Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Zbliża się już powoli termin koncertu jednego z moich ulubionych wykonawców Chrisa Rea w Sali Kongresowej (17.03.). Pomyślałem sobie że byłaby to świetna okazja do zrobienia kilku ciekawych zdjeć tym bardziej że mam świetne miejsce w 4 rzedzie. Aż się prosi ale ... obejrzałem tył biletu i pozbyłem się złudzeń :sad:
Ostatnio w Kongresowej byłem na Dianie Krall (koncert cudo!!! :smile: )i wtedy bardzo mocno był ten temat nagłośniony przed koncertem więc nawet nie pomyślałem o więciu aparatu. Chociaż w tej chwili już nie pamiętam czy faktycznie przy wejsciu ktoś to kontrolował. Czy macie może jakieś swoje doświadczenia z tym związane?
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
To chyba zależy od organizatora koncertu i ochrony którą wynajmuje.
Jesli uda Ci sie przemycić body z ulubionym jasnym obiektywem (bez flesza!) pod kurtką to z pewnością zrobisz kilka fajnych fotek.
Ja na beszczelnego próbowałem wnieść plecak z aparatem na koncert Vaya Con Dios i niestety pan na bramce zajrzał do środka i powiedział coś w stylu "to profesjonalny sprzęt - do depozytu!"...
A też specjalnie z Zielonej Góry jechałem na ten koncert... :-)
Czy macie może jakieś swoje doświadczenia z tym związane?
Myślę (czysto teoretycznie), że musisz postawić na coś b. małego typu 350d plus 85/1.8, żeby cię wpuścili i potem w razie draki wypuścili. Sławek Jankowski kiedyś pisał o horrorze jaki przeżył z ochroną na koncercie Peter'a Gabriel'a w Berlinie.
Z drugiej strony extremalny przykład egzekwowania zakazu foto masz już za sobą (Diana Krall). Swoją drogą bardzo, baaardzo ci zazdroszczę koncertu tej pani... mniam mniam i dla oczu i dla uszu. Słyszałem, że bilety na allegro chodziły w cenie 35L
Przygotuj sobie wcześniej drugą kartę, którą możesz poświęcić oddając ochronie w razie draki. I przećwicz podmiankę ;-)
Z drugiej strony extremalny przykład egzekwowania zakazu foto masz już za sobą (Diana Krall). Swoją drogą bardzo, baaardzo ci zazdroszczę koncertu tej pani... mniam mniam i dla oczu i dla uszu. Słyszałem, że bilety na allegro chodziły w cenie 35L
Miałem na tym koncercie równie rewelacyjne miejsce w 5 rzędzie - dosłownie naprzeciw wspaniałej Diany. Spijałem wręcz z jej usta każde wyśpiewane słowo, każde skinienie, dzwięk Tym bardziej że mam jej prawie wszystkie płytki - dla mnie po tylu latach pasjonowania się jej twórczością było to wielkie święto (niestety bez zdjęć )
Extermalnie to chyba było na koncercie Jarra w ubiegłym roku-też mi nawet do głowy nie przyszło żeby cokolwiek brać ze sobą
Ja na beszczelnego próbowałem wnieść plecak z aparatem na koncert Vaya Con Dios i niestety pan na bramce zajrzał do środka i powiedział coś w stylu "to profesjonalny sprzęt - do depozytu!"...
A też specjalnie z Zielonej Góry jechałem na ten koncert... :-)
Właśnie tak z ciekawości - jak wyglada ten depozyt? Czy to jest w obrębie Kongresowej?
Tak, jest to jedno z pomieszczeń Kongresowej - po prostu pomieszczenie ochrony. Z prawdziwym depozytem ma to mało wspólnego (nie są to zamykane metalowe sejfy...).
Szczerze pisząc to miałem lekkiego stracha zostawiać tam prawie nową 20-tkę, ale okazało się, że po koncercie odebrałem całość bez śladów "grzebania".
Extermalnie to chyba było na koncercie Jarra w ubiegłym roku-też mi nawet do głowy nie przyszło żeby cokolwiek brać ze sobą
Miałem, na myśli fakt, że podobno D miała w kontrakcie zapis, że jeśli ktokolwiek na koncercie pstryknie jej fotkę to ona wstaje i kończy show! Dlatego tak rygorystycznie podchodzili do tego organizatorzy.
Miałem, na myśli fakt, że podobno D miała w kontrakcie zapis, że jeśli ktokolwiek na koncercie pstryknie jej fotkę to ona wstaje i kończy show! Dlatego tak rygorystycznie podchodzili do tego organizatorzy.
Dokładnie tak było - kilka razy było to powtarzane przed koncertem.
Na koncercie Pata Methenego w SK również na biletach były zapisy dotyczące braku możliwości fotografowania. Zapytałem przemiłą Panią od Adamiaka jak to jest faktycznie. I ona powiedziała mi, że mimo tego zapisu będzie moment (drugi utwór w koncercie) w trakcie którego będzie można robić zdjęcia z fleszem, bo to o jego wpływ na artystę chodziło w pierwszej kolejności. I publiczność powiadomiona o tym przez Adamiaka w trakcie zapowiedzi Pata dostosowała się do tego w 99%. Zdażały się później incydentalne strzały fleszami, co powodowało reakcję ochrony. Natomiast osoby nie były przeszukiwane przed wejściem na salę. Można było fotografować scenę, lecz bez flesza...
na koncercie Patricii Kaas w kongresowej, bodajże w lutym ubiegłego roku
zabierali aparaty, wydzierali klisze ludziom...
z innych doświadczeń to np: na Castle Party można wnieść aparat bez problemu, zaglądają do torby ale nie robią problemów
miałem podobny dylemat przed koncertem w paryżu tydzień temu
miałem bilet na jeden więc nie zaryzykowałem, przez ochronę bym przelazł
jakbym schował aparat za 'pazuchą' bo torby rewidowali,
dziś wiem że następnym razem kupie bilet na 2 koncerty
to tyle z doświadczeń
także polecam jedno jasne szkło i zadnych lamp
pozdrawiam
p.s. miło widzieć aktywnego użytkownika z mojej okolicy zapraszam do galerii na foty okolic
W zeszlym roku bylem na kilku koncertach na Warsaw Summer Jazz Days 2005. Takie teksty rowniez widnialy na karnetach. Malo tego - na drzwiach wejsciowych do sali byla kartka ZAKAZ FOTOGRAFOWANIA zgodnie z art ble ble ble...
Sprawa wyglada tak.
Mozesz wniesc na sale co Ci sie podoba np. 1Ds z 600L. Ochrona nie robi problemow. A jesli chodzi o fotografowanie, to zapowiadajacy mowi przez jaki czas mozna fotografowac. Najczesciej jest to pierwsze 5 min (czyli pierwszy utwor). Mozesz sie ustawic pod scena (i to Ci radze), bo nie wazne czy jestes zawodowcem czy amatorem ochrona nie ma nic do tego - nie wygonia Cie choc stoisz przed pierwszym rzedem siedzacych (i nic nie widzacych) ludzi
Natomiast po tym czasie - wyganiaja na miejsce i juz. Ale w czasie koncertu zawsze znajda sie jeszcze tacy, co z miejsc probuja focic (nawet z lampa ). Ochrona tylko do nich podchodzi i zwraca uwage - najczesciej na tym sie konczy.
Niestety ograniczanie fotografii na wszelkiego typu
wydarzeniach sportowych czy koncertach wpienia mnie
maksymalnie. Przypomina mi walke wytworni plytowych z mp3.
Ogolnie dochodzi juz do takich paranoi, ze np robiac reklame
czegokolwiek z Nowym Jorkiem w tle trzeba sie zastanawiac,
ktory budynek moze byc pokazany, a ktory nie, bo Chrysler
czy Empire State odpada (kaza sobie placic od reki bajonskie
sumy za "prawo" uzycia).
Byłem na DM w Pradze (Sazka Arena) no i oczywiście nie brałem ze soba aparatu. Na miejscu załamałem się - można było spokojnie wnieść sprzęt, np. rozmontowany, kurde przeszły mi foty koło nosa.
Odnalazłem ten wątek i tak tutułem podsumowania - nawet nie próbowałem brać ze sobą jakiegokolwiek sprzętu. Kontrola była bardzo drobiazgowa - myślę że "przeszedłby" jakiś mały aparacik ale mnie coś takiego nie interesuje.
Natomiast sam koncert - CUUUDOOOOOO!!!
Na początku przeżyłem mały szok jak pojawił się Chris Rea - nie sądziłem że piętno choroby wywrze na nim tak zauważalne zmiany. Biedny, wychudzony dosłownie cząstka dawnego Chrisa. Aż na moment zakręciła się łza w oku. Ale jak zaczął się koncert i po raz pierwszy otworzył usta i zaśpiewał to aż miekko zrobiło się w kolanach. Piękny, soczysty, głęboki, gardłowy, bardzo charakterystyczny tembr głosu. Wielkie pożegnalne show. Gdzieś w okolicach 2/3 koncertu "On the beach" poderwało całą Kongresową na nogi. Wiele bisów na koniec. I na koniec wielka kilkuminutowa owacja - to podziękowanie dla Chrisa. Myślę ze przez wiele wiele lat będę pamiętał ten koncert.
Komentarz