Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A ja, jak widac 681B+234RC 8) (nie mam pomyslu po co mi glowica kulowa, tym bardziej do monopodu).
Coś czuję, że monopodzik będzie moim częstszym towarzyszem podróży niż statyw
I mam bardzo podobne wrazenie, szczegolnie ze rowniez nowonabyty plecakotorebek Orion AW ma dosc wygodny uchwyt pod spodem - na monopod/statyw wlasnie a statyw rzadko az tak potrzebny.
Jak bedzie ladniejsza pogoda to przeciwczymy ZOO mam nadzieje? 8)
To uważaj, bo ta 234RC ma udźwig tylko do 2,5kg. Dlatego jej nie kupiłem...
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Proszę bardzo - głowica kulowa jest w monopodzie równie przydatna jak poziomica tamże
Jurek, czy sprawdzałeś empirycznie przydatność głowicy 484RC2 w monopodzie?
Ja sprawdzałem i ustawia się bardzo wygodnie chociaż też wcześniej miałem wątpliwości.
Nie obraź się ale przykład z poziomicą jest dla mnie kompletnie od czapy
A właśnie... jak ustawiasz pionowy kadr na monopodzie z 234RC?
To uważaj, bo ta 234RC ma udźwig tylko do 2,5kg. Dlatego jej nie kupiłem...
No i swiezutki zakup a do wymiany... czemu tak pozno zaczeliscie ten watek?
I udzwig i wygoda tej glowiczki jednak nie dla mnie... a kupilem ja bo akurat tak mi wlazla w oczy jako standard do monopodu. I jeszcze nad tym patykiem ze spustem joystickowym sie zastanawiam... ehhhh
Moze zle sie wyrazilem wiec sie poprawie: dlaczego glowica kulowa jest zupełnie niepotrzebna w monopodzie?
Bo jest zbyt ciężka i zbyt duża. Niepotrzebnie. Monopod to nie trójnóg w którym ciężar jest zaletą, a nie wadą.
Spotkałem się kiedyś z taką opinią pewnej starszej, dystyngowanej pani - mężczyzna nigdy nie jest zbyt wysoki, a kobieta nigdy zbyt niska :wink: Analogicznie można powiedzieć, że trójnóg nigdy nie jest zbyt ciężki, a monopod zbyt lekki. Oczywiście, że zablokowana głowica kulowa, lub nawet klasyczna 3D w niczym nie przeszkadza (poza noszeniem), ale jak się ją odblokuje, to również w niczym nie pomaga. Delikatnie mówiąc.
[ Dodano: 07-03-05, 23:12 ]
Zamieszczone przez p13ka
Odpowiem pytaniem na pytanie - czy sprawdzałeś empirycznie przydatność 234RC? Mam pewność, że nie. Jedyny element regulacyjny tej głowicy to bowiem zmiana kadru z poziomu na pion!
Odpowiem pytaniem na pytanie - czy sprawdzałeś empirycznie przydatność 234RC? Mam pewność, że nie. Jedyny element regulacyjny tej głowicy to bowiem zmiana kadru z poziomu na pion!
Hmmm... biorac pod uwage ze monopod sie trzyma raczej pod katem (pisaliscie to wczesniej w tym watku) by miec solidniejsze oparcie... to ta regulacja dotyczy poziomowania lufy przy takim ukosnym podparciu raczej niz ustawieniu pionowego kadru?
Przymierzajac sie do tego mojego - jak trzymam prosto to sie giba, jak opre pod katem to sie o wiele lepiej stabilizuje, a w tedy trzeba przekrzywic glowice by poziom lufy odzyskac ... obrotu do kadru pionowego sobie nie wyobrazam chyba ze wlasnie trzymajac monopod rowno pionowo ale wtedy sie giba.
No to teraz mam pewność, że nie trzymałeś w ręku 484RC2. A ja miałem obie.
234RC waży 0,27 kg a 484RC2 waży 0,32 kg. Czy różnica 0,05 kg to jest to co masz na myśli pisząc, że jest zbyt ciężka?
Duża? no to popatrzymy:
484RC2 wysokość 9,5 cm a 234RC ma 6 cm. Czy różnica 3,5 cm to jest to co masz na myśli pisząc, że jest zbyt duża?
Operowanie 484RC2 jest naprawdę wygodne.
Zamieszczone przez Jurek Plieth
czy sprawdzałeś empirycznie przydatność 234RC? Mam pewność, że nie. Jedyny element regulacyjny tej głowicy to bowiem zmiana kadru z poziomu na pion!
Tak zgadzam się. I to jest jedyna regulacja ale może okazać się, że to trochę ogranicza...
Co dla mnie zdyskwalifikowało 234RC to max. dopuszczalne obciążenie 2,5 kg.
W 484RC2 ta wartość wynosi 4 kg.
Zamieszczone przez Vitez
I udzwig i wygoda tej glowiczki jednak nie dla mnie... a kupilem ja bo akurat tak mi wlazla w oczy jako standard do monopodu. I jeszcze nad tym patykiem ze spustem joystickowym sie zastanawiam... ehhhh
Też poszedłem po rozum do głowy w ostatniej chwili... bo po co kupować 681B z max udźwigiem 11 kg i głowicą na 2,5 kg?
Patyk mi nie przypadł do gustu bo całość stawała się zbyt nieporęczna...
Tak zgadzam się. I to jest jedyna regulacja ale może okazać się, że to trochę ogranicza...
Słuchaj p13ka - przykręć do swojego monopoda taką głowicę jaką uważasz za stosowną. Może to być nawet Arca Swiss z kulą o średnicy 10 cm, ale nie staraj się mnie przekonać, że to jest optimum. Zamiast tego zaglądnij sobie do katalogów Manfrotto, Gitzo, lub Bogen i szukaj pod Osprzęt do monopodów głowicy kulowej, lub 3D. Mnie się wydaje, że nie znajdziesz, co oczywiście nie oznacza, że nie można jej tam przykręcić. Tak samo jak można jeździć samochodem terenowym po mieście i robić szereg innych irracjonalnych czynności.
Tylko nie bierz tego do siebie, bo nie mam intencji z nikogo pokpiwać
Hmmm... biorac pod uwage ze monopod sie trzyma raczej pod katem (pisaliscie to wczesniej w tym watku) by miec solidniejsze oparcie... to ta regulacja dotyczy poziomowania lufy przy takim ukosnym podparciu raczej niz ustawieniu pionowego kadru?
Otóz to.
Zamieszczone przez Vitez
Przymierzajac sie do tego mojego - jak trzymam prosto to sie giba, jak opre pod katem to sie o wiele lepiej stabilizuje, a w tedy trzeba przekrzywic glowice by poziom lufy odzyskac ...
I ja wlasnie o tym mowie Jurku. Wlasnie dlatego uwazam ze glowica kulowa pozwala na wiekszy komfort.
Słuchaj p13ka - przykręć do swojego monopoda taką głowicę jaką uważasz za stosowną. Może to być nawet Arca Swiss z kulą o średnicy 10 cm, ale nie staraj się mnie przekonać, że to jest optimum.
Słuchaj Jurek Plieth, dla mnie również możesz sobie przykręcać do swojego monopoda co Ci się żywnie podobam, nawet koło od roweru. Dyskusja jaką z Tobą prowadziłem nie słyżyła przekonywaniu Ciebie (bo i po co?). Nie zapominaj, że inni też czytają Twoje/moje argumenty, które być może będą dla nich pewnymi przesłankami do podjęcia decyzji zakupu. Wybacz ale jeżeli podajesz argumenty typu: "za duża czy za ciężka", to niestety takim farmozonom trzeba dać odpór.
Nie powołuj się na katalogi bo każdy dobiera sprzęt pod siebie. A poza tym skoro już to proszę pierwsze z brzegu:
głowica kulowa Bogen/Manfrotto 482 Mini Ball Head reklamowana jako idealna do monopoda 679LB ( http://www.eagleoptics.com/Bogen%2FM...Mounts/pid3565 )
Dyskusja to szermierka na argumenty, których jak widać po powyższym poście Ci zabrakło. Poza tym więcej tolerancji życzę...
Nadal uważam, że nie jest ona idealna do monopoda, a została stworzona wyłącznie dla klientów, którym wydaje się, że monopod wbija się w ziemię, gdzie pozostaje on nieruchomy. No ale "nasz klient, nasz pan".
Zamieszczone przez p13ka
Dyskusja to szermierka na argumenty, których jak widać po powyższym poście Ci zabrakło. Poza tym więcej tolerancji życzę...
Czy to nie dowód tolerancji, jeśli napisałem, że możesz przykręcić do swojego monopoda co chcesz
Zupełnie niepotrzebnie się unosisz. Powtarzam, że nie było moją intencją pokpiwanie z kogokolwiek, a z Ciebie w szczególności. Co nie oznacza, że muszę się z Tobą zgadzać - więcej tolerancji życzę :wink:
Komentarz