EF-S 18-55 vs 50/1.8 vs Tamron 28-75 vs Sigma 18-50/2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skrzat
    Początki nałogu
    • 2004
    • 440

EF-S 18-55 vs 50/1.8 vs Tamron 28-75 vs Sigma 18-50/2.8

Ktoś pokusił się o porównanie tych szkiełek:

Canon EFs 18-55 f3.5-5.6
    Sigma 18-50 f2.8 EX DC
    Tamron 28-75 f2.8 XR Di
    Canon 50 f1.8 Mark II

Test na Canonie 20D:
    Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Dziwnie słabo 50/1.8 wygląda. Może jakiś walnięty egzemplarz?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• wróbel

Faktycznie spodziewałem się że będzie większa różnica pomiędzy stałką, a zoomami...

Komentarz

• bogunow
        Bywalec
        • 2004
        • 122

Nie wiem czy zauważyliście, ale te zdjęcia nie różnią się tylko ostrością, ale i kolorystyką. Zdjęcia z KITa 18-55 są bardziej niebieskie, z reszty obiektywów mają cieplejsze kolory. To normalne ?.

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

Zamieszczone przez bogunow
          Nie wiem czy zauważyliście, ale te zdjęcia nie różnią się tylko ostrością, ale i kolorystyką. Zdjęcia z KITa 18-55 są bardziej niebieskie, z reszty obiektywów mają cieplejsze kolory. To normalne ?.
          Zupelnie normalne. Osobiscie nawet wole lekko ocieplone zdjecia. Przede wszystkim najwazniejsza jest jednak ostrosc a tutaj Tamron bije wszystko na glowe i co dziwne nawet 50 1.8. Zeby mial na dole nie 28 a 20 to bym go bral bez zastanowienia.
          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• harnas45

dla mnie sigma daje lepszą głębie ostrosci,napisy z tyłu ,dach ma bardziej naturalny kolor,bez przekłaman-łagodne ciepłe kolory.z tym stałym jest cos nie tak

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

no jak bandwidth sie podniesie to tez obejrze.

bogunow - soczewki, ktore Sigma wykorzystuje slyna z dosc cieplego odwzorowania kolorow. Tamron dla odmiany, ma opinie "chlodnego". zdarza sie i trzeba w zaleznosci od upodoban korygowac kolorystyke.
              www albo tez flickr

Komentarz

• Macios
                Uzależniony
                • 2005
                • 692

witam,

im wiecej czytam na temat TEGO TAMRONA, tym wiecej minusow znajduje (a zamierzam/zamierzalem go kupic). Nie wiem, skad tyle sprzecznych informacji. pewnie znacie ten link:

Wynika z poszukiwan na necie, ze jakieś 50% egzemlarzy jest "walnieta", to jest to dosyc odstraszajace dla mnie, osoby nie mieszkajacej w warszawie - by wysylac i czekac na kolejne sztuki - by w koncu dostac ten "DOBRY".
                Moze wiecie wiecej na ten temat?
                Moze ktos ze Szczecina ma "ten DOBRY" i znajdzie chwilke, by mi go pokazac?

Pozdrawiam serdecznie
                Maciej
                galeria

Komentarz

Pracuję...