Obiektyw z mocowaniem m42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

Obiektyw z mocowaniem m42

Mam pytanie bo do Canona 400d chcę kupić przejściówkę na mocowanie m42 i tu 1 pytanie jaką najlepiej kupić i 2 pytanie na co zwracać uwagę kupując obiektyw z takim mocowaniem a i 3 pytanie czy takimi obiektywami z przejściówką fotografuje się tak samo jak zwykłym obiektywem bez przejściówki?Normalnie sam łapie ostość itd?Może głupie pytania ale nie znam na nie odpowiedzi.
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam
  • nor
    Bywalec
    • 2006
    • 220

1. nie łapie sam ostrości - nawet podpięty do 1d pozostanie manualny
    2. ustawiasz ręcznie przesłonę na obiektywie

Przejściówka to zwykły kawałek metalu z odpowiednimi gwintami - kup najtańszą.

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez wojtek_j
      Mam pytanie bo do Canona 400d chcę kupić przejściówkę na mocowanie m42 i tu 1 pytanie jaką najlepiej kupić i
      najlepiej z chipem potwierdzającym ostrość.
      a jeśli nie (bo drogie) to chociaż taką, która dociśnie bolec od przysłony w obiektywach bez przełącznika A/M

2 pytanie na co zwracać uwagę kupując obiektyw z takim mocowaniem
      żeby nie był za bardzo zniszczony, porysowany czy rozklekotany, bo to w większości są stare obiektywy.

a i 3 pytanie czy takimi obiektywami z przejściówką fotografuje się tak samo jak zwykłym obiektywem bez przejściówki?
      zupełnie inaczej.

Normalnie sam łapie ostość itd?
      nie, ostrość trzeba ustawiać pierścieniem na obiektywie (ewentualnie dowiedzieć się co to jest 'hiperfokalna' i ustawic raz a dobrze ;-))
      i dodatkowo trzeba ustawiać przysłone - też pierścieniem na obiektywie.
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Mam pytanie bo do Canona 400d chcę kupić przejściówkę na mocowanie m42 i tu 1 pytanie jaką najlepiej kupić
        metalowa za 40zl

i 2 pytanie na co zwracać uwagę kupując obiektyw z takim mocowaniem
        nie rozumiem pytania. test na BF/FF praktycznie Ci odpada a poza tym to to jest normalny obiektyw.

ja bym sprawdzil czy przeslona jest dobrze przesmarowana i rowno chodzi. zerknal jak swiatlomierz sobie z ta przeslona radzi (np. w Sonnarze mocne przymykanie powyzej gdzies f/8 powoduje zmylenie swiatlomierza i wzrastajaca nieproporcjonalnie ekspozycje)

a i 3 pytanie czy takimi obiektywami z przejściówką fotografuje się tak samo jak zwykłym obiektywem bez przejściówki?
        ustawiasz tryb AV i dzialasz. albo M i wedlug drabinki.
        przeslone ustawiasz recznie i pracujesz na roboczej (czyt. przymknietej). a swiatlomierz juz sobie z tym "jakos" daje rade. "jakos", bo jak napisalem wyzej, przy mocniejszych przymknieciach trzeba czasem pamietac o korektach

Normalnie sam łapie ostość itd?Może głupie pytania ale nie znam na nie odpowiedzi.
        nie. ustawiasz recznie
        www albo tez flickr

Komentarz

• pmagdalena
          Początki nałogu
          • 2007
          • 260

Jezeli chcesz wiedziec za na bank dorze ustawiłes ostrosc kup przejksciówke z potwierdzeniem ostrości inczej pozostaje ci zaufanie we własne oko

Komentarz

• MacGyver
            Cenzor
            • 2006
            • 7043

Zamieszczone przez pmagdalena
            Jezeli chcesz wiedziec za na bank dorze ustawiłes ostrosc kup przejksciówke z potwierdzeniem ostrości...
            Fajnie by było, gdyby tak było... ale nie jest, zestaw EOS + dandelion też się czasem myli, zwłaszcza z długimi, ciemnymi obiektywami.
            Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• pmagdalena
              Początki nałogu
              • 2007
              • 260

Zamieszczone przez MacGyver
              Fajnie by było, gdyby tak było... ale nie jest, zestaw EOS + dandelion też się czasem myli, zwłaszcza z długimi, ciemnymi obiektywami.
              zgadza sie ale prawdopodobienstwo pomyłki jest mniejsze niz oko niedoswiadczonego

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

zgadza sie ale prawdopodobienstwo pomyłki jest mniejsze niz oko niedoswiadczonego
                Zakładając że się jeszcze patrzy gdzie jest ostrość ustawiona, a nie bezgranicznie ufa że jak pipnie i mrugnie to jest na 100% ok ;-)
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

to zalezy. krotkie i niezbyt jasne obiektywy M42 (tak 35/2.8 i mniej) moga byc problemem. ale np. takim Sonnarem 3.5/135 nie przypominam sobie, zebym zrobil jedno zdjecie z nietrafiona w punkt ostroscia, przez bite dwa lata wzglednie intensywnego uzywania
                  www albo tez flickr

Komentarz

• pmagdalena
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 260

Zamieszczone przez MacGyver
                    Zakładając że się jeszcze patrzy gdzie jest ostrość ustawiona, a nie bezgranicznie ufa że jak pipnie i mrugnie to jest na 100% ok ;-)
                    Świete słowa

Ale ja naszczeście ufam mojemu prawemu oczku i jest ok

Komentarz

• marie21mk

przyłączam się do pytania wojtek_j, też nie mam doświadczenia z M42 a chciałabym zakupić przejściówkę oraz obiektywy 50mm, 135mm i jakiś szeroki kąt.
                      1. 135mm - mam na oku polecanego gdzieś sonnara, ale są podobno 2 wersje: zebra i nie-zebra - czym się różnią?
                      2. 50mm - jakiej firmy polecacie?
                      3. szeroki kąt - j/w
                      4. czy może być taka przejściówka:
                      http://www.allegro.pl/item255818346_...in_gratis.html

Główne cechy poszukiwanych obiektywów to żeby był jasny i jak najbardziej ostry.

Będę baaardzo wdzięczna za pomoc

Komentarz

• pmagdalena
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 260

Tak ta przejsciówka jest dobra

Ja akurat 50mm kupiłam canona ze swiatłem 1,8 za jakies 350 zł i spisuje sie dobrze

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Zamieszczone przez akustyk
                          ja bym sprawdzil czy przeslona jest dobrze przesmarowana i rowno chodzi.
                          Smar ? Jego akurat nie ma prawa tam być. To tak jak ze zlepiającymi się migawkami w starszych EOS'ach, tym bardziej w zimie, gdy smar gęstnieje i stawia większy opór.

Komentarz

• tom517
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 495

Zamieszczone przez marie21mk
                            przyłączam się do pytania wojtek_j, też nie mam doświadczenia z M42 a chciałabym zakupić przejściówkę oraz obiektywy 50mm, 135mm i jakiś szeroki kąt.
                            1. 135mm - mam na oku polecanego gdzieś sonnara, ale są podobno 2 wersje: zebra i nie-zebra - czym się różnią?
                            2. 50mm - jakiej firmy polecacie?
                            3. szeroki kąt - j/w
                            4. czy może być taka przejściówka:
                            http://www.allegro.pl/item255818346_...in_gratis.html

Główne cechy poszukiwanych obiektywów to żeby był jasny i jak najbardziej ostry.

Będę baaardzo wdzięczna za pomoc
                            1. Zebra to starszy i bez powlok antyrefleksyjnych MC, proponuje MC Sonnar 135, moze troche drozszy, ale jakosc zdjec powalajaca
                            2. Takumar 1.4 - jasny i chyba najlepsza 50 na M42
                            3. Z szerokim problemy z ostrzeniem, ogolnie nie polecane
                            4. Polecam z potwierdzeniem ostrosci, jesli chcesz miec 95% ostrych, a jak odwrotnie (moze troche przesadzam) to ten zwykly

Komentarz

• marie21mk

dziękuję za wyczerpującą odpowiedź

Komentarz

Pracuję...