24-105 L

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez sensitive
    Vitez, świat ucieka, księżyc coraz brzydszy a ty nie wykorzystujesz takiego szkiełka!@#!@#
    Ja na Twoim miejscu ... Ruszyło Cię trochę?! :razz:
    Nie bardzo... mi sie nigdzie nie spieszy a to szklo wytrzyma pewnie minimum 10 lat uzytkowania

Jeśli już poruszyłeś temat Tokiny to dlaczego akurat ten obiektyw, miałeś czy ze względu na to, że to stałka i w dodatku tania jak na ponad 100 stopni kata widzenia?
    Bo wspomniales zmiane na 17-40. A Tokina wyszlaby taniej do przypadkow "chce szerzej" , bez rezygnowania z 24-105. To chyba jedyna tak szeroka stalka do Canona ze znosnymi osiagami (beczka, ostrosc).
    A czy 10-22 czy inne w tym zakresie to juz wiele razy bylo na forum i zdecydowanie nie ten temat

Komentarz

• sensitive
      Coś już napisał
      • 2006
      • 58

Zamieszczone przez Vitez
      Nie bardzo... mi sie nigdzie nie spieszy a to szklo wytrzyma pewnie minimum 10 lat uzytkowania
      ... chciałem zobaczyć coś z tego szkła w Twoim wydaniu, ale trudno - poczekam. ;-)

Bo wspomniales zmiane na 17-40. A Tokina wyszlaby taniej do przypadkow "chce szerzej" , bez rezygnowania z 24-105. To chyba jedyna tak szeroka stalka do Canona ze znosnymi osiagami (beczka, ostrosc).
      Poza 20/1,8 Sigmy? :-P

ok - nie zaśmiecam już CB.
      ... bez info, IMO nieważne

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez sensitive
        Poza 20/1,8 Sigmy? :-P

Napisalem "tak szeroka" = ponizej 20mm .

Komentarz

• lonely_wolf
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 22

problem z 24-105 L

Witajcie

Niedawno nabyłem wspomniane szkło z EOSem 5D

generalnie ok dopuki nie porownalem testowo z innymi szklami

w trybie manualnym, przy takich samych parametrach (wszystkich parametrach) obraz uzyskany z 24-105 jest wyraznie ciemniejszy od pozostalych.
          Porownuje do Sigmy 24-70 f2.8, Canona 50 f1.8 i Canona 35 f2

zeby uzyskac jasnosc zblizona do pozostalych szkiel musze podniesc EV o okolo 0.5 czyli naprawde duzo

czy ktos mial problem tego typu?
          dotyczy on wszystkich ogniskowych i wszystkich kombinacji czas - przyslona

pozdrawiam

Komentarz

• darekp
            Bywalec
            • 2005
            • 121

Zamieszczone przez lonely_wolf
            Witajcie

Niedawno nabyłem wspomniane szkło z EOSem 5D

generalnie ok dopuki nie porownalem testowo z innymi szklami

w trybie manualnym, przy takich samych parametrach (wszystkich parametrach) obraz uzyskany z 24-105 jest wyraznie ciemniejszy od pozostalych.
            Porownuje do Sigmy 24-70 f2.8, Canona 50 f1.8 i Canona 35 f2

zeby uzyskac jasnosc zblizona do pozostalych szkiel musze podniesc EV o okolo 0.5 czyli naprawde duzo

czy ktos mial problem tego typu?
            dotyczy on wszystkich ogniskowych i wszystkich kombinacji czas - przyslona

pozdrawiam
            skupiłeś sie na najmniej istotnym elemencie, a nie wkurzają ci e aberacje?

Komentarz

• lonely_wolf
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 22

Zamieszczone przez darekp
              mozna sie zastanawiac czy nieistotny
              jesli kazda fota, ktora robisz jest obarczona bledem 0.5 EV to cala precyzja mechanizmow pomiaru swiatla itd okazuje sie niepotrzebna

aberracje na tym samym poziomie co sigma 24-70 tyle, ze troche inne kolorystycznie
              nie wydaje mi sie zeby mogly mi sprawiac jakies wieksze problemy

Komentarz

• Diego
                Początki nałogu
                • 2004
                • 251

Możesz pokazać jakieś przykłady ?

Komentarz

• darekp
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 121

mozna sie zastanawiac czy nieistotny
                  jesli kazda fota, ktora robisz jest obarczona bledem 0.5 EV to cala precyzja mechanizmow pomiaru swiatla itd okazuje sie niepotrzebna

aberracje na tym samym poziomie co sigma 24-70 tyle, ze troche inne kolorystycznie
                  nie wydaje mi sie zeby mogly mi sprawiac jakies wieksze problemy
                  robisz błąd metodologiczny, czemu z góry określasz parametry ekspozycji, dlaczego nie opierasz się na wskazaniach z drabinki? na czym polega mechanizm pomiaru światła TTL?

Komentarz

• lonely_wolf
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 22

robisz błąd metodologiczny, czemu z góry określasz parametry ekspozycji, dlaczego nie opierasz się na wskazaniach z drabinki? na czym polega mechanizm pomiaru światła TTL?
                    zalozmy, ze nie mam pomiaru swiatla w aparacie, korzystam z zewnetrznego swiatlomierza

jaki wplyw ma marka i typ obiektywu przymknietego do tej samej przyslony na uzyskany obraz?
                    moim zdaniem przy tej samej przyslonie i czasie obrazy powinny byc takie same

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

Może masz zadymione soczewki
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

moim zdaniem przy tej samej przyslonie i czasie obrazy powinny byc takie same
                        no wlasnie niekoniecznie.

Sigma 18-125 przy tej samej ogniskowej i dziurze co Tokina 12-24 jest ciemniejsza. jakby nie kombinowal. a takich przykladow mozna by jeszcze troche znalezc.

po czesci problemem jest to, ze f/2.8 to niekoniecznie to samo w kazdym obiektywie. po czesci problem z granulacja pomiaru - jesli masz motyw na krawedzi wskazania to dla ciutke jasniejszego obiektywu moze pokazac co innego niz dla tego ciutke ciemniejszego. jeszcze inna rzecz - rozne obiektywy roznie przenosza rozne kolory. nie jest to az tyle, by wprowadzac w blad swiatlomierze samo z siebie, ale moze potegowac inne roznice.

no i wreszcie: trasmisja szkla, wytlumienie odbic wewnatrz tubusu obiektywu, powloki antyodblaskowe, stosowanie dokladnie wymierzonej dla kata widzenia obiektywu oslony przeciwslonecznej - to wszystko ma wplyw na to ile swiatla sie dostaje do obiektywu.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Wspolczuje nieudanego egzemplarza

Komentarz

• mmsza
                            Zablokowany
                            • 2005
                            • 514

Zamieszczone przez Vitez
                            A skąd wiesz czy twój jest udany? Sprawdzałeś na FF? Bo wydaje mi się, że temat dotyczy tego szkła z FF (5D).
                            Mój z 20D to ideał natomiast z 5D wykazuje spore aberacje.

Komentarz

• darekp
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 121

Zamieszczone przez Vitez
                              to szkło niestety takie jest, pod światło ( duzy kontrast miedzy elementani zdjecia ) aberuje

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

to szkło niestety takie jest, pod światło ( duzy kontrast miedzy elementani zdjecia ) aberuje
                                Zmien "to" na "moje" i sie zgodze, bo jakie masz podstawy by tak uogolniac?
                                Moje nie aberruje prawie w ogole.
                                Na FF moge sprawdzic - zaden problem tylko to chwilke potrwa, a sprawdzalem na razie na 20D, w parku na iso1600, f4, 24mm pod swiatlo by wydobyc aberracje - udalo sie ale w tak minimalnym stopniu ze ledwo je znalazlem na zdjeciu .

Komentarz

Pracuję...