Lekcja optyki - f/stop, winietowanie, GO, CoC

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pan.kolega
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2817

Tu chyba wszystko jest wyjasnione do konca:

Rowniez winietowanie cos^4, ktore nie zanika z przyslanianiem.

Zeby uniknac winietowania "optycznego" nalezy budowac sloiki krotkie, w ksztalcie nalesnika, z przyslona do przodu.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Dzięki - mamy zatem "naturalnie optyczne" argumenty za wyrzuceniem lustra - przynajmniej w przypadku szerokich kątów.
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• FlatEric
        Uzależniony
        • 2007
        • 574

Dokładnie na odwrót...
        While rangefinder wideangle lenses tend to be better corrected than their retrofocus competitors, in particular for curvilinear distortion and lateral color, they also have the disadvantage of persistent light fall-off.
        Pzdr

Grzesiu
        SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
        Analogowy DeviantArt
        Wypociny formalne
        Wypociny techniczne

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez sebcio80
          no to mamy pierwsze wnioski, 50L i 24L sa gowniane
          Zgadzam się. Z tego powodu 24L sobie odpuściłem a zamiast 50L mam lepszą Sigmę 50/1.4.

i do niczego sie nie nadaja bo maja straszna winiete
          Nadają się do robienia zdjęć, tyle że ich jakość jest słaba przy wide open.

35L ma wieksza niz 50L i niewiele mniejsza od 24L wiec tez jest badziewny
          Zgadzam się. Do tego 35L to straszny aberrofon. Pozbyłem się tego szkła po 2 miesiącach.

85L tez niewiele gorzej winietuje od 50L a do tego ma katastrofalnie wolny AF - kolejne gowno
          Nieprawda. 1EV różnicy (czyli dwa razy więcej światła) w winietowaniu na korzyść 85L to bardzo dużo. Katastrofalnie wolny AF nie ma zupełnie żadnego znaczenia przy ustawianych portretach do których ten obiektyw jest dedykowany. Przez pół roku używania 85L absolutnie nie mam powodów do narzekania na prędkość czy celność AF. W ogóle nie widzę wad żadnych tego obiektywu.

no i to za co wielu ceni sobie system Canona - jasne stalki - okazuje sie ze sa do niczego
          nie ma to jak odkrywcze wnioski
          Na niektórych magia literki "L" działa silniej niż rzeczy mierzalne czyli fakty.
          Digart

Komentarz

• ARN
            Uzależniony
            • 2008
            • 757

I dlatego kupowanie szklarni jest ciągiem kompromisów między oczekiwaniami, możliwościami i potrzebami.
            Idealnych rzeczy nie mają nawet w Erze:-D
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            85L tez niewiele gorzej winietuje od 50L a do tego ma katastrofalnie wolny AF - kolejne gowno
            bez histerii z tą powolnością. Ja czasami potrafię biegające dzieciaki nim upolować.
            Ostatnio edytowany przez ARN; 14901. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Mały przykład jak zwiększa się GO w kierunku narożników.

Czerwona linią jest zaznaczone miejsce ustawienia ostrości. Przechylone po to żeby mieć płot w narożniku (dalej od centrum)

Celowo ostrość ustawiłem minimalnie przed płotem, tak aby sztachety były poza ostrością. Następnie zrobiłem drugie zdjęcie z przysłoną f/2.8 (ostrość zablokowana w tym samym miejscu).

Wszystko widać teraz jak na dłoni. Na zdjęciu zrobionym z przysłoną f/1.4 narożnik jest porównywalnie ostry do środka kadru zrobionego na f/2.8. Winieta w Sigmie 50/1.4, którą zrobiłem zdjęcie w samym narożniku wynosi ~2EV.

Jeszcze samo porównanie narożników. Jak widać praktycznie nie ma różnicy, chyba jasne dlaczego.
              Winietkę usunąłem żeby jasność była identyczna. W oryginale oczywiście f/1.4 jest ciemniejsze.
              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
              Digart

Komentarz

• Slider
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1052

Dzięki MMM, niezły teścik. Powiedziałbym nawet, że wiarygodny:-)

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez FlatEric
                  Dokładnie na odwrót...
                  Fakt, ale za to dokładnie Ciekawe, że jak to czytałem, to było dla mnie jasne, jak to słońce:
                  The last effect relates to Lambert's law and can be compared with a late afternoon sun which heats the earth less than the sun at noon because the same beam of sunlight is spread over a larger area.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zamieszczone przez ARN
                  bez histerii z tą powolnością. Ja czasami potrafię biegające dzieciaki nim upolować.
                  Szacuneczek!
                  Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
                  EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Sławek
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 968

Zamieszczone przez MMM
                    No to tak szybko wyobraź sobie na tym schemacie dwa razy większą soczewkę i na stałe przymkniętą o jedną działkę przysłonę. Będzie mniejsza winieta? :-)
                    Ale przecież robi się takie obiektywy do dużego formatu. Duża soczewka z przodu maksymalna przysłona nie za duża np. 5,6 i olbrzymie pole krycia.
                    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

Zamieszczone przez MMM
                      Mały przykład jak zwiększa się GO w kierunku narożników.
                      jest to dla mnie na pewno jakieś nowe doświedczenie, chociaż wczoraj sam próbowalem podobnych zdjec i testow w domu z moim 50L i jednoznacznych wynikow nie udalo mi sie otrzymac, czasami wrecz niektore rogi mialy mniejsza GO niz srodek
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Slider
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1052

czasami wrecz niektore rogi mialy mniejsza GO niz srodek
                        Pytanie, czy to napewno było GO, czy może ostrość?

Komentarz

• sebcio80
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2655

Zamieszczone przez MMM
                          Zgadzam się. Z tego powodu 24L sobie odpuściłem a zamiast 50L mam lepszą Sigmę 50/1.4.

no mnie jednak korci tak szeroki kat 24mm z tak mala GO

jesli chodzi o 50mm to pytanie brzmi jak testy winiety maja sie do rzeczywistosci? chocby to porownanie sampli: http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=0&API=1

oba obiektywy na 1.6 i co? po jasnosci cropow jasno wynika ze Canon ma mniejsza winiete...

zreszta mozna sobie zrobic inny test w bardziej realnych warunkach, ten sam kadr sfotografowac z poprawnym pomiarem ekspozycji, nastepnie drugie zdjecie zrobic na +2EV i skadrowac tak aby w samym rogu byl obiekt ktory byl na pierwszym zdjeciu w srodku, co sie okaze? ze mimo ze w testach winieta wynosi 3EV to przy juz 2EV obiekt w roku jest jasniejszy niz jak byl w srodku

testy sobie można wsadzić głęboko, liczą się zdjęcia, moj 50L jak go testuje zachowuje sie jak mydelniczka, ktora ma raz BF, czasami FF, a czasami trafia dobrze, jednak nie przeszkadza mi to nia robic zdjecia, nawet sportowe na servo na 1.2

z ciekawosci zapytam czego uzywasz jako szerokich katow?

Zamieszczone przez Slider
                          Pytanie, czy to napewno było GO, czy może ostrość?
                          warunki chałupnicze, wszystko jest mozliwe, ale to tylko test, olać
                          | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

jesli chodzi o 50mm to pytanie brzmi jak testy winiety maja sie do rzeczywistosci? chocby to porownanie sampli: http://www.the-digital-picture.com/R...=0&FLI=0&API=1

oba obiektywy na 1.6 i co? po jasnosci cropow jasno wynika ze Canon ma mniejsza winiete...
                            Po jasności cropów zrobionych w różnym czasie to nie można wyciągnąć jakichkolwiek wniosków. Skąd wiesz że aparat był ustawiony tak samo? Skąd wiesz że moc światła w którym zrobiono zdjęcie w obu przypadkach była taka sama? Skąd wiesz czy nie zostały zrobione np. w trybie automatycznego pomiaru światła i aparat sobie wg własnego uznania ustawił ekspozycję z uwzględnieniem różnej winiety w obu przypadkach i stąd prześwietlił z 50L?

zreszta mozna sobie zrobic inny test w bardziej realnych warunkach, ten sam kadr sfotografowac z poprawnym pomiarem ekspozycji, nastepnie drugie zdjecie zrobic na +2EV i skadrowac tak aby w samym rogu byl obiekt ktory byl na pierwszym zdjeciu w srodku, co sie okaze? ze mimo ze w testach winieta wynosi 3EV to przy juz 2EV obiekt w roku jest jasniejszy niz jak byl w srodku
                            No ale jesteś pewien że "okaże się" czy sprawdziłeś to?
                            Sfotografuj sobie dwa razy białą ścianę, za drugim razem prześwietlając o 3EV i porównaj narożnik tego prześwietlonego z centrum normalnie naświetlonego zdjęcia. Jeśli wyjdzie że narożnik jaśniejszy to znaczy że test na the-digital-picture kłamie.

z ciekawosci zapytam czego uzywasz jako szerokich katow?
                            W tej chwili 16-35 II. Małej GO nie da się uzyskać ale na szczęście szeroki kąt typu 24mm daje spore możliwości kompozycji kadru ze względu na specyficzną perspektywę np. przez przerysowanie pierwszego planu czy zbiegające się linie i w wielu sytuacjach można się obyć bez pomocy małej GO. Zresztą cały czas się uczę fotografować ludzi zakresem 24-35 i dopiero za jakiś czas będę dokładnie wiedział która ogniskowa mi najbardziej pasuje i pomyślę wtedy czy jasna stałka będzie lepsza. Na razie jak patrzę na "nagrobkowe" zdjęcia z 24L to nie mam zupełnie ochoty wydawać prawie 5000zł.
                            Digart

Komentarz

• agema
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 56

Mam takie dwa pytanka do bardziej oblatanych kolegów:
                              1.Skąd bierze się spadek jasności obiektywów macro wraz ze wzrostem skali odwzorowania, z instrukcji Sigmy 180/3,5 wynika że wynosi on 1,4 EV przy 1:1
                              2.Z tej samej instrukcji wynika że przysłona przy 1:1 wynosi nie 3,5 a 5,8, co się dzieje z GO ? Liczymy ją dla nominalnej ( 3,5) czy rzeczywistej ( 5,8 ) wartości przysłony ?

Komentarz

• sebcio80
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2655

Zamieszczone przez MMM
                                Po jasności cropów zrobionych w różnym czasie to nie można wyciągnąć jakichkolwiek wniosków. Skąd wiesz że aparat był ustawiony tak samo? Skąd wiesz że moc światła w którym zrobiono zdjęcie w obu przypadkach była taka sama? Skąd wiesz czy nie zostały zrobione np. w trybie automatycznego pomiaru światła i aparat sobie wg własnego uznania ustawił ekspozycję z uwzględnieniem różnej winiety w obu przypadkach i stąd prześwietlił z 50L?
                                coz, zalozylem, że skoro tak bardzo ufasz testom winiety to i zaufasz testom na tej samej stronie ostrosci, widac ze srodkowy crop jest tylko minimalnie jasniejszy na 50L, z crop z rogu jest sporo jasniejszy, przyjmujac ze zdjecia z 50L jest minimalnie jasniejsze niz z Sigmy to i tak winieta na Canonie bedzie miejsza...

moc swiatla nie ma tu przeciez zadnego znaczenia, wazne aby swiatlo bylo rownomierne

Zamieszczone przez MMM
                                No ale jesteś pewien że "okaże się" czy sprawdziłeś to?
                                Sfotografuj sobie dwa razy białą ścianę, za drugim razem prześwietlając o 3EV i porównaj narożnik tego prześwietlonego z centrum normalnie naświetlonego zdjęcia. Jeśli wyjdzie że narożnik jaśniejszy to znaczy że test na the-digital-picture kłamie.
                                otoz sprawidzilem, zeby balans bieli nie sfalszowal wynikow ustawilem go w kelvinach, zdjecia JPG prosto z aparatu, tylko nieco zmniejszone i wyostrzone

zdjecie 1 (1/320 F/1.2)

crop

zdjęcie 2 (1/80 F/1.2)

crop

nie chce udowandniac ze testy klamia, tylko raczej pokazac ze owe testy nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia

Zamieszczone przez MMM
                                W tej chwili 16-35 II. Małej GO nie da się uzyskać ale na szczęście szeroki kąt typu 24mm daje spore możliwości kompozycji kadru ze względu na specyficzną perspektywę np. przez przerysowanie pierwszego planu czy zbiegające się linie i w wielu sytuacjach można się obyć bez pomocy małej GO. Zresztą cały czas się uczę fotografować ludzi zakresem 24-35 i dopiero za jakiś czas będę dokładnie wiedział która ogniskowa mi najbardziej pasuje i pomyślę wtedy czy jasna stałka będzie lepsza. Na razie jak patrzę na "nagrobkowe" zdjęcia z 24L to nie mam zupełnie ochoty wydawać prawie 5000zł.
                                tez uzywam 16-35 II

nie przesadzasz troche? winieta to jednak najlatwiej usuwalna wada obiektywu, przez wiekszosc programow do wywolywania RAW robiona automatycznie do konkretnych szkiel i przyslon

Komentarz

Pracuję...