Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Doszedlem do porozumienia z kalibracja juz Jedyne co mnie zastanawia (dlatego pytam ekspertow) to punkt bieli. Jakiej temperatury barwowej powinienm uzyc - jedni zalecaja 5000K ini 6500K. Na 5000 barwy sa cieplejsze, na 6500 bardziej chlodne, jednak oba przypadki daja mi rozne wyniki.
Prosze o porade ktorej wartosci mam sie trzymac przy kalibracji na cele wydrukow pozniejszych i obrobki zdjec.
Tematyka jest dość zawiła i aby ją w pełni zrozumieć, trzeba mieć pewną wiedzę z teorii barwy i konstrukcji monitorów, więc ograniczę się do ogólników.
Syntetyczne przestrzenie edycyjne sRGB oraz AdobeRGB oparte są na iluminancie D65, dlatego jeśli w nich pracujemy, powinniśmy kalibrować monitor do temperatury 6500K. W przypadku przestrzeni ProPhoto, ECI v.1 i v.2, oraz CMYK, które oparte są na iluminancie D50 zalecana jest kalibracja do 5000K, lub czegoś pomiędzy, ale tak czy owak potrzebny jest jeszcze do tego niezły monitor - w przypadku tańszych tylko upieprzymy i zażółcimy sobie paletę.
Nie na D65, tylko przy skorelowanej temperaturze barwowej bieli wynoszącej 6500K . D65 to iluminant teoretyczny, w praktyce nie występujący, a już LCD z podświetleniem CCFL to mają się do iluminantów D nijak, w najlepszym przypadku można tu mówić o iluminantach F
Ważne, żeby obraz wyglądał dobrze i jako-tako przypominał potem odbitkę Duperelami radzę się zbytnio nie przejmować.
Zasadniczo obrabiam fotki do oglądania na ekranie. Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K i z każdą fotką osobno bawić się krzywymi? Nie da się ich jakoś "przeliczyć"? Monitor to CG222W, jeśli to ma znacznie.
Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K
Pozwolę sobie szeroko i treściwie zreferować tematykę: Nie.
To jest z definicji nieprzeliczalne, czy po prostu nie ma narzędzia, które byłoby skłonne wykonać stosowne obliczenia?
Tak jak napisał Czornyj, minilaby pracują w przestrzeni sRGB, z punktem bieli opartym o iluminant D65. Odpowiada to skorelowanej temperaturze barwowej 6500K.
Tak jak napisał Czornyj, minilaby pracują w przestrzeni sRGB, z punktem bieli opartym o iluminant D65. Odpowiada to skorelowanej temperaturze barwowej 6500K.
Zaraz, zaraz. Może ja mam jakiś ciężki dzień. Teraz zauważyłem, że uciąłeś mojego posta trochę przed końcem. Z tego, co teraz piszesz rozumiem (już nie wiem, czy dobrze), że powinienem cały czas pracować na 6500 i nic nie zmieniać i nie kombinować. To kiedy się używa 5000?
Przy przygotowaniu do druku. Offsetowego i tym podobnych.
To jak jesteśmy przy druku offsetowym - pewne wydawnictwo na pytanie o profile urządzeń wyjściowych odpowiedziało - proszę przysłać zdjęcia bez obróbki - najlepiej prosto z aparatu (ciekawe co by z RAW'ami zrobili) - jest jakaś możliwość zwiększenia prawdopodobieństwa sukcesu bo poprzednim razem kolorystycznie wyszła porażka...
Konwersja do CMYKa (jakiego ?) ?
minilabów i ogólnie wszystkich urządzeń wyjściowych liczy się do D50, ale to akurat bez znaczenia - pracujemy w przestrzeniach sRGB/aRGB a ich podstawą jest D65. Photoshop podczas konwersji uwzględnia różnice punktów bieli przestrzeni źródłowej i docelowej i wykorzystując CAT (Chromatic Adaptation Transform) stara się skompensować wizualną różnicę wynikającą z odmiennych iluminantów różnych przestrzeni barwnych.
Zamieszczone przez Krzychu
To jak jesteśmy przy druku offsetowym - pewne wydawnictwo na pytanie o profile urządzeń odpowiedziało - proszę przysłać zdjęcia bez obróbki - najlepiej prosto z aparatu (ciekawe co by z RAW'ami zrobili) - jest jakaś możliwość zwiększenia prawdopodobieństwa sukcesu bo poprzednim razem kolorystycznie wyszła porażka...
Konwersja do CMYKa (jakiego ?) ?
Jeśli było to drukowane w offsecie na papierze powlekanym i zrastrowane rastrem eliptycznym, to proponuję softproofing do profilu CMYK ISO Coated v2, do pobrania ze strony: http://www.eci.org/doku.php?id=en:downloads
Jeśli plik, który wysłałeś po włączeniu softproofingu będzie wyglądał tak, jak po wydrukowaniu, to znaczy, że przy konwersji użyto tego właśnie profilu, a drukarnia, która to drukowała spełnia wytyczne norm ISO.
Jeśli nie, to mamy szerokie spektrum możliwości popełnienia błędu:
- grafik mógł być idiotą
- maszyna na której to było drukowane to stary paździrz
- źle zlinearyzowana naświetlarka CTF lub kopiorama
- źle zlinearyzowana naświetlarka CTP
- zła chemia, papier, balans woda-farba itd. itd. itd.
- maszynista offsetowy mógł być idiotą
W tej sytuacji najlepiej się poddać i wysłać plik w sRGB.
Proszę o pomoc czy wyjaśnienie, bo pomysły mi się kończą
Posiadam lapka (wiem, że ekran marny, ale już nie chodzi mi o kwestię uzyskania 99% ideału), ekran w nim oprofilowałem kalibratorem i1d2. Uzyskany profil zagnieździł się we właściwościach ekranu, jest profilem domyślnym i aplikacja GretagMacbeth Calibration Loader ładuje go podczas startu systemu. Widać jak krótko po pojawieniu się pulpitu następuje zmiana kolorów.
Biorę na warsztat przykładowe zdjęcie znajdujące się w katalogu Lightrooma. Kolory ma ok, żywe, naturalne. Załadowanie zdjęcia do PS nie powoduje zmiany kolorystyki w stosunku do LR. W ustawieniach LR External Editing zaznaczony jest format TIFF/16bit Adobe RGB. Color settings w PS jest ustawiony na Working Space: Adobe RGB, konwersja ACE Perceptual.
Wszystko ok do momentu Save for Web oraz Proof-Monitor RGB. Przy Save for Web włączona opcja Convert to sRGB, gdy podgląd ustawiam na Monitor Color, kolorystyka się zmienia, zielenie zamieniają się w żołtopomarańcze, niebieski gubi nieznacznie nasycenie. Gdy podgląd jest na Windows (no CM) wyglada dobrze.
Tak samo źle jest przy Proof-Monitor RGB.
No nic. Fotkę zapisuję jako jpg sRGB.
Otwieram ją w Galerii fotografii systemu Windows - kolory ok! Z tego, co czytałem ta przeglądarka współpracuje z CM. Otwieram w ACDSee 2.5 z włączonym CM (Input-sRGB, Output-Monitor Profile-profil zrobiony przez i1) - zdjęcie wygląda ok - tak jak w LR, PS oraz Galerii Windows.
Otwieram lub ładuję stronkę zawierającą zdjęcie w Firefox 3.5 - fota wygląda jak podczas Save for Web (podgląd Monitor Color) oraz Proof-Monitor RGB. Czyli kicha Ustawienia FF domyślne:
gfx.color_management.mode;2 (próbowałem też z 1 - czyli CM włączony zawsze)
gfx.color_management.rendering_intent;0
Czy to oznacza, że:
1) fota ma skopane kolory i tak będzie widoczna w necie, tylko ja przez te profile widzę ją ok
2) fota jest ok, tylko FF źle ją wyświetla (ale PS podczas Save for Web też?)
3) mam coś źle ustawione w obsłudze profilu monitora (Windows, PS, ACDSee)
Może ktoś doświadczony pomoże, bo zgubiłem punkt oparcia
Pytanie do ekspertow. Czy warto kupowac uzywany (3letni) monitor Eizo S1931 ktory byl na uzytku korporacyjnym? Chodzi mi o to czy 3 letni monitor ne bedzie wykazywal wad jesli chodzi o obrazowanie kolorow, zwlaszcza po (raczej) ciezkim uzywaniu.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1 Crazy Apple Fanboy Ex Linux User
witam, przeczytac caly watek tp bylby nielada wyczyt dla tego nic nieznalazwszy chcialem zapytac tutaj czy ktos uzywal, badz moze nadal uzywal takowego monitira
DELL P1130 SONY TRINITRON ?
czytam ze niby super do grafiki , ze lcd za wielokrotnie wieksze pieniadze moze byc dopiero go w stanie przebic , ale to wszytko informacje z przed kilku lat, chcialbym wiedziec jak to teraz wyglada, lcd za jakie pieniadze bedzkie mu dorownywalo??
czy na prawde jest taki dobry ze warto sie z meczyc z jego wadami dla zalet w postaci dobrej jakosci obrazu jesli chodzi o zdjecia,grafike kolory etc
Komentarz