Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Problem z obiektywami m42 uzywanymi za pomoca przejsciowki , otoz nie ostrza na niesk
Problem z obiektywami m42 uzywanymi za pomoca przejsciowki , otoz nie ostrza na niesk
Witam
Mam pewien duzy problem z obiektywami m42 ktorych uzywam za pomoca przejsciowki z Canonem Eosem 650 , otoz nie ostrza mi one na nieskonczonosc.
Bylem tego lata w Gorach/Zagranica i robilem zdjecia MIREM 2/35 MC i Heliosem 2/58 MC ostrzac na nieskonczonosc , w wizjerze widzialem wszystko ostro.
Wielkie bylo moje zdziwinie gdy okazalo sie ze na klatce negatywu obraz zostal odwozorowany jako nieostry.
Dodam iz obiektywy sprawuja sie dobrze pomijajac powyzsza sytuacje.
Przykladowe zdjecia :
Hm.. na moje oko, pierwsze jest jak najbardziej w porządku, przy drugim mogl zawinic slaby filtr w polaczeniu z niedostatecznie domknietym obiektywem, ostatnie - poruszone lub nieostre...
Zasadniczo, przejsciowka nie powinna sprawiac problemow. Mozesz podrzucic wiecej zdjec wykonanych tymi szklami na tym aparacie i z ta przejsciowka, jesli beda ok (jak imho pierwsze), problem lezy w niestarannosci wykonywania zdjec. I jesli ogladasz male skany z kiepskiego skanera - nie wymagaj od nich zbytniej ostrosci, postaraj sie ocenic wynik po wykonaniu powiekszen. Jeśli podrzucisz jakies zdjecia - daj wieksze, moga byc nawet pelne skany po delikatnej kompresji
Tak teoretycznie, bo nie mam przejściówek, to wygląda na to, że jeśli zdjęcia z mniejszych odległości są ostre, to przejściówka jest do bani. Obiektyw znajduje się zbyt daleko od płaszczyzny filmu. To normalne w innych systemach, ale EOS ma większą dziurę i podobno 42 się w nią mieści bez przesunięć.
Przede wszystkim sprawdź przejściówkę, czy obiektyw wkręca się do końca. I sprawdź obiektyw, czy ktoś go nie przerabiał/"naprawiał", może źle go skręcił.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Powyzsze zdjecia byly robione bez uzycia filtrow.
Jestem w 95% pewien iz nieostrosc nie jest spowodowana w zadlugich czasach.
W 100% pewien jestem rowniez iz nie jest to wina nie przymknietej przeslony , e powyzszych zdjeciach przeslona byla zamykane na najwysza/najwysze wartosci.
Nie jest to rowniez napewno wina skanera,ani kompresji.
Peri Noid ,oba obiektywy rozkrecalem samemu (w bardzo malym stopniu,optyka nie zostala kompletnie ruszona a jedynie w obu przypadkach pokrywka pod ktora znajduje sie bolec przeslony , a i to bardzo solidnie skrecilem.)
Te zdjecie naprzyklad robilem Heliosem + Filtrem Polaryzacyjnym , jest ostre , ale nie jestem pewien czy ostrzylem wtedy na nieskonczonosc czy moze na mniejsze wartosci (drzewko widoczne na zdjeciu bylo dosc blisko i to na nie ostrzylem , podejrzewam ze nie na nieskonczonosc , a wartosci nizsze jak 10 m)
Przejzalem rowniez wczesniejsze zdjecia i widze ze wtedy kiedy ostrzylem na nieskonczonosc zdjecia byly ostre , nie wiem jaki blad musialem podczas tamtego pobytu popelniac.
nie wiem czy cos pomoze ale z niektorymi moimi m42 mam problemy z ostrzeniem na nieskonczonosc - powyzej pewnej odleglosci poprostu nie chca ostrzyc. np. jeden z pentakonow (50-tka) do ~40m ostrzy dobrze a potem juz niekoniecznie (przeslona nie pomaga). przyzwyczailem sie juz do tego i gdy wiem ze beda panoramki czy cos z wiekszej odleglosci biore inne szklo.
co nie rzutuje ze jedne ostrza a inne nie.
jeden czlowiek dobrze poinformowany powiedzial mi ze to moze byc kwestia grubosci pierscienia m42/eos; nie wnikalem tak gleboko w problem.
[...]
W 100% pewien jestem rowniez iz nie jest to wina nie przymknietej przeslony , e powyzszych zdjeciach przeslona byla zamykane na najwysza/najwysze wartosci.
[...]
Nie wiem do jakich wartości da się w tym obiektywie przymknąć przesłonę, ale dyfrakcja przy bardzo mocnym domknięciu daje straszliwe "mydło". Przy krótkiej ogniskowej jest dodatkowo łatwiej jej doświadczyć bo źrenica obiektywu jest fizycznie mniejsza (a listki przesłony tak samo grube). Jakie dokładnie wartości przesłony nastawiałeś?
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
proponuję sprawdzić czy te obiektywy w ogóle dobrze ostrzą, np wkręcić do Zenita, nieraz jest tak że na nieskończoności ostrość jest kiepska (bez przejściówki)
Komentarz