Error 99 (err99)

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Anonymous
    Bywalec
    • 2004
    • 117

Error 99 (err99)

Czy pojawil sie wam kiedys w 10d komunikat err99? Mi sie zacal pojawiac po jakichs 8 tysiacach zdjec - ale wystarczylo wylaczyc i wlaczyc aparat i bylo po bolu. A ze pojawial sie raz na okolo 70 zdjec wiec jakos mi nie spieszno bylo do serwisu. Ostatnio jednak zaczelo sie dosc czesto pojawiac i glownie z obiektywami sigmy (nie lubie tej firmy). Czy uwazacie, e to juz oznaka, ze nalezy wymienic migawke? Czy wywalic sigme, co zreszta w niedlugim czasie i tak uczynie na rzecz canona?

absolut

[ Dodano: 20-07-2004 ]
    doczytalem ze to moze byc kwestia obiektywow. To w takim razie wywalam badziewiasta sigme i kupuje canona, a coraz czesciej wyskakujacy error tylko przyspieszy moje dzialanie

[ Dodano: 20-07-2004 ]
    chco z drugiej strony im wiecej czytam tym problem wydaje sie byc bardziej zlozonym
  • kubotka
    Coś już napisał
    • 2004
    • 56

U mnie to samo sie robi ale już doszedłem że to tylko i wyłącznie kwestia obiektywu "TOKINA"
    Canon 10D

Komentarz

• radekbo
      Dopiero zaczyna
      • 2004
      • 42

U mnie w 300D też sie pokazał err99 zaraz w dzień ZaKuPu. Byłem załamany bo tak samo zepsuła mi się MiNoLtA d7i (której już szczęśliwie nie posiadam) - pokazał się err i miesiąc w serwisie. Ale w canonie była to chyba przeczyna może troszkę przybrudzonych styków. po oczyszczeniu - koszulką styków w obiektywach do dziś - od 27 kwietnia tego roku nigdy nie pojawił się już err99 - i oby to trwało do momentu zakupu przeze mnie 1Ds lub innego z 35 mm matrycą

Komentarz

• Aszu
        Uzależniony
        • 2004
        • 707

ERR 99 to najlepszy błąd - w rozumieniu CANONA INNY!!!!!
        //mj

Komentarz

• kubotka
          Coś już napisał
          • 2004
          • 56

Czyli niewytłumaczalny!! Oczywiście najczęściej z winy użytkownika
          Canon 10D

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

U mnie ten błąd pojawia sie z obiektywem Canona 35-70/3.5-4.5. Po prostu obiektyw jest stary (stary jak system EOS ) i przeslona się przycina. Pomaga restart aparatu i parokrotne domkniecie przesłony na maxa, żeby się rozruszała.
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
            Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Znany blad, szczegolnie z niektorymi Sigmami. Dlatego nalezy sprawdzac body i obiektyw przy zakupie przed zaplaceniem.
              Jezeli pojawia sie z Sigma to jest mozliwosc rechipowania (nie dzialaja Sigmy podobno sprzed 2002 roku? nie pamietam).
              Tokina... jak i Vivitare, Cosiny itp - starsze modele znane sa z niekompatybilnosci z nowszymi EOSami (bywa ze i nowsze tez nie dzialaja ).
              Z alternatywnych producentow jedynie Tamron podobno ma nieoficjalna licencje na bagnet EF .

Brudne styki to rowniez mozliwy powod tego bledu.

Komentarz

• santiblue
                Początki nałogu
                • 2004
                • 322

Z tym rechipowaniem to ostatnio jaja mialem. Kupilem w dobrej cenie Sigme 135-400 APO. Nie mialem ze soba aparatu ( blad ale bylo to na szybko w czasie pracy ) i poprosilem sprzedwace o sprawdzenie bo mieli akurat 300D na sklepie. Powiedzial ze na pewno bedzie dzialac. Wiec uwierzylem. Niestety nie zadzialal. Err99 sie pojawil w domu. No i klapa. Zadzwonilem od razu bo jeszcze mieli otwarte i na drugi dzien oddalem do zchipowania. Po 10 dniach oddzwonili ze bedzie kosztowac 180zl i czy chce. No wiec chcialem. Kolejne kilka dni i ja dzwonie. Juz do odbioru bedzie na wieczor. Wieczorem nie moglem ( piatek - imprezka ) Zadzwonilem przezornie w poniedzialek. ten ostatni zreszta. Niestety Pan powiedzial ze chip ktory zciagneli nie pasuje i musz zciagnac inny duzo drozszy ( 300zl z robocizna). Wiec sie juz wkurzylem i serdecznie podziekowalem. Na szczescie bez problemu oddali pieniazki wiec w sumie stracilem tylko kawalek czasu i troche nerwow. Tak ze z tym chipowaniem to tak nie do konca ok jest. Poza tym jak oddalem pierwszy raz zastanawialem sie caly czas i mialem male wahania czy poskladaja obiektyw jak trzeba i czy bedzie ok, czy nie zapapraja soczewek i czy naprawiajac jedno nie zchrzania czegos innego. W sumie dobrze sie stalo bo jak takie problemy byly to cholera wie ile razy go rozbierali i skladali. Nie lubie czegos takiego.
                A jak ktos chce wiedziec co to za sklep to na PW zaprasza zeby sie nie wpuscil z tym samym obiektywem co ja.
                A i zazekali sie ze obiektyw ma 2 miesiace wiec powinien dzialac z cyfrowka.
                dSLR + coś tam...

Komentarz

• kubotka
                  Coś już napisał
                  • 2004
                  • 56

U mnie też jest taki sklep , niestety największy w P-niu gdzie ludzie którzy tam pracują znają się na sprzęcie foto jak ja na rodzeniu dzieci :wink:
                  Ostatnio poszedłem do nich i się pytam czy mają pierścienie makro , miły pan mnie poinformował że nie ale to nic wypatrzyłem że mają w komisie założyłem do aparatu ale miał kłopoty z ostrzeniem więc się pytam jaka może być przyczyna a ten pan powiedział że w sumie to on nawet nie wie jak działają pierścienie i do czego służą więc się pytam czy mają soczewki +4d na 77mm a pan na to że takiego wymiaru to się wcale nie produkuje Także jak widać z tymi sklepami to trzeba uważać...
                  Canon 10D

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez santiblue
                    Tak ze z tym chipowaniem to tak nie do konca ok jest.
                    Po opisie wnioskuje ze raczej ze sklepem w ktorym kupowales jest cos nie do konca tak (= chcieli od ciebie kase wyciagnac, rechipowanie w seriwsie Sigmy kosztuje podobno ok 65zl niezaleznie od modelu).

Poza tym jak oddalem pierwszy raz zastanawialem sie caly czas i mialem male wahania czy poskladaja obiektyw jak trzeba i czy bedzie ok, czy nie zapapraja soczewek i czy naprawiajac jedno nie zchrzania czegos innego.
                    Do rechipowania nie rozklada sie calego obiektywu a tylko bagnet , wiec bez obawy o soczewki.
                    Trzeba bylo przywiezc lub wyslac do serwisu Sigmy... tyle ze razem z wysylka to juz by drozej wyszlo.

Komentarz

• santiblue
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 322

Z tym ze podobno serwis Sigmy w Poznaniu stracil autoryzacje. Nie wiem ile w tym prawdy. A nowy serwis Sigmy jeszcze nie ma chipow. tez nie wiem ile w tym prawdy. Zaslyszane. W sklepie
                      dSLR + coś tam...

Komentarz

• Anonymous
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 117

Mogl stracic autoryzacje ze wzgledu na fakt, ze mamy nowego wylacznego przedstawiciela firmy Sigma na Polske. Jest nim firma K-Consult z Gdyni, ktora wprowadzila zmieniony system gwarancyjny na produkty Sigmy. Gwarancja na serie EX wynosi teraz 3 lata a za 299 zlotych mozna dokupic na kolejne 2. Czy dany egzemplarz bedzie obejmowala przedluzona gwarancja oznajmiac bedzie naklejka "3+2".

to tyle apropo sigmy - troche offtopic wyszlo.
                        pozdr.

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez santiblue
                          Zaslyszane. W sklepie
                          I nie podejrzewalez nic a nic ze chca z ciebie naiwniaka zrobic by forse za rechipowanie wyciagnac?

Komentarz

• santiblue
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 322

Obiektyw mial naprawde dobra cene wiec moglem doplacic wiecej za chipowanie. I tak by mial cene ok. ale nie lubie jak ktos tak postepuje i jest nieslowny i ineterminowy. a ponadto podnosi cene poza umowiona.
                            dSLR + coś tam...

Komentarz

• zbichuu

Czy pojawil sie wam kiedys w 10d komunikat err99?
                              piewszego dnia robienia zdjęć fabrycznie nowym canonkiem
                              i wcale nie po założeniu obiketywu innego niż canon (akurat miałem założoną 50-tkę canona), tylko po założeniu lampy 550EX (canona); włączam aparat a tu: sru ! err99
                              blady strach, ale wyłączyłem i włączyłem (nie robiąc nic ponadto) i ok
                              więcej sie to nie powtórzyło

Komentarz

Pracuję...