Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: jak popchnac amatora krok do przodu

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Naukę przyspiesza ten kontakt z innymi pasjonatami fotografii, kółka, zloty i spotkania np. C-F-K które są organizowane w całym kraju wszystko zależy od twojej aktywności na tym polu.
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Prosiłbym o powrót do tematu. Filozofowanie na temat czy warto, co i gdzie zamieszczać zostawmy dla innych wątków.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

GalaktycznyMuczaczo,nie walcz o przegraną sprawę.To nigdy nie daje dobrych skutków.

Masz prawo do wlasnego zdania i je już wyraziłeś.
    Inni też takie samo prawo mają.

Moderowanie zostaw moderatorom ,do czasu aż sam będziesz moderatorem.

Autor jeśli nie chce zakładać galerii a jedynie zilustrować swoje pytanie ,
    może zamieszczać zdjęcia w wątku.
    Skończmy proszę w tym miejscu to OT.

Zdublowałem Kolekcjonera .[Ale róznica w czasie 0 sek.]
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 01-10-2011 o 15:14

Domyślnie

witam ponownie
    bylem dzisiaj z dziecmi na karuzeli. do tego czasu zapoznalem sie z kilkoma artukulami ze strony "szeroki kadr" ksiazke zasady kadrowania zamowilem.

dzien byl sloneczny, zdjecia zrobione ok. 16. karuzela miala zadaszenia wiec dawalo to cien. kozystalem przede wszystkim z piorytetu migawki i piorytetu przeslony. wybieralem swiadomie centralne pole autofucusa, , pomiar AL SERVO, i seria zdjec.
    ustawilem w obrazach stylu /7.0.4.0/

kiedy dawalem czasy rzedu 1/250 to pomimo ze karuzela sie krecila wygladalo to tak jakby stala w miejscu, kiedy dawalem czasy 1/60 - 1/25 byl jadny efektruchu, lecz wiele zdjec bylo nieostrych i poruszonych

1. ISO 400; 1/200; f5.0

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

musisz jeszcze ogarnąć lampę -> http://foto.jasiu.pl/

co do fot, to poczytaj jeszcze o zależnościach EV, nie musiałeś używać f20 czy f16 (poczytaj o dyfrakcji ) trzeba było użyć iso100 i mógłbyś zejść o 3ev z przysłoną

jeżeli chcesz uzyskać rozmyte tło to potrzebujesz mniejszej głębi ostrości - uzyskujesz przez zmniejszenie liczby przysłony i przede wszystkim przez fotografowanie z bliższej odległości
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i tym się pobaw

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...rzanki-on-line
    Ostatnio edytowane przez gavin ; 02-10-2011 o 22:15 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ranosz Zobacz posta
    a co zrobic jak tlo z tylu jest malo ciekawe, ale nie mam sprzetu do uzyskania jakiejs wiekszej glebi? zrezygnowac ze zdjecia, czy moze jest co innego?
    Inaczej kadrować. Ustawić się tak żeby tło było ciekawsze.
    55mm i f/5.6 da ci węższy kadr i zmniejszy głębię ostrości. Spróbuj ustawić na priorytet przysłony. Ustawić najmniejszą liczę przysłony i pozwolić aparatowi kontrolować czas.
    Poszukaj w necie i na forum na temat Głębi ostrości. I przeczytaj instrukcje aparatu

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GalaktycznyMuczaczo Zobacz posta
    tak samo tutaj weś aparat i idz robić zdjęcia to jedyna metoda na to aby robić lepsze zdjęcia ,nie ma innej ani krótszej ani dłuższej. Idziesz robisz zdjecia wracasz do domu wrzucasz na kompa i widzisz czy jest ok czy nie, i tak do skutku.
    To trochę jak wyważanie otwartych drzwi...

Osobiście preferowałem i preferuję takie podejście, że np. widzę jakiś typ zdjęcia i próbuję je powtórzyć. Najlepiej jak do tego są podane parametry (czas, przysłona, ISO, ogniskowa). Zwłaszcza ogniskowa jest ważna, bo np. początkujący (nie umiejący jeszcze dobrze ocenić perspektywy/ogniskowej na podstawie samego zdjęcia) mogą się wkurzać, że na kicie 18-55 nie uzyskają szerokiego/mega wąskiego kadru jak było w podanym przykładzie i będą myśleli, że to przez brak umiejętności.

Podsumowując: jasno sprecyzowany cel - wybieramy sobie ujęcie/ujęcia (na które zezwala nam posiadany sprzęt), które chcemy powtórzyć i ćwiczymy aż wyjdzie.
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A ja bym zaczął od prawidłowego ustawienia WB Jet to trudne i czasami irytujące nie mniej ma wpływ na kolory. Jak wiemy słońce jest głównym źródłem światła a cienie rozjaśnione są przez nieboskłon. Im słońce niżej albo wyżej w zależności od...itd. Stąd śnieg może być czasem błękitny a twarze pomarańczowe. Kolory mogą być zimne lub ciepłe. Cóż z tego, że lubisz ciepły śnieg i zimny piasek na słonecznej plaży?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów