Komunia - problem z lampą

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cinek472
    • 2005
    • 5

Komunia - problem z lampą

Cześć
    Obejrzałam sobie większość postów dotyczących robienia zdjęć w kościele .
    Teraz moje dziecko będzie przystępowalo do piereszej komuni i robię próbne zdjęcia na ich próbach w kościele . Kościół jest bardzo ciemny , ustawienia aparatu to ISO 200 a ustawienia lampy 1/3 zoom 17mm a jak z tym "mlecznym kondonikiem" to 28mm. I NIESTETY WSZYSTKIE BIALE RZECZY NA DZIECIACH SA PRZEŚWIETLONE , zato kościół jest dobrze doświetlony . Co robię źle ??
  • czeredrecki
    Coś już napisał
    • 2005
    • 90

Zamieszczone przez cinek472
    Cześć
    Obejrzałam sobie większość postów dotyczących robienia zdjęć w kościele .
    Teraz moje dziecko będzie przystępowalo do piereszej komuni i robię próbne zdjęcia na ich próbach w kościele . Kościół jest bardzo ciemny , ustawienia aparatu to ISO 200 a ustawienia lampy 1/3 zoom 17mm a jak z tym "mlecznym kondonikiem" to 28mm. I NIESTETY WSZYSTKIE BIALE RZECZY NA DZIECIACH SA PRZEŚWIETLONE , zato kościół jest dobrze doświetlony . Co robię źle ??

lampke masz zewnętrzną ..??

Komentarz

• Raff
      Uzależniony
      • 2005
      • 778

Co za lampa? I jak ustawiona? Bo nie kumam.

Komentarz

• cinek472
        • 2005
        • 5

Sigma Ef-500 Dg Super Aparat Canon 350d
        Ustawienia Lampy :tryb M , Moc Flash-a 1/3 , Zoom 28mm , Na Lampe Mam Założony Taki Plaskikowy Kondonik Nie Wiem Jak To Sie Fachowo Nazywa , 1hz I Chyba To Wszystko Co Do Ustawień Lampy

Komentarz

• Robert31-R1
          Bywalec
          • 2005
          • 119

Po co na Manual? Ustaw normalnie lampę na E-TTL zwiększ w zalezności od potrzeb 2/3 lub jeden kompensacje ekspozycji; aparat na manual jakieś : czas 1/50 przeslona 5,6 (Cirka ebaut) i celuj "środkiem" w białe. A jeżeli to zawiedzie 9choć nie porzypuszczam) zablokuj ekspozycje dla blysku na bialej sukience i wszystko bedzie grało!!!

http://www.robertmaj.pl

Komentarz

• heniek
            Uzależniony
            • 2004
            • 614

może dużo jest dzieci w ciemnych garnitukach?
            nie znam tej lampki ale ja z 350D plus 580ex przeważnie robie tak:
            lampa E-TTL i -1/3 jesli dużo czerni..
            aparat:
            >1/40 lub 1/50
            >f 3.5 do 5.6 w zależności od potrzeb
            >iso 400
            >centralnie ważony
            i powinno być dobrze
            Heniek

Komentarz

• Venio
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1084

tak jest czasami jak sie mierzy swiatło na garniturki. Staraj sie punktowo ustawiac ostrosc na twarz albo w cos jasnego walic FEL

Komentarz

• bundy
                Uzależniony
                • 2006
                • 760

Skoro lampę masz ustawioną na manual, to zupełnie normalne, że dostajesz takie efekty :-) Lampa powinna być w trybie E-TTL a aparat może być na M i wtedy w aparacie ustawiasz sobie czas typu 1/30 (żeby doświecić 2 plan) i sensowną przesłonę (żeby nie brakło mocy lampy przy danym ISO - zresztą to widać po FELnięciu, bo w razie czego miga piorunek), korektę na aparacie dajesz 1/3 lub 2/3 (zresztą musisz to eksperymentalnie wcześniej stwierdzić, bo nie ma uniwersalnych reguł co do korygowania błysku). Przy takich ustawieniach doświecasz 2-plan a lampa sama dba o właściwe wyświecenie 1-go planu, oczywiście przy założeniu, że poprawnie FELujesz np. na twarze (nie jestem przekonany do felowania na śnieżno białe sukienki, szczególnie połyskliwe, bo to często prowadzi do niedoświetleń).
                1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• marekb
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2273

gdy nie mam dyfuzora, czy wbudowany rozpraszacz (do szerokiego kąta) coś pomoże i czy w ogóle używać dyfuzora jak swiatło nie ma się od czego odbić??

Komentarz

• Raff
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 778

Dyfuzor (ten wysuwany również) rozprasza światło i poprawia plastykę zdjęcia. Zabiera trochę mocy, bo i zoom palnika jest często ustawiany w pozycji najszerszej (nie wiem jak w 430EX). A dyfuzor mleczny nakładany jest przydatny właśnie wtedy gdy nie można odbić światła (głowicę warto ustawić po kątem 45 st.) jak też w każdej innej Ja go mam właściwie na stałe. Ociepla, zmiękcza cień, poprawia plastykę i zwiększa kąt błysku. Zmiejsza moc jakieś 2,5 raza ale idzie przeżyć. Daje generalenie lepsze rezultaty niż ten wysuwany rozpraszacz, ale jego moim zdaniem też warto używać. Ja w Metzie używam
                    Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.

Komentarz

• Nowok
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 28

Witam.
                      Jeżeli FELujesz na twarz, to też dajesz korektę 2/3 ??
                      EOS 30D / kit / Tokina 28-70 2.8 AT-X Pro SV / SIGMA 70-300 APO DG / CANON 50mm 1.8 / SPEEDLITE 430EX / EOS 500N / ZENIT

Komentarz

Pracuję...