Cos nowego na horyzoncie?
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
Dlaczego taka Sigma produkuje obiektywy ze wszystkimi możliwymi mocowaniami, a dla korpusów opracowała własny z niczym niekompatybilny bagnet? Chyba korzystniej by im było wypuszczać korpusy we wszystkich rodzajach (C/N/M/P).
O co wiec w tym chodzi? Przy obiektywach nie łamią praw patentowych, a przy korpusach by te prawa łamali? To jak, te prawa działają tylko z jednej strony mocowania?
A wracając do FD. Prawa patentowe tez nie są wieczne (coś mi świta o 20-tu latach?) więc dlaczego choćby właśnie Sigma nie zwietrzyła jeszcze interesu w wypuszczeniu korpusu DSLR z takim mocowaniem? Przecież tyle wspaniałych szkiełek się marnuje...
Natomiast odnosnie Zenka i M42 to nie ma czego żałować, gdyż szkła M42 elegancko pracuja na EOSach :-) No chyba jedynie szkoda tego 8MPix FullFrame, bo to by akurat było kapitalne (o ile by ta matryca miała sensowną jakość ).Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
A Fuji i Kodak ? Fuji cały czas tłucze korpusy z bagnetem Nikona, Kodak robił z i z bagnetem Canona i z bagnetem Nikona... Może po prostu się nie opłaca ?Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.JarekKomentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Komentarz
-
No ale takie są fakty - S3 to trochę przerobione F80, a S5 to D200. Wiesz, a to że wszystko da się zepsuć to inna sprawa
. Choć po S5 widać, że lekcję odrobili i tutaj chyba zmian w body jest stosunkowo mało.
Na marginesie to dziwię się, że te firmy się jeszcze nie połączyły.Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
Zakładając spełnienie wszystkich naszych realnych zachcianek, to po wykorzystaniu elementu "nowinki" cena nie powinna przekraczać 12-13kzł. Gorzej, jak zbliżą ten model za bardzo do flagowego i krzykną z 5kwięcej.. :-(
Pytanie, jak naprawdę będzie wyglądać ten aparat.JarekKomentarz
-
Sam nie wiem czy się łudzić że będzie w jakiejś normalnej cenie, czy dać sobie spokój i brać 5D ?Komentarz
-
Tego nikt nie wie (no chyba że bonk ;-))
Ja obstawiam na integrację jedynek oraz podział 5D na "higher model" i "lower model"
łudzić nie łudzić, po prostu poczekać.
Przecież nawet jeśli nowy model nie spełni oczekiwań cenowo-ficzerowych, to po premierze nowości 5D powinno potanieć.Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Komentarz
-
Ja bym 5D teraz absolutnie nie kupował. Może sprawdzą się pogłoski o "rozmienieniu" tego modele na dwa, czyli w puszce 30D będzie 5D MkII i drugi model czyli 3D. Zmian w 5DMkII będzie sporo, przecież taki aparat nie może być obrazowo świetny a funkcjonalnie pod pewnymi względami gorszy niż taki np. D80.Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.Komentarz
-
Masz rację, to będzie chyba najlepsze wyjście.
Może zdarzy się cud i 3D w ramach nowej polityki cenowej canona /czyt. ostateczne rozwiązanie kwestii nikonowskiej
nie mylić z żydowską / będzie minimalnie droższy od 5D.
Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.Komentarz
Komentarz