Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witajcie
Właśnie wróciłem z chrzcin, oczywiście w kościele robiłem pare zdjęć, no może więcej niż pare. Zdjęcia przegrałem na kompa i jak je zobaczyłem to się załamałem, są beznadziejne czyli albo za ciemne a jak już nawet jaśniejsze to drugi plan w czerwone kropki czyli straszne szumy. Robiłem zdjęcia A70 w ustawieniu "P" iso 100 lub 200 z expo +1/3 dla rozjaśnienia z lampą błyskową ustawioną na "zawsze", z automatycznym ustawieniem balansu bieli.
Proszę o poradę aby następnym razem zdjęcia wyglądały znacznie lepiej, bo do d... ze mnie fotograf choć słowo fotograf też jest tu chyba nadużyciem (chodzi mi o dobranie wszystkich ustawień w A70).
Dziękuję.
Po pierwsze - ISO 400, a czasem i 800 by sie przydalo.
Do drugie - z wbudowana lampa (jakokolwiek) w takich okolicznosciach jest na prawde ciezko.
Po trzecie - poprawa zdjec (w jakims tam stopniu) jest jeszcze w PS mozliwa - zabawa krzywymi, poziomami, itp.
Ale bez dodatkowego sprzetu w takich warunkach nie jestes w stanie otrzymac zadawalajacych zdjec.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Kompakty nadają się do robienia zdjęć w domu. W kościele są za duże odległości na wbudowaną lampę. Potrzebne wyższe ISO - a właściwie to 200 już bardzo szumi. Przydałby się lepszy sprzęt...
Szum w zdjęciach które już zrobiłeś usuń programem Neat Image.
Niestety rowniez cie "pociesze" ze kompaktem niewiele lepsze wyciagnies zniz "blysk na pierwszy plan, ciemne tlo" .
Kompakty ladnie robia zdjecia w ladnych warunkach oswietleniowych. W kosciele rzadko sa ladne warunki oswietleniowe .
Ja robie: tryb M , 1/50 , F4 (czasem inne w zaleznosci od ujecia), lampa zewnetrzna z softboksem i korekta -1/3, iso400 (w ciemnym kosciele 800).
Niestety rowniez cie "pociesze" ze kompaktem niewiele lepsze wyciagnies zniz "blysk na pierwszy plan, ciemne tlo" .
Kompakty ladnie robia zdjecia w ladnych warunkach oswietleniowych. W kosciele rzadko sa ladne warunki oswietleniowe .
Ja robie: tryb M , 1/50 , F4 (czasem inne w zaleznosci od ujecia), lampa zewnetrzna z softboksem i korekta -1/3, iso400 (w ciemnym kosciele 800).
Pytanie:
Również foce z ustawieniami M tyle że 1/60 i 5,6. Czy chcąc osiągnac większą głębie ostrości, zmieniając przesłone na np. 8,0 aparat to zarejestruje i wymusi silniejszy błysk lampy czy też nie ??
Czy chcąc osiągnac większą głębie ostrości, zmieniając przesłone na np. 8,0 aparat to zarejestruje i wymusi silniejszy błysk lampy czy też nie ??
Jesli masz lampe w trybie E-TTL (a podejrzewam ze tak) to tak.
Tyle ze przy takiej przyslonie swiatlo lampy bedzie na tyle silne i na tyle zabije swiatlo zastane ze wieksza GO nic ci nie da - i tak bedziesz mial raczej pierwszy plan rozblysniety a tlo czarne... dlatego ja w kosciele raczej powyzej 5.6 nie wychodze a GO i tak jest wystarczajaca... jesli koniecznie duza GO (np kilka rzedow ludzi chcesz objac) to trzeba zakombinowac ze statywem i bez lampy (sam nie probowalem ale widzialem pare razy takich mocarzy).
Ogolnie rzecz biorac tryb M z lampa wyglada tak ze ty nastawiasz sobie parametry jakie chcesz a aparat potem mierzy i tyle swiatla ile mu brakuje do poprawnego naswietlenia bierze sobie z lampy... oczywiscie w granicach rozsadku (1/1000 i f 16 w kosciele to chyba nawet 580tce mocy by zabraklo - no moze na pare cm by wystarczylo ).
Na wstepie witam jako nowy :wink:
Sporo pstrykałem w kościele wcześniej eos 50 obecnie 300d/ i ...
głównie 1/45 jak z IS to czasem i 1/20 no i oczywiście lampa 380ex
Oczywiście to w przewadze jednak wszystko w rękach swiatła zastanego i czasem trzeba 1/60 i więcej. Kościół, w którym głównie robie jest jasny i nie mam problemów z dalszym planem.
No dobra, czas reanimować temat!
Rodzinka poprosiła mnie abym był głównym pstrykaczem na ich ślubie.
Nie wypadało się nie zgodzić więc się zgodziłem a teraz łapie mnie trema
Standardowe pytanie, standardowa odpowiedź - znajdziesz ją na poczatku większości poradników "jak pstrykać": jeśli przyjaciel prosi Cię o zrobienie zdjęć na ślubie, a nie masz w tym doświadczenia - odmów, albo stracisz przyjaciela :-/
Sprzęt masz dobry - ja bym stawiał na 24-70, ISO1600, RAW i światło zastane. Ale przede wszystkim dowiedz się dokładnie jak wygląda ceremonia, które momenty są najważniejsze, jak w tych momentach wygląda "układ sił" w kościele (w sensie: gdzie kto stoi). Musisz mieć wszystko zaplanowane, żeby w czasie ślubu nie łazić tu i tam w poszukiwaniu miejsca "skąd by tu pstryknąć". Widziałem kiedyś taki poradnik, z rysunkami, strzałeczkami, typu: "Panna młoda przechodzi tu, ty przejdź z jej lewej strony, bo jak nie to utkniesz za trenem i nie zrobisz momentu, gdy ojciec oddaje ją narzeczonemu".
Poza kościołem już prościej: trzeba być w domu na błogosławieństwie, standardowa fotka "zbiorowa" przed kościołem, powitanie chlebem po ślubie, no i wolna amerykanka na weselu.
Disclaimer: to są porady "erotomana-teoretyka" ;-) zebrane na podstawie tego, co czytałem/widziałem na żywo. Jeden kolega przebąkiwał kiedyś coś o pstrykaniu na jego ślubie, ale odmówiłem, zgodnie z zasadą #1.
Poza tym będziesz im dawał odbitki, nie będą nad nimi ślęczeć z lupą, ale (w najlepszym razie) powieszą nad łóżkiem. Zrób kilka zdjęć na ISO1600, wywołaj gdzieś do 15x20, pooglądaj z metra - zobaczysz co mam na myśli.
Zgadzam się z tym w 100% ale w tym problem, że odmówić to za bardzo nie mam jak. To biedni ludzie spod Skarżyska, na zawodowca ich nie stać a jak nie ja to ktoś im to jeszcze bardziej spitoli jakąś małpą.
Sprzęt akurat ma tu niewiele do rzeczy... Nie mając pojęcia o robieniu zdjęć na ślubie nie różnisz się zbytnio od "kogoś z jakąś małpą" - jedyna przewaga, to możliwość zrobienia mniej poruszonych zdjęc (duże ISO, jasny obiektyw).
Ja tez dopiero zaczynam! Od kilku tygodni mam lustrzanke i szwagier dla odmiany poprosil mnie o zrobienie wesela. W wielu poradnikach powtarza sie takie ustawienie: Aparat na Manual, Czas 1/60 i przyslona 5.6. Pewnie z jakimis niewielkimi odstepstwami, no i lampa oczywiscie!. Zrobilem probe w kosciele na bierzmowaniu kuzynki. Zdjecia wychodza super! Wychodzi dobrze tlo a pierwszy plan jest doswietlony. Jednak jak pokazalem szwagrowi zdjecia, to powiedzial ze sa za ostre i wszystko widac (kazdego piega na nosie) I w poprzednim aparacie (EOS 300 + kitowy 35-80) bylo lepiej, bo "on tak fajnie rozmazywal i nic nie bylo widac") To tyle o ustawieniach aparatu. Do tego jeszcze trzeba w odpowiednim momencie odpowiednio skadrowac, nacisnac spust migawki i efekt prawie napewno murowany!
Do tego jeszcze trzeba w odpowiednim momencie odpowiednio skadrowac, nacisnac spust migawki i efekt prawie napewno murowany!
Ech, ludzie "nic nie kumacie" Zrobienie "zdjęć jak żyleta" jest w tym wszystkim najprostsze - wystarczy odpowiednia ilość $$$ i krótka próba w kościele. Natomiast 99% trudności w takim foceniu to właśnie "w odpowiednim momencie nacisnięcie spustu".
Komentarz