canon 50 1.8 potworny BF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pejot
    Bywalec
    • 2004
    • 204

canon 50 1.8 potworny BF

No i mam, zamiast wyraźne zaskoczenie różnicą jakości zdjęć 18-55 od stałki 50mm, mam wyraźne wkur...nie.

Pomijając już fakt, że na wewnętrznych szkłach są 2 białe plamki i jeden maluteńki czarny opiłek, ostrzy tak niedokładnie, że robienie zdjęć na AF jest praktycznie niemożliwe. Proszę ocenić samemu:

Zdjęcie bliskiego przedmiotu: ostrość nastawiana na górnej płycie cd na _środku_ płyty- złapało samą krawędz, i to cudem -f1.8-

Troszkę większa odległość, mniej więcej taka, z jakiej będę najczęściej korzystał, ostrość na dziewczynie po środku -f4-

Sam nie wiem, w jakim miejscu jest ostre, ale na pewno nie na budynkach na których ostrość nastawiałem (te najdalej) -f2.8-

Wiem, że sporo było wątków dotyczących FF i BF, ale musiałem założyć nowy, bo naprawdę się wściekłem (na dodatek listonosz mnie orżnął na 20 zł, dopiero w domu się zorientowałem).

Kontaktowałem się ze sprzedawcą (allegro), bez najmniejszego problemu wymieni mi na nowy egzemplarz, z tym że:

- czy FF, BF jest podstawą reklamacji? Czy zjawiska te mogą wynikać z konkretnego egzemplarza? (z 18-55, 75-300 moje 300d ostrzy b. dobrze)

- co polecacie zrobić, jeśli wymieniony egzemplarz nadal będzie tak rozjechany pod względem ostrości?
    www.browarelefant.pl
  • Lolomil
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 39

Myślałem że też taka przypadłosc mnie dopadła testując obiektyw(ef50mm f1,8) fociłem zdjątko(ostrośc na zdjecie ) w ramce które położone było na półce w głębi mebla a ostre wychodziły listwy ozdobne nie pokaże bom to wywalił , ale innymi razy idealnie ostrzy na to co chce przykład mój młody na oko ostrzone w orginale lepiej widać

Komentarz

• DarekSzu
      Bywalec
      • 2004
      • 170

Ja proponuję na początek spróbować wymiany skoro i coś w nim jest poza szkłami ale problem może być do rozwiązania przez serwis. Ten na żytniej bierze za to kasę i tylko obiektywy canona do wykalibrowania body. Ja tak właśnie robiłem - kalibrowanie za kasę bo nie mogłem sie już dłużej męczyć z tym ... kupiłem L kę 14-40 i miałem chyba szczęście bo z nim też mam teraz prawidłowe ostrości tak jak i z 50 mm Wer I
      Analog i cyfra

Komentarz

• Jac
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4813

Zamieszczone przez DarekSzu
        kupiłem L kę 14-40
        tez bym kupil ale mieli tylko 17-40 wiec co mialem zrobic
        Instagram

Komentarz

• DarekSzu
          Bywalec
          • 2004
          • 170

Oczywiście 17-40
          Analog i cyfra

Komentarz

• pejot
            Bywalec
            • 2004
            • 204

Ej, no, chłopaki, ja tu mam problem, a Wy znów nie na temat. Jakie L'ki....

- co polecacie zrobić, jeśli wymieniony egzemplarz nadal będzie tak rozjechany pod względem ostrości?

serio, kit 18-55 "ostrzy mi ostrzej" (a już na pewno dokładniej) niż ta nieszczęsna pięćdziesiątka. Zdziwilibyście się, jakie rezultaty są po sesji 18-55... w życiu byście nie powiedzieli, że to tym obiektywem... tym bardziej wkurzony jestem na stałkę.
            www.browarelefant.pl

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Re: canon 50 1.8 potworny BF

Zamieszczone przez pejot
              - czy FF, BF jest podstawą reklamacji? Czy zjawiska te mogą wynikać z konkretnego egzemplarza? (z 18-55, 75-300 moje 300d ostrzy b. dobrze)
              Tak.

Wymieniac do skutku. W razie zniecierplwienia sprzedawcy - udostepnic mu oryginaly zdjec z pozostalych szkiel z podobnymi skrajnymi nastawami udowadniajacymi ze nie ma FF/BF oraz zdjecie z danego obiektywu z ktorym problem wystepuje.

Komentarz

• pejot
                Bywalec
                • 2004
                • 204

O. Dziękuję. Konkretnie i na temat.

To teraz niespodzianka. Cytat z maila od sprzedawcy:

"Kwestia BF , FF to sprawa aparatu a nie obiektywu .
                BF i FF praktycznie nie wystepuja w szkielkach staloogniskowych ."

1. Skoro to sprawa aparatu, to dlaczego z innymi szkłami działa mi poprawnie?
                2. Występowanie FF/BF w stałkach- prawda, czy mit?

Może to bardziej pytania do sprzedawcy, a nie tu na forum, ale tak pytam, bo chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć na ten temat...
                www.browarelefant.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

pejot, jeśli chcesz sprawdzić body, to mam chwilowo od kumpla też 50/1.8. Można się zgadać.
                  30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                  Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Przemek Białek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 832

to ty chyba z Wieczorkiem pisales? bo mi w kwestii Sigmy powiedzial to samo

dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• pejot
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 204

Przemek- nie, to nie chodzi o Wieczorka. Ale skoro oboje mówią to samo, coś w tym musi być...

Tomku- co do sprawdzenia body- myślę, że to całkiem dobry pomysł. Przynajmniej miałbym jakąś podstawę przy reklamacji, jeśli się okaże, że to wina szkła a nie aparatu. Z drugiej strony ciekawi mnie, jak będzie się moja 50'ka zachowywała w Twoim 300d... ale to już jakoś na PM się zgadamy.
                      www.browarelefant.pl

Komentarz

• p13ka
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1013

Zamieszczone przez pejot
                        O. Dziękuję. Konkretnie i na temat.

Brednie! Stałka czym zoom - nie ma znaczenia. Jezeli szkło spartolone to będzie FF/BF i koniec. A sprzedawca albo laik albo cwaniakuje i próbuje pozbyć się namolnego klienta. Ja nie popuściłem, a miałem FF z 50 f/1.4 i... dobrze ostrzące pozostałe zoomy i stałki. Odzyskałem kasę, kupiłem inny egzemplarz (warunkowo do sprawdzenia) i jest OK. Nie daj się mu spławić.

Komentarz

• pejot
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 204

Nie dam się!

Tym razem zaznaczyłem, żeby obiektyw przed wysłaniem sprawdził z każdej strony arcydokładnie, i oczywiście wypróbował z body. Będzie dobrze. Zresztą, nie podejrzewam go o chęć oszukania- to dość znana osoba, choćby z p.r.f.cyfrowa, więc siłą rzeczy mu ufam...
                          www.browarelefant.pl

Komentarz

• Jurek Plieth
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2087

Zamieszczone przez p13ka
                            Brednie! Stałka czym zoom - nie ma znaczenia. Jezeli szkło spartolone to będzie FF/BF i koniec.
                            A dlaczego tylko szkło obwiniasz?
                            http://plieth.com

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez pejot
                              To teraz niespodzianka. Cytat z maila od sprzedawcy(...)
                              Sprzedawca operuje stereotypami, podczas gdy ty dysponujesz faktami. Tak jak ci napisalem - pokaz mu zdjecia z pozostalych szkielek, oryginaly, z exifem itp i zapytaj - skoro to wina body to dlaczego w pozostalych szklach jest OK a w tym nie?

Przepychac slownie to sie do usr* smierci mozna ale jak sie zaprezentuje niezbite dowody to lepiej niech gosc przyjmie reklamacje zanim mu pisemko przygotowane przez urzad ochrony konsumenta podeslesz (mam nadzieje ze jakas umowe kupna/sprzedazy masz bo inaczej gosc sie moze na ciebie slicznie wypiac i zadna ochrona konsumenta nie pomoze ).

Komentarz

Pracuję...