Ochrona obiektywu - co lepsze UV czy Skylight?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Roqfort
    Bywalec
    • 2005
    • 149

Ochrona obiektywu - co lepsze UV czy Skylight?

Jak w tytule...
    Do niedawna używałem Skylight 1A, i z tego co wiem, zabiera on troszkę światła. UV chyba nie. Ale Skylight ładnie i delikatnie (1A) ociepla kolor. Oba rodzaje filtrów są w podobnej cenie. Ciekaw jestem Waszego zdania. Co warto "na stałe" założyć na szkło?
    Oczywiście, mam na myśli porządne filtry, choć może nie z tych najdroższych
    Pozdrawiam
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

dekielek
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Pszczola
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1760

Tomek, z ust mi to wyjales ;-) O filtrach jest kilka przyzwoitych watkow na forum. Takze kilka ciekawych postow o zaletach/wadach fotografowania z filtrami w miare 'neutralnymi' i bez nich.
      EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Komentarz

• fotofx
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 44

Najlepsze jest nic ! Jeśli fotografujesz w górach lub nad morzem to UV może się przydać,a czasem będzie konieczny.Sky do cyfry raczej nie-dlaczego?(długo by pisać,a nie jestem w tym biegły)

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

****. a ja wole uv. utraty jakosci nie widze, a paluchy dzieciakow wlozone w filtr zamiast obiektywu jak najbardziej.

z tym ze ja robie zdjecia nie dla pikseli... :-)
          www albo tez flickr

Komentarz

• fotofx
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 44

Panie akustyku

Komentarz

• fotofx
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 44

są jeszcze tacy co nie widzą i nie czują ale w fotografii kto trzeba to zobaczy! niech wzrok będzie z Tobą!!!

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12226

fotofx ;-) sorki, ale jakos nie moge. "bo pikselki beda mniej ostre, to nie zakladam, a potem bede czyscil 2 godziny szklo od syfu, albo wymienial obiektyw"... nie kupuje tego

co do Sky to jak najbardziej widze sens. sam mam na Sonnarze nakreconego wlasnie 1A. zamiast UV. bo w rezutlacie daje mi podobny balans barwny jak Sigma 18-125, a do takiego odwzorowania jestem przyzwyczajony.

oczywiscie, albo UV albo Sky. lepiej UV, ale akurat mialem okazje kupic taniego 1A, wiec sie nie modlilem :-)
                www albo tez flickr

Komentarz

• froolk
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 256

A ja was pogodzę. Widzę w pixelkaxch niewielką róznicę.....ale na zdjęciach nie i dlatego mam na wszystkich szkłach filtry UV (najdroższe na jakie mnie było stać ) bo szkła są drogie, a mam tak jak akustyk na filtrach ślady maluchów a i pies czasem włoży nos. Kiedyś miałem Sony 717 i filtr uratował mi aparat
                  Spadł na kafelki z ponad metra, filtr się pogiął i pękł a aparat działał bez zarzutu
                  Adam

Komentarz

• skrzat
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 440

Moje zdanie jest takie, że im droższy obiektyw, to tym bardziej chętnie założyłbym na niego filterek, bo nie po to przez jakiś czas nic nie jem i odkładam na obiektyw, żeby potem szkło się zarysowało, bo przypadkowo o coś zawadziłem.
                    Chociaż np. w Sigmie 105 macro nie widzę sensu zakładania niczego, bo szkło jest baaaardzo głęboko
                    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• akustyk
                      gajowy
                      • 2004
                      • 12226

Zamieszczone przez skrzat
                      Chociaż np. w Sigmie 105 macro nie widzę sensu zakładania niczego, bo szkło jest baaaardzo głęboko
                      a syf Ci sie nie zbiera w srodku?

pytam, bo mam z 50/1.8 ambaras, czy nakladac na nia cos (wlasnie przez ten syf), czy sie nie przejmowac... szkoda mi tych 50zl za dobra UV-ke na obiektyw, ktorego uzywam bardzo sporadycznie...
                      www albo tez flickr

Komentarz

• chyrus
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 436

mieszkam w gorach i sie zastanawiam nad zamontowaniem UVka, ponoc odfiltruje mi mgielke ze zdjec, ze stana sie bardziej wyrazne, jak to dokladnie jest z tym UV? Gdzies znalazlem SKYa R1.5, mocno ociepla i foty wygladaja jak ze zkitranym WB, wiec nie widze sensu go uzywac. Chyba, ze mi doradzicie, w jakich sytuacjach moze on sie przydac? podobne "ocieplenie" moge uzyskac np. w PSie
                        digart

Komentarz

• gawryl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 810

kiedys mialem UV. kiedys tanio skanowalem negatywy i nie widzialem roznicy z UV i bez. Teraz wyrzucielm UV moze se go kupie, do ochrony obiektywu, ale tylko dobrej marki -wiec drogi.
                          350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• Silent Planet
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 832

A gdzieś kiedyś w necie wyczytałem, że matryce cyfrowe promieni UV nie "widzą"... ktoś mnie poprawi...?
                            is SILENCE
                            "Enjoy the silence."
                            ---
                            Wróciłem...!
                            analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• gienioo
                              Coś już napisał
                              • 2005
                              • 65

ja tez chyba nic

Komentarz

Pracuję...