400D - problem z lampa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TomPo

400D - problem z lampa

Witam

Mam maly problemik z lampa. Jak robie zdjecia seryjne z lampa, to po zrobieniu kilku zdjec lampa zaczyna mi sie bardzo dlugo ladowac (ok 10s) a na wyswietlaczu mam caly czas "busy" i znak lampy. Musze wtedy wyciagnac baterie na chwile lub wylaczyc aparat na dluzej. Jak robie zdjecia z lampa z malym odstepem miedzy zdjeciami to wszystko jest OK. Bez lampy tez jest OK. Bateria jest dobra, sprawdzilem na dwoch - oczywiscie naladowanych na full.

Czy ktos z posiadaczy moze sprawdzic czy ma tez taki problem. Nie wiem czy to wada seryjna tych 400d czy to moja sztuka.

pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowany przez Gość; 3030.
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Albo ci kondensator siada, albo cos z bateria, albo przeginasz z sila wyladowan lampy a potem jestes zbyt niecierpliwy... albo po prostu czas kupic np 430EX .

Komentarz

• TomPo

Witam

Wyladowanie lampy mam na 0. Przedtem mialem 300D i nie bylo tego problemu. Aparacik wysle na Zytnia, zobaczymy.

Wlascicieli 400D prosze o maly tescik dla upewnienia, ze to tylko u mnie.

pozdrawiam
      Tomek

Komentarz

• Driver
        Zablokowany
        • 2005
        • 786

Zamieszczone przez TomPo
        Witam

Wyladowanie lampy mam na 0.
        Tomek

Na zero to masz korekcje błysku. A siła strzału zależy od zastanego, odległości na którą strzelasz i czegoś tam jeszcze i moze być zasadniczo różna przy tej samej korekcji czyli u ciebie "0"

Komentarz

• TomPo

Witam

Dzieki za odpowedz.

To dzinwa sytuacja, jak juz dlugo laduje lampe to bedzie tak caly czas, chyba ze wyciagne baterie. W tym czasie, jak jest na wyswietlaczu "busy" to nie moge zrobic zdjecia.

Zauwazylem tez, ze mozna to oszukac. Podczas jak wisi, to laduje ok 10s. Wystarczy zamknac i otworzyc szybko lampe i juz nie wisi i moge zrobic zdjeci a lampa jest naladowana. Ale jest to tylko na jedno zdjecie, potem znowu wisi. Wycigniecie baterii likiwduje ten objaw.

Czasami wystepuje to po kilku zdjeciach w serii, a czasami po kilkunastu. Jak robie odstepy miedzy zdjeciami to jest OK.

Moze to software sie zawiesza, dlatego prosze o wlascicieli tego aparatu o zrobienie malego testu.

pozdro.
          TOmek

Komentarz

• Driver
            Zablokowany
            • 2005
            • 786

Nigdzie nie doczytałem o jaką lampe chodzi. Bo chyba nie mówisz o "kukułce" ?

Komentarz

• harrydb
              Coś już napisał
              • 2005
              • 53

Driver No jasne Ze chodzi o wbudowanoą lampke, jaka ina lampe zamkniesz ??
              300D+bp+kit\sigma70-300APO DG\2x1G scanDisc\statyw\wężyk sam\polar hoya\

Komentarz

• Avadra_K
                Uzależniony
                • 2006
                • 580

No to coś mi się wydaje, że aparacik na Żytnią pojedzie ;-(

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• Driver
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 786

Zamieszczone przez harrydb
                  jaka ina lampe zamkniesz ??

Komentarz

• VANT
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 185

to z wbudowaną można robić serie i jest 3klatki/s ??
                    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Komentarz

• TomPo

Zamieszczone przez VANT
                      to z wbudowaną można robić serie i jest 3klatki/s ??
                      Witam

3 klatki nie, ale seryjne mozna

pozdro..
                      Tomek

Komentarz

• szpindek

Od kilku tygodni jestem szzceśliwym posiadaczem czterysetki. Sprawdzałem czy u mnie występuje opisana przez Ciebie sytuacja. W programie P, przy wymuszeniu lampy i zdjęciach seryjnych, aparat nie osiąga 3kl. Sam nie wiem może niecałe 2. Zaś przy kilkunastu zdjęciach pojawia się Busy z błyskawicą, lecz nie zawiesza się, tylko po kilku sekundach (koło 3) ponownie jest gotowy do zdjęc. Mam nadzieję, że pomogłem, tym samym zaznaczam, że jestem początkujący.

Komentarz

• TomPo

Zamieszczone przez szpindek
                          Od kilku tygodni jestem szzceśliwym posiadaczem czterysetki. Sprawdzałem czy u mnie występuje opisana przez Ciebie sytuacja. W programie P, przy wymuszeniu lampy i zdjęciach seryjnych, aparat nie osiąga 3kl. Sam nie wiem może niecałe 2. Zaś przy kilkunastu zdjęciach pojawia się Busy z błyskawicą, lecz nie zawiesza się, tylko po kilku sekundach (koło 3) ponownie jest gotowy do zdjęc. Mam nadzieję, że pomogłem, tym samym zaznaczam, że jestem początkujący.
                          Witam

Dzieki serdeczne za odpowiedz.
                          U mnie aparat tez sie nie zawiesza, tylko po kilku zdjeciach robionych w serii (przez kilka zdjec lampa laduje sie bardzo szybko) lampa zaczyna ladowac sie dluzej jest napis Busy z blyskawiaca i tak juz jest przy kazdym zdjeciu z lampa nawet jak robie odstepy.

Jak mozesz to zrob tak:

-przelacz na zdjecia seryjne i rob zdjecia z lampa az bedzie pojawiac sie "busy" - bedzie widac od razu, bo aparat przestanie robic zdjecia w szybkim tempie.
                          -po zniknieciu "busy" zacznij znowu robic seryjne. Ciekawe, czy bedziesz mogl. U mnie juz wtedy przy kazdym zdjeciu z lampa musze dlugo czekac na naloadowanielampy.

PS. Z lampa to nie ma 3 klatek tylko wolniej - wiadomo.

pozdro
                          Tomek

Komentarz

• Max_im
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 668

Witam
                            Postanowiłem sprawdzić
                            Zjawisko wstępuje w mniejszym lub większym stopniu.
                            I że zależy od stopnia naładowania akumulatora (lampa pobiera dużo prądu)
                            Na początku testu zjawisko było mniejsze a później większe.
                            Jak podłączyłem 430 EX to dało się robić dowolną serię zdjęć w dowolnym tempie.
                            Myślę, że grip z dwoma bateriami też pomoże.
                            ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• szpindek

No tak, sprawdziłem i po zrobieniu całej możliwej serii, nie da się więcej zdjęć niż jedno z lampą zrobić. Mój aparat ma ten sam problem co Twój. Myśle, że jest to problem softwareowy. Jak się dowiesz się od serwisu canona co może to powodować to pisz.

Komentarz

Pracuję...