Tamron 18-250 Di II Macro - minitest

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Tamron 18-250 Di II Macro - minitest

Jako, że obiecałem, a szkiełko wprowadzam do sprzedaży, parę fotek testowych z Tamrona 18-250 Di II Macro.

Nawiasem mówiąc właśnie obiektywowi 18-250mm Di II została przyznana
    prestiżowa nagroda EISA - Europejski Obiektyw Konsumencki 2007/2008.

W kolejności: kadry w miniaturkach, cropy na pełnych dziurach i porównanie ostrości z jedną z elek.

Moje spostrzeżenia :

Plusy:
    - szybki i bardzo cichy AF (w porównaniu do innych Tamronów słychać szelest zamiast bzyczenia)
    - monstrualny zoom (prawie 14X), chyba nie ma na rynku teraz bardziej uniwersalnego amatorskiego spacer - zooma
    - bardzo dobra ostrość przy szerokim kącie
    - osłona tulipanowa, nie kręci się przy ostrzeniu
    - w trybie Macro można wyostrzyć już od 15 cm od przedniej soczewki
    - stosunkowo małe winietowanie (wyraźnie mniejsze niż w Sigmie 18-200)

Niestety jak na superzoom są i minusy:
    - światło przy 100mm spada już do 5.6, na końcu zakresu jest 6.3. No ale nie ma na rynku jaśniejszego megazooma, no chyba, że Canon 28-300 L IS, ale tam też jest 5.6
    - powyżej 200 mm ostrość w centrum jest jeszcze poprawna, ale w rogach niższa. Na pewno zoomy 70-300 będą odrobinę ostrzejsze, no ale to zupełnie inny obiektyw.
    - z pewnością są zniekształcenia, ale zmierzyć tego nie potrafię

Jeśli czegoś Wam brakuje w tym teście a będę w stanie uzupełnić, to śmiało.
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • emisiaczek
    Uzależniony
    • 2005
    • 548

dzieki za tescik

uwagi
    -szkoda ze pogoda nie dopisala wyszlo by lepiej ze swiatlem
    -wedlug napisu porownujesz 250 tamrona z 200 canona o ich roznicy cenowej nie wspomne, zjedz do 200 z tamronem ... cos mi sie widzi ze roznice sa hmm no nie chce nic mowic ale nie az tak ogromne jak cena elki z isem
    -naprawde przyjemny superzoom
    -nagroda eisa nic dla mnie nie znaczy, zdaje sie ze oni nagradzaja kazdego jak leci ... byl jakis dslr ktory nie dostal jakiejkolwiek nagrody ? Szkoda czasu na nich.
    - imho najlepsze szklo dla leniwych bez 6 w totka

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

jak będę miał coś w podobnym zakresie, to porównam bezpośrednio. Jeśli chodzi o pogodę, to wyjrzało słoneczko i pojechałem na rynek porobić sample, ale zaczęło lać nim dojechałem

Generalnie najbardziej na + zaskoczył mnie AF - jego kultura pracy zwłaszcza w porównaniu do tamronowych szkieł 2.8, no i może trochę małe winietowanie

Komentarz

• miszaqq
        Uzależniony
        • 2006
        • 678

ciekawe byloby porownanie Tamrona 18-250 do dwoch nowych szkielek canona, w koncu razem tworza dokladnie ten sam zakres i mysle ze jakosciowo to wlasnie one moga byc dla siebie konkurencja co zauwazyl canon wydluzajac 200 do 250 i pakujac IS do obydwu czym konkurencja nie moze sie pochwalic

a wiec Tami 18-250 vs. EF-S 18-55 + EF-S 55-250

tami na koncu jest juz 6.3 podczas gdy 55-250 'tylko' 5.6

no i czy za cene T 18-250 da sie kupic w nieodlglej przyszlosci po cenach allegrowych 18-55 + 55-250
        EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• emisiaczek
          Uzależniony
          • 2005
          • 548

akurat nie wydaje mi sie zeby porownywanie suuperzooma do dwoch osobnych marnych szkiel z isem mialo dac jakies szczegolnie interesujace wnioski

konkurencja to juz od jakiegos czasu wklada vr do taniochy ... nie sledze dokladnie

jesli ktos widzi sens kupna 18-2(5)0 to zapewne nie lubi wachlowania szklem

Komentarz

• MrDeadhead
            Coś już napisał
            • 2007
            • 93

Cichy a masz moze jakies zdjecia macro z tego obiektywu? (robaczki, kwiatki) Bo tak sobie probuje wyobrazic jak wyglada macro z 15 cm od soczewki na 250mm jak mowisz w porownaniu np z S70-300 APO Macro gdzie w macro mam odl ostrzenia 95 cm...
            Im wiecej zdjec robie, tym bardziej jestem z nich niezadowolony...

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

No masz w kadrze zdjęcie macro karty CF, z najbliższej możliwej odległości.

Komentarz

• Maris
                Zablokowany
                • 2007
                • 109

Nie wiem czy warto pchać się w takiego ciemnego megazooma bez stabilizacji.

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Zależy do czego będzie potrzebny długi koniec. Jak do sportu, to i stabilizacja nie pomoże, musi być dużo światła. Ja swego czasu miałem Bigmę 50-500, ona też miała na końcu 6.3 a fotki jakoś dało się robić, i to Nikonem Miło wspominam zresztą jakość zdjęć przyrodniczych z tego ciemnego przecież szkiełka.

Dorzucę jeszcze zdjęcie Macro:

i dla porównania Macro z obiektywu Tamron 70-300 (minimalna odległość od przedniej soczewki ok. 60-70cm

Komentarz

• emisiaczek
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 548

@Maris

prosze wrzuc linka do jasnego superzooma za 1500 z IS

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

No wiesz, teraz nie ma, ale na koniec miesiąca będę miał nowośc T 28-300 VC (IS)

Komentarz

• Maris
                        Zablokowany
                        • 2007
                        • 109

emisiaczek: nie chodzi o jasnego megazooma z is, tylko by ciemny go miał :-)

Komentarz

• emisiaczek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 548

@Cichy

za 1500? on to niezle, mogliby nawet obciac do 250 zeby te 28 jako tak gralo

@Maris

zobacz na porownanie Cichego ze szklem za 6k ... roznica jest ale nie taka ktorej miloscnik superzoomow nie mogl przelknac.

jak mowie nie jestem jakims oredownikiem szkla, a juz napewno tamrona ktory w leci sobie jesli chodzi o polske, poprostu jesli ktos mnie zapyta o superzooma to mu odpowiem t 18-250 no chyba ze ten is wejdzie

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

Porobiłem troszkę nowych, mam nadzieję ciekawych fotek. No muszę przyznać, że w terenie obiektyw spisał się naprawdę fajnie.

Zdjęcia oryginalne jpg, żadnej obróbki.
                            UPDATE: w stopce na zdjeciach pojawił się jakiś błąd - światło 3.5-6.3 a nie 2.6-5.6

http://img405.imageshack.us/img405/8167/18mmf6dt9.jpg

http://img260.imageshack.us/img260/9949/18mmf10gz7.jpg

http://img505.imageshack.us/img505/4136/65mmf7nc8.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/1213/200mmf9hr6.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/6820/250mmf8vx5.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/2300/250mmf9ih6.jpg

Uff
                            Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• emisiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 548

co tu duzo gadac szklo jest ok
                              nie dawaj wiecej fotek bo i tak nikt nie uwierzy

cud szklo szczegolnie netto

Komentarz