Cos nowego na horyzoncie?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Zamieszczone przez piast9
    8 - 11 co? mm, 8 listopada czy -2?
    uch... ale mature to nie z matmy zdawales, nie?

moze chodzilo o styczen, swoja droga?
    www albo tez flickr

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      ... Jeden to koszty licencji na bagnet (canon nie rozpieszcza pod tym względem) ...
      No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
      Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
      Dlaczego taka Sigma produkuje obiektywy ze wszystkimi możliwymi mocowaniami, a dla korpusów opracowała własny z niczym niekompatybilny bagnet? Chyba korzystniej by im było wypuszczać korpusy we wszystkich rodzajach (C/N/M/P).
      O co wiec w tym chodzi? Przy obiektywach nie łamią praw patentowych, a przy korpusach by te prawa łamali? To jak, te prawa działają tylko z jednej strony mocowania?

A wracając do FD. Prawa patentowe tez nie są wieczne (coś mi świta o 20-tu latach?) więc dlaczego choćby właśnie Sigma nie zwietrzyła jeszcze interesu w wypuszczeniu korpusu DSLR z takim mocowaniem? Przecież tyle wspaniałych szkiełek się marnuje...

Natomiast odnosnie Zenka i M42 to nie ma czego żałować, gdyż szkła M42 elegancko pracuja na EOSach :-) No chyba jedynie szkoda tego 8MPix FullFrame, bo to by akurat było kapitalne (o ile by ta matryca miała sensowną jakość ).
      Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez gwozdzt
        No własnie, pisząc o cyfrowym korpusie na bagnet FD miałem nadzieję, ze w tym kierunku rozwinie się jakaś dyskusja.
        Jak to jest, że producenci niezależni mogą produkować obiektywy z różnymi begnetami, a nie produkują korpusów?
        A Fuji i Kodak ? Fuji cały czas tłucze korpusy z bagnetem Nikona, Kodak robił z i z bagnetem Canona i z bagnetem Nikona... Może po prostu się nie opłaca ?
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez Krzychu
          Może po prostu się nie opłaca ?
          Niestety obawiam się, że właśnie tak jest.
          Fuji to trochę inna sprawa oni biorą puszke od nikona i wsadzają swoją matrycę po czym sprzedają w niekonkurencyjnej cenie.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• oskarkowy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2513

Niestety obawiam się, że właśnie tak jest.
            Fuji to trochę inna sprawa oni biorą puszke od nikona i wsadzają swoją matrycę po czym sprzedają w niekonkurencyjnej cenie.
            Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.
            Jarek

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez oskarkowy
              Cos pokręciłeś. Puszki nikona świetnie leżą w ręku, s2/s3 (jeśli wziąć pod uwagę wygodę używania), pochodzi w prostej linii od cegły.
              No ale co pokręciłem?
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• oskarkowy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2513

No ale co pokręciłęm?
                To, że biorą puszki od nikona. Nikon nie buduje puszek, które potrafia skutecznie zniechęcić do fotografii. S3 trzyma się jak cegłę, nawet spustu szukasz wzrokiem, bo wymacać się nie da. A już to, co widać na matówce.. ech..
                Jarek

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

To, że biorą puszki od nikona. Nikon nie buduje puszek, które potrafia skutecznie zniechęcić do fotografii. S3 trzyma się jak cegłę, nawet spustu szukasz wzrokiem, bo wymacać się nie da. A już to, co widać na matówce.. ech..
                  No ale takie są fakty - S3 to trochę przerobione F80, a S5 to D200. Wiesz, a to że wszystko da się zepsuć to inna sprawa . Choć po S5 widać, że lekcję odrobili i tutaj chyba zmian w body jest stosunkowo mało.
                  Na marginesie to dziwię się, że te firmy się jeszcze nie połączyły.
                  Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Nemeo
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1757

Ile waszym zdaniem będzie kosztowało nowe cudo canona - 3D ?

Komentarz

• oskarkowy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2513

Zamieszczone przez Nemeo
                      Ile waszym zdaniem będzie kosztowało nowe cudo canona - 3D ?
                      Zakładając spełnienie wszystkich naszych realnych zachcianek, to po wykorzystaniu elementu "nowinki" cena nie powinna przekraczać 12-13kzł. Gorzej, jak zbliżą ten model za bardzo do flagowego i krzykną z 5kwięcej.. :-(
                      Pytanie, jak naprawdę będzie wyglądać ten aparat.
                      Jarek

Komentarz

• Nemeo
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1757

Sam nie wiem czy się łudzić że będzie w jakiejś normalnej cenie, czy dać sobie spokój i brać 5D ?

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

Pytanie, jak naprawdę będzie wyglądać ten
                          aparat.
                          Tego nikt nie wie (no chyba że bonk ;-))
                          Ja obstawiam na integrację jedynek oraz podział 5D na "higher model" i "lower model"

Zamieszczone przez Nemeo
                          Sam nie wiem czy się łudzić że będzie w jakiejś normalnej cenie, czy dać sobie spokój i brać 5D ?
                          łudzić nie łudzić, po prostu poczekać.
                          Przecież nawet jeśli nowy model nie spełni oczekiwań cenowo-ficzerowych, to po premierze nowości 5D powinno potanieć.
                          Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• oskarkowy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2513

Zamieszczone przez Nemeo
                            Możesz poczekać 3 miesiące? Wszystko będzie wiadomo. Nawet jak 3ka będzie wypasiona i nieziemsko droga, to 5tka i tak jeszcze parę złotych stanieje. Ja tam czekam.
                            Jarek

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Ja bym 5D teraz absolutnie nie kupował. Może sprawdzą się pogłoski o "rozmienieniu" tego modele na dwa, czyli w puszce 30D będzie 5D MkII i drugi model czyli 3D. Zmian w 5DMkII będzie sporo, przecież taki aparat nie może być obrazowo świetny a funkcjonalnie pod pewnymi względami gorszy niż taki np. D80.
                              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                              Digart

Komentarz

• Nemeo
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1757

Możesz poczekać 3 miesiące? Wszystko będzie wiadomo. Nawet jak 3ka będzie wypasiona i nieziemsko droga, to 5tka i tak jeszcze parę złotych stanieje. Ja tam czekam.
                                Masz rację, to będzie chyba najlepsze wyjście.

Może zdarzy się cud i 3D w ramach nowej polityki cenowej canona /czyt. ostateczne rozwiązanie kwestii nikonowskiej nie mylić z żydowską / będzie minimalnie droższy od 5D.
                                Ostatnio edytowany przez Nemeo; 1784.

Komentarz

Pracuję...