Jakiej szarej połówki używacie najczęściej?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rysiaczek
    Uzależniony
    • 2005
    • 897

Jakiej szarej połówki używacie najczęściej?

No właśnie, jak w temacie - jakiej gęstości, z jakim przejściem i do czego używacie swoich 'połówek'? Zastanawiam się jaki kupić, który na początek będzie najbardziej uniwersalny...
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Osobiście najczęściej używam przyciemniającej o 3 działki z twardym przejściem (Cokin P121) na wschody i zachody, aczkolwiek niewiele rzadziej używam tej przyciemniającej o 2 działki.

Tak przy okazji - właśnie odebrałem rolkę slajdów na której na każdej jednej klatce mam w rogu kadru włos - włos był właśnie na filtrze połówkowym i jest doskonale widoczny gołym okiem na klatce filmu (bez żadnego powiększania). Porażka, trzeba zwracać większą uwagę na czystość filtrów.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Coronado
      Początki nałogu
      • 2005
      • 291

Zamieszczone przez rysiaczek
      jakiej gęstości, z jakim przejściem i do czego używacie swoich 'połówek'?
      Uzywam polowek Singh-Ray: 2 stopniowa - miekkie przejscie i 3 stopniowa - twarde. Foce glownie krajobraz wiec kazdy silny kontrast (wschod lub zachod najczesciej) bez polowki zniszczylby fote.

Pozdrawiam
      Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
      Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• CYNIG
        Uzależniony
        • 2005
        • 694

Zamieszczone przez Krzychu
        ...Tak przy okazji - właśnie odebrałem rolkę slajdów na której na każdej jednej klatce mam w rogu kadru włos - włos był właśnie na filtrze połówkowym i jest doskonale widoczny gołym okiem na klatce filmu (bez żadnego powiększania). Porażka, trzeba zwracać większą uwagę na czystość filtrów.
        Zerknij raczej czy w komorze lustra nie sterczy jakas nitka to najczestsza przyczyna. Wlasa ktory by byl na filtrze nie masz szans zobaczyc na zdjeciu
        https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez CYNIG
          Zerknij raczej czy w komorze lustra nie sterczy jakas nitka to najczestsza przyczyna. Wlasa ktory by byl na filtrze nie masz szans zobaczyc na zdjeciu
          Komorę regularnie przedmuchuję i jest czysta, obiektyw (28 mm, tylko jednym robiłem) czysty, musiał być filtr.
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Aha, i na zdjęciach bez tego filtra włosa nie ma...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• p13ka
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1013

O! Fajnie, że ktoś ten temat poruszył.
              Mając do wyboru filtr połówkowy gradacyjny o współczynniku przepuszczalności :

1. 50% (przyciemnienie części kadru o 1. działkę przysłony)

lub

2. 25% (przyciemnienie części kadru o 2. działki przysłony)

który byście wybrali jako ten najbardziej użyteczny? Po prostu muszę się na coś zdecydować i właśnie mam taki dylemat

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez p13ka
                O! Fajnie, że ktoś ten temat poruszył.
                Mając do wyboru filtr połówkowy gradacyjny o współczynniku przepuszczalności :

1. 50% (przyciemnienie części kadru o 1. działkę przysłony)

lub

2. 25% (przyciemnienie części kadru o 2. działki przysłony)

który byście wybrali jako ten najbardziej użyteczny? Po prostu muszę się na coś zdecydować i właśnie mam taki dylemat
                Ten z 1-działką to chyba rzadko kiedy się przyda... Ja zaczynałem od 2-działkowego, później dokupiłem 3-działkowy. Reasumując moim zdaniem zdecydowanie ten drugi.
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Dzięki Krzychu za odpowiedź!
                  No to załatwione przy czym muszę przyznać, że nie są tanie te filtry 77mm. B+W = 300 zł. Czy to normalna cena?

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Zamieszczone przez p13ka
                    No to załatwione przy czym muszę przyznać, że nie są tanie te filtry 77mm. B+W = 300 zł. Czy to normalna cena?
                    Nie mam zielonego pojęcia, ale jesteś na 100% pewien że chcesz nakręcany ?
                    Nie lepiej coś płytkowego Cokinopodobnego (Cokin, Hitech albo Singh-Ray jak Cie stać i masz możliwość ściągnięcia) ? Ja szczerze mówiąc nie pamiętam kiedy robiłem zdjęcie z filtrem połówkowym gdzie linia podziału była na środku kadru i to bynajmniej nie dlatego że rzadko używam filtrów połówkowych. Przy okazji dokupując pierścienie mocujące załatwisz sobie resztę rozmiarów gwintów...
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• temol
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 113

Ja najczesciej uzywam 2 dzialkowego miekkiego. Polowki o twardych przejsciach sa na liscie zakupow.

Zamieszczone przez p13ka
                      No to załatwione przy czym muszę przyznać, że nie są tanie te filtry 77mm. B+W = 300 zł.
                      Moim zdaniem warto zainwestowac w system Cokina - w tej cenie mozna kupic polowke Hitecha, holder i pierscienie.

Komentarz

• p13ka
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1013

No, szczerze mówiąc nie miałem do czynienia z tym systemem. Wygląda ciekawie ale po założeniu adaptera i holdera mogę pożegnać się z osłoną przeciwsłoneczną...

Komentarz

• rysiaczek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 897

Ok szanowni koledzy a co powiecie na temat samego przejścia? Kiedy miękkie, kiedy twarde, które używane w najczęstszych sytuacjach typu wschód/zachód/krajobrazy?
                          Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Coronado
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 291

Zamieszczone przez rysiaczek
                            Ok szanowni koledzy a co powiecie na temat samego przejścia? Kiedy miękkie, kiedy twarde, które używane w najczęstszych sytuacjach typu wschód/zachód/krajobrazy?
                            Wszystko zalezy od granicy miedzy obszarami o roznym kontrascie - jezeli jest w miare poziomy (horyzont, morze, jezioro, itp) i mocny to najlepiej twarde przejscie. Jezeli granic nie jest rowna (szczyty gor, linia lasu, itp) oraz samo przejscie miedzy kontrastami nie jest takie gwaltowne to filtr z miekkim przejsciem.

Pozdrawiam
                            Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
                            Chcesz na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez p13ka
                              Ja kupilem oba , a cena normalna - prawie polar .
                              Tylko jeszcze musze naumiec sie z nich korzystac

Komentarz

Pracuję...