Monitory - porady, problemy itd.

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czornyj
    Zasłużeni
    • 2006
    • 2626

Zamieszczone przez banan82
    Witam ponownie!

Doszedlem do porozumienia z kalibracja juz Jedyne co mnie zastanawia (dlatego pytam ekspertow) to punkt bieli. Jakiej temperatury barwowej powinienm uzyc - jedni zalecaja 5000K ini 6500K. Na 5000 barwy sa cieplejsze, na 6500 bardziej chlodne, jednak oba przypadki daja mi rozne wyniki.
    Prosze o porade ktorej wartosci mam sie trzymac przy kalibracji na cele wydrukow pozniejszych i obrobki zdjec.
    Tematyka jest dość zawiła i aby ją w pełni zrozumieć, trzeba mieć pewną wiedzę z teorii barwy i konstrukcji monitorów, więc ograniczę się do ogólników.

Syntetyczne przestrzenie edycyjne sRGB oraz AdobeRGB oparte są na iluminancie D65, dlatego jeśli w nich pracujemy, powinniśmy kalibrować monitor do temperatury 6500K. W przypadku przestrzeni ProPhoto, ECI v.1 i v.2, oraz CMYK, które oparte są na iluminancie D50 zalecana jest kalibracja do 5000K, lub czegoś pomiędzy, ale tak czy owak potrzebny jest jeszcze do tego niezły monitor - w przypadku tańszych tylko upieprzymy i zażółcimy sobie paletę.
    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

Kolory na D65 wygladaja lepiej, bardziej naturalniej.

dzieki czornyj - tak tez sie stalo. na D50 paleta jest zoltawa, zdjecia wyglada bardzo dobrze ale caly system (okna itp) jest pokryty tym zafarbem.
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Nie na D65, tylko przy skorelowanej temperaturze barwowej bieli wynoszącej 6500K . D65 to iluminant teoretyczny, w praktyce nie występujący, a już LCD z podświetleniem CCFL to mają się do iluminantów D nijak, w najlepszym przypadku można tu mówić o iluminantach F

Ważne, żeby obraz wyglądał dobrze i jako-tako przypominał potem odbitkę Duperelami radzę się zbytnio nie przejmować.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolaj
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 3293

Czornyj,

Zasadniczo obrabiam fotki do oglądania na ekranie. Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K i z każdą fotką osobno bawić się krzywymi? Nie da się ich jakoś "przeliczyć"? Monitor to CG222W, jeśli to ma znacznie.

Komentarz

• Tom01
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2600

Zamieszczone przez Kolaj
            Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K
            Pozwolę sobie szeroko i treściwie zreferować tematykę: Nie.
            Masz problem z kolorem, wal śmiało!
            e-mail: [email protected]

Komentarz

• Kolaj
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 3293

Zamieszczone przez Tom01
              Pozwolę sobie szeroko i treściwie zreferować tematykę: Nie.
              Zapytam, jak moja 3-letnia córka: Dlaczego?

To jest z definicji nieprzeliczalne, czy po prostu nie ma narzędzia, które byłoby skłonne wykonać stosowne obliczenia?

Komentarz

• Tom01
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 2600

Zamieszczone przez Kolaj
                Zapytam, jak moja 3-letnia córka: Dlaczego?

To jest z definicji nieprzeliczalne, czy po prostu nie ma narzędzia, które byłoby skłonne wykonać stosowne obliczenia?
                Tak jak napisał Czornyj, minilaby pracują w przestrzeni sRGB, z punktem bieli opartym o iluminant D65. Odpowiada to skorelowanej temperaturze barwowej 6500K.

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Zamieszczone przez Tom01
                  Tak jak napisał Czornyj, minilaby pracują w przestrzeni sRGB, z punktem bieli opartym o iluminant D65. Odpowiada to skorelowanej temperaturze barwowej 6500K.
                  Zaraz, zaraz. Może ja mam jakiś ciężki dzień. Teraz zauważyłem, że uciąłeś mojego posta trochę przed końcem. Z tego, co teraz piszesz rozumiem (już nie wiem, czy dobrze), że powinienem cały czas pracować na 6500 i nic nie zmieniać i nie kombinować. To kiedy się używa 5000?

Komentarz

• Tom01
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 2600

Zamieszczone przez Kolaj
                    To kiedy się używa 5000?
                    Przy przygotowaniu do druku. Offsetowego i tym podobnych.

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Wszystko jasne. Dzięki!

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez Tom01
                        Przy przygotowaniu do druku. Offsetowego i tym podobnych.
                        To jak jesteśmy przy druku offsetowym - pewne wydawnictwo na pytanie o profile urządzeń wyjściowych odpowiedziało - proszę przysłać zdjęcia bez obróbki - najlepiej prosto z aparatu (ciekawe co by z RAW'ami zrobili) - jest jakaś możliwość zwiększenia prawdopodobieństwa sukcesu bo poprzednim razem kolorystycznie wyszła porażka...
                        Konwersja do CMYKa (jakiego ?) ?
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• czornyj
                          Zasłużeni
                          • 2006
                          • 2626

Zamieszczone przez Tom01
                          minilabów i ogólnie wszystkich urządzeń wyjściowych liczy się do D50, ale to akurat bez znaczenia - pracujemy w przestrzeniach sRGB/aRGB a ich podstawą jest D65. Photoshop podczas konwersji uwzględnia różnice punktów bieli przestrzeni źródłowej i docelowej i wykorzystując CAT (Chromatic Adaptation Transform) stara się skompensować wizualną różnicę wynikającą z odmiennych iluminantów różnych przestrzeni barwnych.

Zamieszczone przez Krzychu
                          To jak jesteśmy przy druku offsetowym - pewne wydawnictwo na pytanie o profile urządzeń odpowiedziało - proszę przysłać zdjęcia bez obróbki - najlepiej prosto z aparatu (ciekawe co by z RAW'ami zrobili) - jest jakaś możliwość zwiększenia prawdopodobieństwa sukcesu bo poprzednim razem kolorystycznie wyszła porażka...
                          Konwersja do CMYKa (jakiego ?) ?
                          Jeśli było to drukowane w offsecie na papierze powlekanym i zrastrowane rastrem eliptycznym, to proponuję softproofing do profilu CMYK ISO Coated v2, do pobrania ze strony: http://www.eci.org/doku.php?id=en:downloads
                          Jeśli plik, który wysłałeś po włączeniu softproofingu będzie wyglądał tak, jak po wydrukowaniu, to znaczy, że przy konwersji użyto tego właśnie profilu, a drukarnia, która to drukowała spełnia wytyczne norm ISO.
                          Jeśli nie, to mamy szerokie spektrum możliwości popełnienia błędu:
                          - grafik mógł być idiotą
                          - maszyna na której to było drukowane to stary paździrz
                          - źle zlinearyzowana naświetlarka CTF lub kopiorama
                          - źle zlinearyzowana naświetlarka CTP
                          - zła chemia, papier, balans woda-farba itd. itd. itd.
                          - maszynista offsetowy mógł być idiotą
                          W tej sytuacji najlepiej się poddać i wysłać plik w sRGB.
                          Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
                          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• dr11
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1143

Proszę o pomoc czy wyjaśnienie, bo pomysły mi się kończą
                            Posiadam lapka (wiem, że ekran marny, ale już nie chodzi mi o kwestię uzyskania 99% ideału), ekran w nim oprofilowałem kalibratorem i1d2. Uzyskany profil zagnieździł się we właściwościach ekranu, jest profilem domyślnym i aplikacja GretagMacbeth Calibration Loader ładuje go podczas startu systemu. Widać jak krótko po pojawieniu się pulpitu następuje zmiana kolorów.
                            Biorę na warsztat przykładowe zdjęcie znajdujące się w katalogu Lightrooma. Kolory ma ok, żywe, naturalne. Załadowanie zdjęcia do PS nie powoduje zmiany kolorystyki w stosunku do LR. W ustawieniach LR External Editing zaznaczony jest format TIFF/16bit Adobe RGB. Color settings w PS jest ustawiony na Working Space: Adobe RGB, konwersja ACE Perceptual.
                            Wszystko ok do momentu Save for Web oraz Proof-Monitor RGB. Przy Save for Web włączona opcja Convert to sRGB, gdy podgląd ustawiam na Monitor Color, kolorystyka się zmienia, zielenie zamieniają się w żołtopomarańcze, niebieski gubi nieznacznie nasycenie. Gdy podgląd jest na Windows (no CM) wyglada dobrze.
                            Tak samo źle jest przy Proof-Monitor RGB.
                            No nic. Fotkę zapisuję jako jpg sRGB.
                            Otwieram ją w Galerii fotografii systemu Windows - kolory ok! Z tego, co czytałem ta przeglądarka współpracuje z CM. Otwieram w ACDSee 2.5 z włączonym CM (Input-sRGB, Output-Monitor Profile-profil zrobiony przez i1) - zdjęcie wygląda ok - tak jak w LR, PS oraz Galerii Windows.
                            Otwieram lub ładuję stronkę zawierającą zdjęcie w Firefox 3.5 - fota wygląda jak podczas Save for Web (podgląd Monitor Color) oraz Proof-Monitor RGB. Czyli kicha Ustawienia FF domyślne:
                            gfx.color_management.mode;2 (próbowałem też z 1 - czyli CM włączony zawsze)
                            gfx.color_management.rendering_intent;0
                            Czy to oznacza, że:
                            1) fota ma skopane kolory i tak będzie widoczna w necie, tylko ja przez te profile widzę ją ok
                            2) fota jest ok, tylko FF źle ją wyświetla (ale PS podczas Save for Web też?)
                            3) mam coś źle ustawione w obsłudze profilu monitora (Windows, PS, ACDSee)
                            Może ktoś doświadczony pomoże, bo zgubiłem punkt oparcia
                            .

Komentarz

• banan82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1165

Pytanie do ekspertow. Czy warto kupowac uzywany (3letni) monitor Eizo S1931 ktory byl na uzytku korporacyjnym? Chodzi mi o to czy 3 letni monitor ne bedzie wykazywal wad jesli chodzi o obrazowanie kolorow, zwlaszcza po (raczej) ciezkim uzywaniu.
                              5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                              Crazy Apple Fanboy
                              Ex Linux User

Komentarz

• black buck

witam, przeczytac caly watek tp bylby nielada wyczyt dla tego nic nieznalazwszy chcialem zapytac tutaj czy ktos uzywal, badz moze nadal uzywal takowego monitira

DELL P1130 SONY TRINITRON ?

czytam ze niby super do grafiki , ze lcd za wielokrotnie wieksze pieniadze moze byc dopiero go w stanie przebic , ale to wszytko informacje z przed kilku lat, chcialbym wiedziec jak to teraz wyglada, lcd za jakie pieniadze bedzkie mu dorownywalo??

czy na prawde jest taki dobry ze warto sie z meczyc z jego wadami dla zalet w postaci dobrej jakosci obrazu jesli chodzi o zdjecia,grafike kolory etc

z gory dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...