Lampa pierścieniowa makro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nawrot
    Bywalec
    • 2006
    • 115

Lampa pierścieniowa makro

Jestem ciekaw co sądzicie o nowym wystawianym przez foto-tip sprzęcie firmy delta... http://allegro.pl/item194659175_lamp..._nowa_fv_.html ?

Sample jak na nich wyglądają całkiem nieźle, światełko dość ładne, poza tym liczba przewodnia jak w mr-14ex...
  • Nawrot
    Bywalec
    • 2006
    • 115

No nie mówcie, że nie macie nic do powiedzenia 30 odwiedzin i ani mru mru... ??:

Komentarz

• lukep
      Początki nałogu
      • 2006
      • 387

W!

Bedziemy mieli cos do powiedzenia, jak kupisz ja i podzielisz sie wrazeniami... ;>

Zdrowko

Komentarz

• BAKS
        Bywalec
        • 2007
        • 106

lampa nazywa się Samigon Halo-Light (Fluorescent Ring Light) czyli lampa fluorescencyjna czyli Świetlówka - popularne określenie lampy fluorescencyjnej - odmiana lampy wyładowczej, w której światło emituje luminofor wzbudzony przez promieniowanie powstałe wskutek wyładowania elektrycznego w rurze wypełnionej gazem. jest 5 razy tańsza od konwencjonalnych lamp błyskowych - 5 lat temu w USA kosztowała 199 $ obecnie od 80 do 110 $ oceniana jest na 3 w skali 6 , ( dzięki za posta – bo w Polsce ich chyba jeszcze nie było – pewnie dlatego milczą Wielcy Canonierzy – zamiast podać czy to dobre czy do kitu ) - ja i tak kupię bo jeszcze nie dorosłem do lampy Canon MR-14 EX Macro Ring Lite za 2000 zł.
        tu masz linka co to za lampa http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam...L-1/FRL-1.html

Komentarz

• Saurus
          Początki nałogu
          • 2006
          • 269

Jakieś dziwne rzeczy tu wypisujesz... pod linkiem który podałeś jest lampa światła ciągłego, a ta na aukcji to regularna lampa błyskowa z nowoczesną automatyką.
          Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
          "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• BAKS
            Bywalec
            • 2007
            • 106

no to jeszcze lepiej bo będzie chyba lepiej działała - dziękuje - poprostu myslałem, że w tak małej cenie to może być tylko świetlówka Samigon-fluorescencyjny i chciałem go nawet sprowadzić ze Stanów

Komentarz

• gwozdzt
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 5780

Zamieszczone przez Saurus
              Jakieś dziwne rzeczy tu wypisujesz...
              pod linkiem który podałeś jest lampa światła ciągłego,
              mam identyczne wątpliwości.

Zamieszczone przez Saurus
              a ta na aukcji to regularna lampa błyskowa z nowoczesną automatyką.
              Niby tak, ale zastanawia mnie brak jakichkolwiek dodatkowych informacji:
              - czy działa FEC, chocby z poziomu body?
              - czy jest możliwość wyboru palnika? (prawy/lewy/oba)
              - czy jest podświetlanie światłem ciągłym? (pomocne przy kadrowaniu, ocenie GO i dla AF)
              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Saurus
                Początki nałogu
                • 2006
                • 269

Ze zdjęć palnik wygląda na pojedynczy, źródła światła ciągłego nie widzę a co do FEC to nie wiem. Przydałoby się znaleźć jakieś dane od producenta lub poprosić sprzedawcę np. o skany instrukcji.
                Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Komentarz

• foto-tip.pl

Zamieszczone przez gwozdzt
                  mam identyczne wątpliwości.

Niby tak, ale zastanawia mnie brak jakichkolwiek dodatkowych informacji:
                  - czy działa FEC, chocby z poziomu body?
                  - czy jest możliwość wyboru palnika? (prawy/lewy/oba)
                  - czy jest podświetlanie światłem ciągłym? (pomocne przy kadrowaniu, ocenie GO i dla AF)
                  FEC (o ile to jest to o czym mysle, bo szczerze mowiac Canona mam od bardzo dawna, ale sie z tym okresleniem nie spotkalem i az musialem pogrzebac w googlach) czyli regulacja ekspozycji lampy dziala.

Nie ma mozliwosci wyboru palnika, poniewaz tam jest jeden okragly palnik.

Niestety nie ma funkcji podswietlania swiatlem ciaglym ani wspomagania AF.

Komentarz

• BAKS
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 106

http://www.adorama.com/SYRLEOS.html
                    zobaczcie tutaj to lampa fluorescencyjna - moim zdaniem wygląda na taką samą jak ta na Allegro

Komentarz

• Saurus
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 269

Moim zdaniem znowu bajki piszesz - to z linka to lampa błyskowa.
                      Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• fox
                        • 2004
                        • 4

Zamieszczone przez foto-tip.pl
                        FEC (o ile to jest to o czym mysle, bo szczerze mowiac Canona mam od bardzo dawna, ale sie z tym okresleniem nie spotkalem i az musialem pogrzebac w googlach) czyli regulacja ekspozycji lampy dziala.

Nie ma mozliwosci wyboru palnika, poniewaz tam jest jeden okragly palnik.

Niestety nie ma funkcji podswietlania swiatlem ciaglym ani wspomagania AF.
                        A jak wyglada rzeczywista wspolpraca w E-TTL (wiem, ze w opisie stoi, ze wspolpracuje, ale spotkalem sie, juz sytuacja, ze nie dokonca bylo tak jak producent zapewnial)?

RW

Komentarz

• foto-tip.pl

Zamieszczone przez fox
                          A jak wyglada rzeczywista wspolpraca w E-TTL (wiem, ze w opisie stoi, ze wspolpracuje, ale spotkalem sie, juz sytuacja, ze nie dokonca bylo tak jak producent zapewnial)?

RW
                          Jak do tej pory zrobilem okolo 120-150 zdjec z Tamronem 90 lub jeszcze dodatkowo zalozonym Raynoxem DCR-250 (odleglosc od obiektu jakies 3-5 cm) i praktycznie nie bylo pomylek pomiaru. Jakies 3-4 zdjecia mialem lekko niedoswietlone w sytuacji gdy calosc kadru zajmowal zolty kolor. Poza tymi przypadkami cala reszta byla prawidlowo naswietlona.

Komentarz

• rolaj
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 584

Zamieszczone przez BAKS
                            http://www.adorama.com/SYRLEOS.html
                            zobaczcie tutaj to lampa fluorescencyjna - moim zdaniem wygląda na taką samą jak ta na Allegro
                            I pod tym linkiem sie pokazuje: http://www.adorama.com/SYRLEOS.html#...t-ISO-100-feet
                            czyli lampa błyskowa a nie fluorescencyjna.

Komentarz

• foto-tip.pl

Zamieszczone przez rolaj
                              I pod tym linkiem sie pokazuje: http://www.adorama.com/SYRLEOS.html#...t-ISO-100-feet
                              czyli lampa błyskowa a nie fluorescencyjna.
                              Tak czy inaczej, zeby znow nie bylo wrozenia z fusow to nie jest ta sama lampa.

Komentarz

Pracuję...