Naukę przyspiesza ten kontakt z innymi pasjonatami fotografii, kółka, zloty i spotkania np. C-F-K które są organizowane w całym kraju wszystko zależy od twojej aktywności na tym polu.
Naukę przyspiesza ten kontakt z innymi pasjonatami fotografii, kółka, zloty i spotkania np. C-F-K które są organizowane w całym kraju wszystko zależy od twojej aktywności na tym polu.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
Prosiłbym o powrót do tematu. Filozofowanie na temat czy warto, co i gdzie zamieszczać zostawmy dla innych wątków.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
GalaktycznyMuczaczo,nie walcz o przegraną sprawę.To nigdy nie daje dobrych skutków.
Masz prawo do wlasnego zdania i je już wyraziłeś.
Inni też takie samo prawo mają.
Moderowanie zostaw moderatorom ,do czasu aż sam będziesz moderatorem.
Autor jeśli nie chce zakładać galerii a jedynie zilustrować swoje pytanie ,
może zamieszczać zdjęcia w wątku.
Skończmy proszę w tym miejscu to OT.
Zdublowałem Kolekcjonera.[Ale róznica w czasie 0 sek.]
Ostatnio edytowane przez janmar ; 01-10-2011 o 15:14
witam ponownie
bylem dzisiaj z dziecmi na karuzeli. do tego czasu zapoznalem sie z kilkoma artukulami ze strony "szeroki kadr" ksiazke zasady kadrowania zamowilem.
dzien byl sloneczny, zdjecia zrobione ok. 16. karuzela miala zadaszenia wiec dawalo to cien. kozystalem przede wszystkim z piorytetu migawki i piorytetu przeslony. wybieralem swiadomie centralne pole autofucusa, , pomiar AL SERVO, i seria zdjec.
ustawilem w obrazach stylu /7.0.4.0/
kiedy dawalem czasy rzedu 1/250 to pomimo ze karuzela sie krecila wygladalo to tak jakby stala w miejscu, kiedy dawalem czasy 1/60 - 1/25 byl jadny efektruchu, lecz wiele zdjec bylo nieostrych i poruszonych
1. ISO 400; 1/200; f5.0
2. ISO 400; 1/30; f20
3. ISO 400 1/25 f16
musisz jeszcze ogarnąć lampę -> http://foto.jasiu.pl/
co do fot, to poczytaj jeszcze o zależnościach EV, nie musiałeś używać f20 czy f16 (poczytaj o dyfrakcji) trzeba było użyć iso100 i mógłbyś zejść o 3ev z przysłoną
jeżeli chcesz uzyskać rozmyte tło to potrzebujesz mniejszej głębi ostrości - uzyskujesz przez zmniejszenie liczby przysłony i przede wszystkim przez fotografowanie z bliższej odległości
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i tym się pobaw
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...rzanki-on-line
Ostatnio edytowane przez gavin ; 02-10-2011 o 22:15 Powód: Automerged Doublepost
Inaczej kadrować. Ustawić się tak żeby tło było ciekawsze.
55mm i f/5.6 da ci węższy kadr i zmniejszy głębię ostrości. Spróbuj ustawić na priorytet przysłony. Ustawić najmniejszą liczę przysłony i pozwolić aparatowi kontrolować czas.
Poszukaj w necie i na forum na temat Głębi ostrości. I przeczytaj instrukcje aparatu![]()
To trochę jak wyważanie otwartych drzwi...
Osobiście preferowałem i preferuję takie podejście, że np. widzę jakiś typ zdjęcia i próbuję je powtórzyć. Najlepiej jak do tego są podane parametry (czas, przysłona, ISO, ogniskowa). Zwłaszcza ogniskowa jest ważna, bo np. początkujący (nie umiejący jeszcze dobrze ocenić perspektywy/ogniskowej na podstawie samego zdjęcia) mogą się wkurzać, że na kicie 18-55 nie uzyskają szerokiego/mega wąskiego kadru jak było w podanym przykładzie i będą myśleli, że to przez brak umiejętności.
Podsumowując: jasno sprecyzowany cel - wybieramy sobie ujęcie/ujęcia (na które zezwala nam posiadany sprzęt), które chcemy powtórzyć i ćwiczymy aż wyjdzie.
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
A ja bym zaczął od prawidłowego ustawienia WB Jet to trudne i czasami irytujące nie mniej ma wpływ na kolory. Jak wiemy słońce jest głównym źródłem światła a cienie rozjaśnione są przez nieboskłon. Im słońce niżej albo wyżej w zależności od...itd. Stąd śnieg może być czasem błękitny a twarze pomarańczowe. Kolory mogą być zimne lub ciepłe. Cóż z tego, że lubisz ciepły śnieg i zimny piasek na słonecznej plaży?
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.