pierscien ostrosci manualnej 50/1.4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Zamieszczone przez roshuu
    Naprawiles go? Jesli tak to ile cos takiego kosztuje?
    Wymiana modułu AF - bodaj 450zł jak mnie pamięć nie myli.

Komentarz

• szandor
      Uzależniony
      • 2005
      • 624

Naprawiles go? Jesli tak to ile cos takiego kosztuje?
      Jeszcze nie naprawiłem, zbieram się do wysłania na Żytnią, zresztą nie przepadam za tym szkłem, po naprawie pozbędę się go.
      Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• roshuu
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1107

Zamieszczone przez szandor
        zresztą nie przepadam za tym szkłem, po naprawie pozbędę się go.
        dlaczego? Przeciez w tym zakresie i z tym swiatlem nie ma nic innego? 50L kosztuje 4x drozej.
        6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• mxw
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2315

Zamieszczone przez Kolaj
          Takich statystyk to ja nie znam, ale moje szkło odwiedzało serwis już 2-krotnie.
          a moje miesięczne jedzie właśnie do serwisu po raz pierwszy.
          awaria AF - działa, ale dość mocno skrzypi i warczy przy pracy.

mam nadzieję, że mi to naprawią (gwarancja)
          pozdro.,
          m.

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

Zamieszczone przez mxw
            mam nadzieję, że mi to naprawią (gwarancja)
            Nie powinno być problemu. Pierwsza usterka w moim szkle była naprawiana w ramach gwarancji. Druga już się niestety na okres gwarancyjny nie załapała.

Polecam do tego szkła dokupić sobie osłonę przeciwsłoneczną. Zamiennik kosztuje grosze a w dużym stopniu zabezpiecza mechanicznie delikatną konstrukcję obiektywu. Ja tak zrobiłem po drugiej naprawie i w ogóle tej osłony nie zdejmuję.

Komentarz

• galekeg
              Bywalec
              • 2008
              • 167

Zamieszczone przez Kolaj
              Polecam do tego szkła dokupić sobie osłonę przeciwsłoneczną. Zamiennik kosztuje grosze a w dużym stopniu zabezpiecza mechanicznie delikatną konstrukcję obiektywu. Ja tak zrobiłem po drugiej naprawie i w ogóle tej osłony nie zdejmuję.
              Osłona dla tego szkła to podstawa, mocno siedzi, zabezpiecza mordkę przed przygodami i zajmuje niewiele miejsca. Ja mam założoną na stałe i nie odwracam, a pierścień jak pierścień, kręci się.
              SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• roshuu
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1107

mam oslone

Komentarz

• mxw
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 2315

Zamieszczone przez Kolaj
                  Nie powinno być problemu. Pierwsza usterka w moim szkle była naprawiana w ramach gwarancji.
                  no i już się zaczyna: dziś telefon z żytniej: wszystko działa, nic nie skrzypi, nic nie naprawią ani nie skalibrują

na razie wysłałem im filmik z komórki jak zachowywało sie to szkło. jak to nie pomoże, to chyba będzie trzeba dopisać się do wątku o żytniej... i osobno pewnie do wątku o sprzedawcy tego szkiełka
                  pozdro.,
                  m.

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez mxw
                    i osobno pewnie do wątku o sprzedawcy tego szkiełka
                    O sprzedawcy? Kowal zawinił, Cygana powiesili.

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

Zamieszczone przez Kolaj
                      O sprzedawcy? Kowal zawinił, Cygana powiesili.
                      szkło ma teraz półtora miesiąca, a od początku miało spory FF, o czym sprzedawca wiedział. w sumie mógł wymienić na inną sztukę, ale nie zrobił tego. to, że AF zaczął dodatkowo skrzypieć, to faktycznie nie jego wina.
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• roshuu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1107

Zamieszczone przez mxw
                        szkło ma teraz półtora miesiąca, a od początku miało spory FF, o czym sprzedawca wiedział. w sumie mógł wymienić na inną sztukę, ale nie zrobił tego. to, że AF zaczął dodatkowo skrzypieć, to faktycznie nie jego wina.
                        chyba widzialem aukcje z takim szklem, ktore bylo jeszcze na gwarancji. Cos kolo 3tyg temu.. Zastanawialem sie nad tym skrzypkiem ale ostatecznie zrezygnowalem.

Kurde przerazaja mnie te wypowiedzi o obsludze na Zytniej
                        Daj Boze zebym nigdy tam nie trafil

Komentarz

• mxw
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2315

chyba widzialem aukcje z takim szklem, ktore bylo jeszcze na gwarancji. Cos kolo 3tyg temu.. Zastanawialem sie nad tym skrzypkiem ale ostatecznie zrezygnowalem.
                          oo, a jesteś w stanie znaleźć tę aukcję? przeszukałem całe allegro do połowy grudnia i jakoś nic takiego mi się nie rzuciło w oczy...

ciekaw jestem jaka może być wartość takiego skrzypka?
                          w sumie obiektyw faktycznie działa dobrze (będzie "ekspertyza" z żytniej ) - jedyna wada to ciche popiskiwanie AF.
                          pozdro.,
                          m.

Komentarz

• roshuu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1107

Zamieszczone przez mxw
                            oo, a jesteś w stanie znaleźć tę aukcję? przeszukałem całe allegro do połowy grudnia i jakoś nic takiego mi się nie rzuciło w oczy...

ciekaw jestem jaka może być wartość takiego skrzypka?
                            w sumie obiektyw faktycznie działa dobrze (będzie "ekspertyza" z żytniej ) - jedyna wada to ciche popiskiwanie AF.
                            oczywiscie, prosze bardzo:
                            http://www.allegro.pl/item906127637_..._miesiecy.html

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

a dziękuję bardzo :smile:

widzę "sprzedaż odwołana, obiektyw poszedł do serwisu" - czyli nie chciał się sprzedać nawet za 500 zł??
                              no to fajnie.

ale dziś już była lepsza rozmowa z żytnią: wymienią "profilaktycznie" (wow! :cool mechanizm AF i pierścień ostrości, zamówili części, tyle tylko, że trzeba na te części czekać 10 dni. cóż, jak trzeba to trzeba (dziwne, że do tak podstawowego szkła nie mają części na miejscu).

a dodatkowo chyba im doślę za tydzień body do kalibracji z tym szkłem po naprawie - tak mi teraz to przyszło do głowy po dłuższej wymianie zdań z technikiem na temat kalibracji. pan ostatecznie zgodził się, że to co jest dostępne dla usera jako 'mikroadjustacja AF' w najnowszych puszkach to jest pic na wodę fotomontaż i pozwala na korektę raptem jednego parametru z kilkunastu dostępnych i kalibrowanych w serwisie... więcej mi nie chciał powiedzieć (ponoć tajemnica )

(albo sam nie wiedział )

niemniej jednak zgadzałoby się to z moim punktem widzenia
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

• roshuu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1107

Zamieszczone przez mxw
                                a dziękuję bardzo :smile:

widzę "sprzedaż odwołana, obiektyw poszedł do serwisu" - czyli nie chciał się sprzedać nawet za 500 zł??
                                no to fajnie.
                                moze zwyczajnie chcial sprzedac naprawiony, a wycofujac aukcje licznik zatrzymal sie na 500zl, nie wiadomo ile dni do konca aukcji wtedy zostalo.

Komentarz

Pracuję...