problem z kartą CF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szpak121
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 45

problem z kartą CF

mam problem z kartą CF SanDisk Extreme IV 8 GB, otrzymana dzisiaj po transakcji na Allegro, cena była 'atrakcyjna" czyli ok 100 zł z przesyłka, zresztą ten sprzedawca od pewnego czasu duzo tych kart oferuje. po włozeniu do 350 D wyświetlił sie error, kartę sformatowałem i aparat wykazał ,ze karta ma 2 GB, mam drugi stary aparat cyfrowy/ HP C 618 który w 2001 roku kosztował he he he 3990 zł/ równięz wskazał/ o dziwo akceptując taką pojemność/ ,że ma zdjęć na około 2 GB, ostatecznie wsadziłem kartę do PC z czytnikiem kart, jako dysk komputer pokazał ,że karta ma 2 GB, czy może byc wada karty czy może aparaty nie akceptują takiej pojemności, ale PC się chyba nie myli, proszę o pomoc
  • iktorn92
    Uzależniony
    • 2007
    • 605

Moze to karta 2gb z naklejka 8? Oddaj sprzedajacemu...
    Flickr
    Portfolio Ślubne

Komentarz

• Piotr1
      Coś już napisał
      • 2008
      • 52

nie zastanowiła Cię tak duża różnica w cenie? Ceny kart 8 GB zaczynają się od ok.200 zł.

Zwróć sprzedawcy, im szybciej tym lepiej

Komentarz

• szpak121
        Dopiero zaczyna
        • 2005
        • 45

już reklamowałem, oczywiście mogę zwrócić, myslałem ,że może to wina aparatu , karta była w pudełku oryginalnym, z programem do odzysku etui, naklejka hm metalizowana wydaje się ,że nie jest tak łatwo dokonać przeróbki, podejrzewam z uwagi na cene ,że to może jakieś zwroty, ale nie byłyby chyba w org opakowaniach tylko bez, zapytałem na allegro innych nabywców tych kart, może u nich jest ok, A JA MAM PECHA

Komentarz

• segl
          • 2009
          • 2

to mój pierwszy post więc witam wszystkich.
          Wydaje mi się, że Twoja karta jest OK tylko 350'ka nie jest na tyle "nowa" aby ja sformatowała na 8 GB i tak samo odczytała.
          Ten sam problem miał mój znajomy z kartą 16GB, jego 5D formatował ją jedynie na 4GB natomiast mój aparat sformatował ją na 16GB ponieważ ma nowszy system. Niestety nie da rady sformatować też karty w PC tak aby miała 8GB, może to zrobić jedynie aparat nowszej generacji.

Komentarz

• szpak121
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 45

dzięki za odpowiedź, możliwe ,że tak jest tylko nie rozumiem dlaczego PC nie może sformatować karty do 8GB i odczytać , przecież "widzi" to jako dysk zewnętrzny. Co ciekawe mój stary aparat HP teoretycznie nie powinien w ogóle widziec takiej dużej karty , kiedy go kupowałem była w zestawie karta 16 MB a za dodatkową kartę 64 MB zapłaciłem wtedy ponad 900 zl
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            w wątku jaka karta do 40 D też opisałem problem, jeden z uzytkowników 350 D napisał ,że aparat czyta kartę 4 GB i też raczej obsługuje 8 GB , cały problem "tkwi" chyba w cenie, jeżeli sprzedawca w licytacji akceptuje cene ok 100 zł a u innego ta KARTA "KUP TERAZ KOSZTUJE OK 350 ZŁ TO coś jest W temacie
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            http://www.neo24.pl/karta-pamieci-sa...8192-902).html,

cena karty jest chyba jedynym wyjaśnieniem problemu, bedę miał nauczką na tzw "atrakcyjne " ceny
            Ostatnio edytowany przez szpak121; 2337. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez szpak121
              w wątku jaka karta do 40 D też opisałem problem
              Usunąłem tamte posty. Będziesz miał nauczkę że na forum NIE PISZE się w dwóch wątkach na raz o tym samym, choćby nie wiem jak ważne i pilne to było dla Ciebie.

Komentarz

• Dzidek75
                Coś już napisał
                • 2007
                • 80

Karta jak karta. Na pewno podróbka z azjatyckich krajów. Tam tak robią. Kolega kupił 8gb w Malezji a okazało sie, że ma 512 kb. Ale sie wtedy uśmiałem. A miał tak zaoszczędzić.

Komentarz

• szpak121
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 45

sprawdzałem na PC narzędziami windows- zarządzanie dyskami , ta karta ma tylko 1 partycję 2 GB, czyli podróba idzie do zwrotu sprzedawcy, nie kupujcie tanich okazyjnych kart

Komentarz

• StaszekAlkata
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 33

Swoją drogą nie wiem po co koniecznie kupować na alledrogo. Osobiście ostatnio kupiłem karty Lexara do 50D tutaj. Działają z aparatem bardzo dobrze. Mam też na stanie nowe SanDiski Ex III - karty działają tak samo dobrze, a skoro nie widać różnicy ... wiadomo. Dlatego jak ktoś szuka szybkich kart mogę śmiało polecić (tutaj 8gb). Jak dla mnie świetny stosunek jakości do ceny.

Komentarz

• szpak121
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 45

wczoraj nawiązałem kontakt z dwiema osobami co kupiły ta same karty u tego samego srzedawcy, do chwili formatowania karta pokzaywała u nich 8 GB, po formatowaniu już tylko0 2 GB, poanalizie wszystkich mozliwych informacji w temacie na 99 % to były podróbki kart

Komentarz

• szpak121
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 45

ostatnia próba "reanimacji " karty poprzez formatowanie na PC jako FAT 32 nie dała rezultatu karta nadal ma zamiast 8 GB tylko 2 GB, zwracam sprzedawcy, dziękując wszystkim ,którzy mnie "wsparli" ostrzegam przed kupowaniem markowych kart za "atrakcyjną " cenę, niestety dobra karta kosztuje

Komentarz

• szpak121
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 45

ostatnia próba "reanimacji " karty poprzez formatowanie na PC jako FAT 32 nie dała rezultatu karta nadal ma zamiast 8 GB tylko 2 GB, zwracam sprzedawcy, dziękując wszystkim ,którzy mnie "wsparli" ostrzegam przed kupowaniem markowych kart za "atrakcyjną " cenę, niestety dobra karta kosztuje
                          aktualnie na allegro

jest wystawionych chyba kilkanaście tych kart, ostrzegam, wyjaśnienie powyżej

Komentarz

• aptur
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3837

aktualnie na allegro

jest wystawionych chyba kilkanaście tych kart, ostrzegam, wyjaśnienie powyżej
                            Od kogoś z takim nickiem i tak bym nic nie kupił

Komentarz

• Mellan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1851

A sprawdzałeś kartę przez Partition Magic? Może aparat sformatował ci kartę zakładając partycję 2GB i pozostawił 6GB jako "unalocated"?
                              Tak gdybam, bo cena sugeruje jednak przewałkę...
                              C-F-K - forever

Komentarz

Pracuję...