co lepsze: SIGMA 18-50 f/2.8 EX DC czy Tamron 17-50 2.8 . Cena identyczna

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario_white
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 48

co lepsze: SIGMA 18-50 f/2.8 EX DC czy Tamron 17-50 2.8 . Cena identyczna

co jest lepsze waszym zdaniem:
    SIGMA 18-50 f/2.8 czy Tamron 17-50 f/2.8 .
    Cena jest identyczna
    Canon EOS 20D, 30D + 100-400 USM, 24-105, 50 f.1.8 II + Speedlite 580EX + Tamron 17-50 F/2.8 + Tamron 28-75 f/2.8 + MARUMI DHG CPL, WPC UV + MC UV + SANDISK CF 4GB, 1GB EXTREME III + LOWEPRO Micro Trekker 200 + Naneu Pro Adventure K3 + SONY HDR-HC5E

foto galeria - galeria zdjęć – aparaty cyfrowe – obiektywy – fotografia cyfrowa - filtry polaryzacyjne - zdjęcia
  • darko79

Jakieś 3 tygodnie temu miałem ten sam problem i wybrałem Tamrona. Uważam, że to był strzał w dziesiątkę. Ostrzy zawsze w punkt i działa jak powinien. Jestem bardzo zadowolony.

Komentarz

• mario_white
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 48

no ja tez jestem sklonnny na tamrona 17-50.
      przeczytalem tony artykulow zagranicznych i wszyscy chwala to udane szklo no i cena jest przywoita jak na f 2.8
      Canon EOS 20D, 30D + 100-400 USM, 24-105, 50 f.1.8 II + Speedlite 580EX + Tamron 17-50 F/2.8 + Tamron 28-75 f/2.8 + MARUMI DHG CPL, WPC UV + MC UV + SANDISK CF 4GB, 1GB EXTREME III + LOWEPRO Micro Trekker 200 + Naneu Pro Adventure K3 + SONY HDR-HC5E

foto galeria - galeria zdjęć – aparaty cyfrowe – obiektywy – fotografia cyfrowa - filtry polaryzacyjne - zdjęcia

Komentarz

• ishi
        Bywalec
        • 2005
        • 145

też o tym myślę... skłniam się ku tamronowi.. P.S. gdzie na Śląsku dostane go w dobrej cenie)

Komentarz

• Gringo997
          Uzależniony
          • 2007
          • 516

też z miłą chęcią dowiedziałbym się co sądzicie o tym obiektywie sigmy bo jest nieco droższy więc może będzie też troszke lepszy do niezłego ponoć tamrona....

zbieram właśnie kase na jakiś obiektyw zamiast kita i rozważam kupno któregoś. prosze poradźćie!!!!
          Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

A gdzie jest Sigma w tej samej cenie co Tamron ?
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• myst
              Uzależniony
              • 2007
              • 700

Ja polecam Tamronka, ale jeśli moge coś doradzić - trzeba sobie wybrać swój egzemplarz do body - idziesz do sklepu, i testujesz na BF/FF. Ja kupiłem 6 testowanego (przy okazji - FF znika przeważnie pojawia się na szerokim kącie, ale jak zmierzysz ostrość na 50mm i odjedziesz to szerokiego trzymając migawkę i trafia w punkt). Poza tym pomyśl że w najbliższym czasie większość DSLRów będzie miałą FF, więc nie wiem czy nie lepiej kupić Tammyego w odmianie Tamron 28-75mm f/2,8 XR Di - nada Ci się do pełnej klatki.
              -UUPSSS - data ;/
              5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• setes
                Coś już napisał
                • 2007
                • 55

Nie mialem co prawda Tamrona, ale mialem Sigme i moge z czystym sumieniem polecic. Nie ma problemow z AF, raczej cicha (jak na nie USM) i ostra.

Pozdrawiam
                Pawel,
                40D, 17-55/2.8 , 85/1.8, 70-200/4

Komentarz

• michal_sokolowski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1159

mam podobny dylemat..
                  skłaniam się ostatnio ku Sigmie - przynajmniej serwis ma OK (FF czy BF korygują bez problemu), no i gwarancja 3 lata w standardzie (seria EX).
                  Jak ktoś jest blisko Wawy, to w blue city można sobie podpiąć, pomacać, ja tak zrobię.
                  tamron.... no cóż - perspektywa serwisu w Niemczech i oczekiwanie na obiektyw 3 miesiące... sam nie wiem. Poza tym, ustawianie ostrości na 50 mm i zjeżdżanie do 17 mm..... kurcze, chyba nie tego oczekuję od obiektywu...
                  Żałuję że nie ma Sigmy z HSM pod canona...
                  ale łyknę i tak chyba sigmę bez hsm - optycznie podobno to samo.
                  moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• setes
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 55

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                    mam podobny dylemat..
                    skłaniam się ostatnio ku Sigmie - przynajmniej serwis ma OK (FF czy BF korygują bez problemu), no i gwarancja 3 lata w standardzie (seria EX).
                    Jak ktoś jest blisko Wawy, to w blue city można sobie podpiąć, pomacać, ja tak zrobię.
                    tamron.... no cóż - perspektywa serwisu w Niemczech i oczekiwanie na obiektyw 3 miesiące... sam nie wiem. Poza tym, ustawianie ostrości na 50 mm i zjeżdżanie do 17 mm..... kurcze, chyba nie tego oczekuję od obiektywu...
                    Żałuję że nie ma Sigmy z HSM pod canona...
                    ale łyknę i tak chyba sigmę bez hsm - optycznie podobno to samo.
                    Szybkosci AF sie nie obawiaj, naprawde ! Jest OK

Komentarz

• michal_sokolowski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

Zamieszczone przez setes
                      Szybkosci AF sie nie obawiaj, naprawde ! Jest OK
                      a ostrość ? po przymknięciu rozumiem, że OK, a na 2.8 ?

Komentarz

• setes
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 55

a ostrość ? po przymknięciu rozumiem, że OK, a na 2.8 ?
                        Uzywalna, bez problemu. Czesto tak dla komfortu psychicznego przymykalem do 3,2 i nie narzekalem :-)
                        Generalnie w porownaniu do mojej poprzedniej Sigmy 24-70/2.8 to byla zyleta :-D

Komentarz

• michal_sokolowski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1159

ok, dzięki.
                          pojadę do sigmy, podepnę, pomacam, pstryknę....
                          i odbitki od razu zrobię 20x30 cm, a co ? nie stać mię ? :-)
                          i zobaczę co wyszło.
                          słuchajcie, a co byście wzięli poręcznego żeby sprawdzić ostrość (BF/FF) ? jaki przedmiot ? pudełko jakieś ? co polecacie ?

Komentarz

• setes
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 55

ok, dzięki.
                            pojadę do sigmy, podepnę, pomacam, pstryknę....
                            i odbitki od razu zrobię 20x30 cm, a co ? nie stać mię ? :-)
                            i zobaczę co wyszło.
                            słuchajcie, a co byście wzięli poręcznego żeby sprawdzić ostrość (BF/FF) ? jaki przedmiot ? pudełko jakieś ? co polecacie ?
                            wez linijke :-)

Komentarz

• michal_sokolowski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1159

Zamieszczone przez setes
                              wez linijke :-)
                              takie czasy niestety, że człowiek musi linijkę brać idąc po obiektyw do sklepu...

Komentarz

Pracuję...