłodno tak nie myślę. Przecież mam kontrolę nad głębią ostrości (mogę też zrobić by wszystko na zdjęciu było ostre) i punktem, który chcę aby był ostry, i z góry wiem jaki efekt chcę osiągnąć na zdjęciu, także zmiana płaszczyzny ostrości po wykonaniu zdjęcia nie jest mi potrzebna.

Reasumując: fajny gadżet dla amatorów fotografii, ale poczeka swoje zanim trafi do lustrzanek i do fotografii profesjonalnej.
    D3

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta
    Przecież mam kontrolę nad głębią ostrości (mogę też zrobić by wszystko na zdjęciu było ostre) i punktem, który chcę aby był ostry, i z góry wiem jaki efekt chcę osiągnąć na zdjęciu, także zmiana płaszczyzny ostrości po wykonaniu zdjęcia nie jest mi potrzebna.
    W ten sposob mozna uzasadnic rowniez bezsensownosc istnienia autofokusa. A jest juz pare osob ktore nie kupia sprzetu bez autofokusa.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Domyślnie

Wszystko można uzasadnić po swojemu. Autofokus działa dobrze i korzystam z niego z powodzeniem, a co do tego wynalazku to może za x lat jak będzie działał perfect, to nie powiem mu "nie". Póki co - zostaję z moim lustrem ;-)

Pozdro
    D3

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janek1977 Zobacz posta

Tak jak pisałem wcześniej - wynalazek zostanie zabity lub uśpiny na wiele lat.
    Póki co nie bardzo jest co zabijać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Póki co nie bardzo jest co zabijać .
    Zgadzam się ;-)
    D3

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Rewolucja pewnie nie nastąpi nie mniej fajnie by było jak by pojawiły się nieco większe matryce, na których nie byłoby wad typowych dla tak zwanej pełnej klatki. Mam na myśli dystorsję. Skoro fotografia jest cyfrowa to przydała by się jakaś regulacja choćby czułości nie dla całej płaszczyzny matrycy ale jeśli już nie pojedynczych pikseli to jakiś grup. Mam na myśli czułość.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów