Mam pytanie bo do Canona 400d chcę kupić przejściówkę na mocowanie m42 i tu 1 pytanie jaką najlepiej kupić i 2 pytanie na co zwracać uwagę kupując obiektyw z takim mocowaniem a i 3 pytanie czy takimi obiektywami z przejściówką fotografuje się tak samo jak zwykłym obiektywem bez przejściówki?Normalnie sam łapie ostość itd?Może głupie pytania ale nie znam na nie odpowiedzi.
Obiektyw z mocowaniem m42
Zwiń
X
-
Obiektyw z mocowaniem m42
7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tamTagi: Brak -
1. nie łapie sam ostrości - nawet podpięty do 1d pozostanie manualny
2. ustawiasz ręcznie przesłonę na obiektywie
Przejściówka to zwykły kawałek metalu z odpowiednimi gwintami - kup najtańszą. -
najlepiej z chipem potwierdzającym ostrość.
a jeśli nie (bo drogie) to chociaż taką, która dociśnie bolec od przysłony w obiektywach bez przełącznika A/M
żeby nie był za bardzo zniszczony, porysowany czy rozklekotany, bo to w większości są stare obiektywy.
zupełnie inaczej.
nie, ostrość trzeba ustawiać pierścieniem na obiektywie (ewentualnie dowiedzieć się co to jest 'hiperfokalna' i ustawic raz a dobrze ;-))
i dodatkowo trzeba ustawiać przysłone - też pierścieniem na obiektywie.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
metalowa za 40zl
nie rozumiem pytania. test na BF/FF praktycznie Ci odpada
a poza tym to to jest normalny obiektyw.
ja bym sprawdzil czy przeslona jest dobrze przesmarowana i rowno chodzi. zerknal jak swiatlomierz sobie z ta przeslona radzi (np. w Sonnarze mocne przymykanie powyzej gdzies f/8 powoduje zmylenie swiatlomierza i wzrastajaca nieproporcjonalnie ekspozycje)
ustawiasz tryb AV i dzialasz. albo M i wedlug drabinki.
przeslone ustawiasz recznie i pracujesz na roboczej (czyt. przymknietej). a swiatlomierz juz sobie z tym "jakos" daje rade. "jakos", bo jak napisalem wyzej, przy mocniejszych przymknieciach trzeba czasem pamietac o korektach
nie. ustawiasz recznieKomentarz
-
Jezeli chcesz wiedziec za na bank dorze ustawiłes ostrosc kup przejksciówke z potwierdzeniem ostrości inczej pozostaje ci zaufanie we własne okoKomentarz
-
-
Komentarz
-
-
to zalezy. krotkie i niezbyt jasne obiektywy M42 (tak 35/2.8 i mniej) moga byc problemem. ale np. takim Sonnarem 3.5/135 nie przypominam sobie, zebym zrobil jedno zdjecie z nietrafiona w punkt ostroscia, przez bite dwa lata wzglednie intensywnego uzywaniaKomentarz
-
Komentarz
-

przyłączam się do pytania wojtek_j, też nie mam doświadczenia z M42 a chciałabym zakupić przejściówkę oraz obiektywy 50mm, 135mm i jakiś szeroki kąt.
1. 135mm - mam na oku polecanego gdzieś sonnara, ale są podobno 2 wersje: zebra i nie-zebra - czym się różnią?
2. 50mm - jakiej firmy polecacie?
3. szeroki kąt - j/w
4. czy może być taka przejściówka:
http://www.allegro.pl/item255818346_...in_gratis.html
Główne cechy poszukiwanych obiektywów to żeby był jasny i jak najbardziej ostry.
Będę baaardzo wdzięczna za pomocKomentarz
-
Tak ta przejsciówka jest dobra
Ja akurat 50mm kupiłam canona ze swiatłem 1,8 za jakies 350 zł i spisuje sie dobrzeKomentarz
-
Komentarz
-
1. Zebra to starszy i bez powlok antyrefleksyjnych MC, proponuje MC Sonnar 135, moze troche drozszy, ale jakosc zdjec powalajacaprzyłączam się do pytania wojtek_j, też nie mam doświadczenia z M42 a chciałabym zakupić przejściówkę oraz obiektywy 50mm, 135mm i jakiś szeroki kąt.
1. 135mm - mam na oku polecanego gdzieś sonnara, ale są podobno 2 wersje: zebra i nie-zebra - czym się różnią?
2. 50mm - jakiej firmy polecacie?
3. szeroki kąt - j/w
4. czy może być taka przejściówka:
http://www.allegro.pl/item255818346_...in_gratis.html
Główne cechy poszukiwanych obiektywów to żeby był jasny i jak najbardziej ostry.
Będę baaardzo wdzięczna za pomoc
2. Takumar 1.4 - jasny i chyba najlepsza 50 na M42
3. Z szerokim problemy z ostrzeniem, ogolnie nie polecane
4. Polecam z potwierdzeniem ostrosci, jesli chcesz miec 95% ostrych, a jak odwrotnie (moze troche przesadzam
) to ten zwykly
Komentarz
-
Komentarz