Filtr szary

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sniper88
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1156

Filtr szary

Za niedluga jade nad morze i chcialbym tam zrobic zdjecia z rozmytymi falami (ekspozycja 3-4sec i wiecej). Niestety nie wiem jak mocny fitr kupic, na poczatku myslalem o ND 2.0, ale moglby sie okazac za mocny, a poza tym podobno ciezko jest go nabyc. Jaki fitr moglibyscie polecic z wlasnego doswiadczenia
    Mam jeszcze jedno pytanie: czy fitr NDx2 to to samo co ND 0.3?
    Z gory wielkie dzieki za pomoc
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum
  • Dorn
    Bywalec
    • 2005
    • 131

Ja też za kilka dni jadę nad morze i kupiłem sobie Hitecha ND 0.6 połowkowego - i tak jak sie na niego (przez niego) patrzę, to chyba źle zrobiłem - za jasny.(takie moje subiektywne zdanie)
    Dlatego wydaje mi sie, ze pełny szary kupię już 0.9 lub 1.2
    40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
    ---------------------
    Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
    Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• piast9
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3267

Ale zaraz... Zdaje się, że do wydłużania czasu naświetlania w dzień do kilku sekund to jest filtr ND 400 czy coś takiego! Generalnie czarna szybka Jak do spawania.
      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• sniper88
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1156

Ja mam teraz do wyboru albo szary albo polowka i wybralem to pierwsze z racji tego, ze polowke czesciowo moge zastapic polarem...
        Nie wiem tylko jak mocny ten fitr kupic, sklaniam sie jednak do ND1.0-2.0, ale wolalbym sie upewnic przed zakupem czy dobrze robię
        EDIT:
        ND 400...nie slyszalem Moze ND 4.0 ale to juz jest na pewno za ciemne jak na typowe focenie (ekspozycja*10000 czy cos takiego) Pytajac sie o sile filtra opieralem sie na tym opisie (mimo ze z forum nikona to i tak polecam przczytanie).
        Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
        WWW | 500px | IG
        Semper in altum

Komentarz

• piast9
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3267

Zamieszczone przez sniper88
          ND 400...nie slyszalem Moze ND 4.0 ale to juz jest na pewno za ciemne jak na typowe focenie (ekspozycja*10000 czy cos takiego) Pytajac sie o sile filtra opieralem sie na tym opisie (mimo ze z forum nikona to i tak polecam przczytanie).
          Jakaś inna nomenklatura. http://www.hoyafilter.com/products/hoya/oef-07.html
          Zabiera 9 EV.
          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Dorn
            Bywalec
            • 2005
            • 131

Tu jest tez coś o filtrach:
            Disnet is de groothandel voor fotografie, video, optiek en cameratassen met 40+ topmerken voor distributie voor uw (online) winkel.

40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
            ---------------------
            Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
            Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• BAKS
              Bywalec
              • 2007
              • 106

Hoya ma oznaczenia ND2 (zabiera 1 działkę światła ) ND4 (2 działki światła ) ND8 (3 działki światła ) i ND400 ( zabiera 9 działek światła ). Mam ND8 i jest trochę mało np. z 1/125 daje tylko 1/15 - kupię sobie ND400 ale to wydatek ok. 300 zł. obecnie dodaje polara i ND4 i jest OK tylko przy szerszym kącie winieta jest duza

Komentarz

• sniper88
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1156

Zamieszczone przez BAKS
                Hoya ma oznaczenia ND2 (zabiera 1 działkę światła ) ND4 (2 działki światła ) ND8 (3 działki światła ) i ND400 ( zabiera 9 działek światła ). Mam ND8 i jest trochę mało np. z 1/125 daje tylko 1/15 - kupię sobie ND400 ale to wydatek ok. 300 zł. obecnie dodaje polara i ND4 i jest OK tylko przy szerszym kącie winieta jest duza
                Chyba zrobie podobnie, tj. kupie NDx8 i jak bedzie za jasno nawet na f22 to dorzuce polara...
                Patrzylem po kilku sklepach w krakowie i nigdzie nie znalazlem czegos ciemniejszego niz NDx8 w normalnej cenie (do 100zl)...

Mam jeszcze jedno pytanie, ktory z ponizszych fitrow jest lepszy:
                Hoya NDx8 seria Fioletowa czy Marumi NDx8 (oba sa z podwojnymi powlokami)
                Wydawalo mi sie, ze Marumi robi lepsze fitry ale w tym wypadku jest tanszy
                WWW | 500px | IG
                Semper in altum

Komentarz

• Mac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 2063

Jeśli założysz NDx8 dasz ISO 100 i przymkniesz mocno przesłonę to otrzymasz mniej więcej taki efekt:

Robiłem to około 8.15 rano. Sprawdzę exifa i podam później więcej danych.
                  Jeśli chcesz uzyskać ciekawsze efekty to zdecydowanie rób zdjęcia o zmroku możesz wówczas uzyskać coś jak to:

lub to:
                  EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• sniper88
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1156

Wlasnie myslalem o robieniu zdjec takich jak te 2 ostatnie nawet w srodku dnia o ile to mozliwe....dlatego nie wiedzialem jak mocny fitr kupic. Teraz widze ze ciemniejsze niz NDx8 kosztuja majatek wiec nie ma sie co szarpac
                    Dzieki za pomoc

BTW takie zdjecia jak to pierwsze udalo mi sie ostatnio zrobic tylko z polarem Ale to byl strumyk w cieniu drzew, a te na plazy niestety nie rosna
                    WWW | 500px | IG
                    Semper in altum

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Gdybys przejezdzal przez Warszawe to moge na wyjazd pozyczyc ND x4 i x8 Marumi, 77mm.

Komentarz

• sniper88
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1156

Niestety, z Krk do Kolobrzegu byloby nie po drodze jechac przez Warszawe Ale dzieki za checi
                        BTW jaki fitr jest lepszy: Marumi czy Hoya fioletowa
                        WWW | 500px | IG
                        Semper in altum

Komentarz

• Mac
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2063

Pomyśl o systemie Cokina, oferuje sporo tańsze filtry i wiele ciekawych filtrów dostępnych tylko w Cokinie.
                          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Kubak82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2348

jesli chcesz przyklady z nd400 to chetnie sluze :-) .. dopiero teraz zauwazylem ten watek bo chwilowo nie mam w domu dostepu do internetu

tak na szybko: o wschodzie focac fale mialem czasy mieszy 20 a 30 sekund .. w okolicach poludnia slonecznego dnia uzyskasz czasy +/- 4-5s przy przyslonie rzedu f16 itp...

do specyficznych zastosowan filtr jest super.. jesli ktos chce przyklady to w domu zrzuce pare zdjec i wkleje je w pn. w pracy na imageshack'a :smile:

Komentarz

• sniper88
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1156

Niestety ND400 sobie, przynajmniej teraz, nie kupie z dosc prostego powodu ($$$), ale mysle ze polar (x4)+NDx8 wystarcza na sam poczatek
                              Co do przykladow to zawsze i wszedzie chetnie zobacze

Zamieszczone przez Mac
                              Pomyśl o systemie Cokina, oferuje sporo tańsze filtry i wiele ciekawych filtrów dostępnych tylko w Cokinie.
                              Wlasnie patrzylem na ceny i fitry dla takiego zoltodzioba jak ja wcale nie sa duzo tansze, zeby nie powiedziec ze momentami sa drozsze
                              Ostatnio edytowany przez sniper88; 10488.
                              WWW | 500px | IG
                              Semper in altum

Komentarz

Pracuję...