Canon 40D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endrju
    Początki nałogu
    • 2008
    • 275

Ja nie mam, ale innym działa.
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Komentarz

• lempl
      Uzależniony
      • 2006
      • 684

Wychodzi na to, że HTP wprowadza niewielką korekcję ekspozycji ca 0.5EV i zapisuje w rawie info dla dpp jak ma wywoływać plik.
      Próbowałeś może wyciągać przepalenia w C1?

Komentarz

• Mariusz.P
        Bywalec
        • 2007
        • 132

Ja myślę, że HTP powoduje obniżenie czułości matrycy co tłumaczyłoby najniższe ustawialne ISO na poziomie 200 ( wtedy program ustawia bez naszej wiedzy czułość 100) co zarazem spowoduje mniejsze przepalenia, a cienie są programowo „rozjaśniane” co zwiększa tonalność i wszystko również w RAW . Rozjaśnienie ciemnych partii mogłoby tłumaczyć wzrost szumu w cieniach po włączeniu HTP.

Komentarz

• Pirx
          Początki nałogu
          • 2006
          • 485

Próbowałeś może wyciągać przepalenia w C1?
          Spróbowałem.
          Korekta ekspozycji o -1EV owszem, niweluje przepalenia, ale zbytnio przyciemnia resztę.
          Aby uzyskać taki efekt jaki pokazuje DPP na zdjęciu z HTP On "na dzień dobry", użyłem narzędzia Highlight prawie na maxa (czego raczej nigdy nie zdarzyło mi się robić).

Niżej porównanie DPP bez grzebania i C1 z Highlight 91 :

Reasumując, nie znalazłem żadnego dowodu na to, że HTP oddziaływuje w jakiś sposób na surowy zapis. Zdjęcia otwierane w C1 nie pokazują żadnych różnic. Różnica 1/3 EV w czasie naświetlania może wynikać z bardzo nielaboratoryjnych warunków testu jakie zastosowałem - zdjęcia z ręki, centralny AF wycelowany na obu zdjęciach na 3 lipca.

Aczkolwiek hipoteza Boba Atkinsa brzmi bardzo rozsądnie :
          One way Canon might be doing HTP is to use some sort of amplifier with non-linear gain. Let's say you set the camera to ISO 200 with HTP on. You could then apply the gain of the ISO 100 setting (which may be a gain of 1) to the highlights (pixels with high values), but the gain of the ISO 200 setting to the shadows (pixels with low values).

W swobodnym tłumaczeniu :
          Canon mógł użyć pewnego rodzaju wzmacniacza o nieliniowej charakterystyce. Włączenie HTP sprawia, że piksele rejestrujące światła (o wysokich wartościach luminancji) są wzmacniane o jeden stopień niżej od pikseli rejestrujących cienie (czyli tych o niskiej luminancji).
          To by całkiem nieźle wyjaśniało ograniczenie ISO (>= 200) przy włączonym HTP i większe szumy w cieniach. Niby, że np. przy ISO 200 sygnały (piksele) o wysokich wartościach nie są wzmacniane (ISO 100), a sygnały z cieni są wzmacniane o 1 EV zgodnie z nastawioną czułością.

Niestety, moim zdaniem, nie jest to do końca odpowiedź na pytanie, czy te czary-mary mają wpływ na zapisany RAW.
          Nie ulega natomiast wątpliwości, że wpływa to na JPEG i jest również zaimplementowane w DPP.

Myślę, że wyjaśnienie, jakoby HTP obniżało czułość matrycy, a potem podciągało ekspozycję jest nazbyt dużym uproszczeniem. Algorytm jest tu bardziej złożony i raczej zbliżony do działania funkcji Highlight, choć DPP takiej funkcji w sposób jawny nie posiada.
          Pytanie, czy jest on zastosowany wyłącznie dla zapisu w JPEG ?

Zapraszam do polemiki lepiej obeznanych forumowiczów - ja, to początkujący jestem (trochę ponad dwa lata amatorskiego praktykowania cyfrowej fotografii).
          Pozdrawiam,
          Pirx

Komentarz

• ZygmunD2000
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 16

Witam!
            Mam prośbę może troche na temat a troche nie, potrzebuje kilka RAWów z 40d do sprawdzenia jak sobie radza z tym programy, które używam, jakis plener i jakies z roznorodnoscia kolorow, bede wdzieczny za przesłanie mi na meila [email protected] albo jakies linki.
            Pozdrawiam
            40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
            http://miniart.info

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez Pirx
              Myślę, że wyjaśnienie, jakoby HTP obniżało czułość matrycy, a potem podciągało ekspozycję jest nazbyt dużym uproszczeniem. Algorytm jest tu bardziej złożony i raczej zbliżony do działania funkcji Highlight, choć DPP takiej funkcji w sposób jawny nie posiada.
              A skąd wyciągasz taki wniosek? Pliki pokazują że różnicy nie ma i ten HTP to bardzo prosty programowy trik polegający na zrobieniu zdjęcia z o 1EV niższym ISO a następnie zmodyfikowaniem funkcji kontrastu.
              Tyle że Canon to spieprzył bo z włączonym HTP zdjęcia zawsze są robione na niższym ISO, bez względu na to czy scena rzeczywiście tego wymaga. W sytuacji gdy na zdjęciu nie ma żadnych świateł głupi soft w 40D zawsze obniży ISO o połowę podbijając przez to szumy w cieniach. Pewnie za jakiś czas geniusze z Japonii wpadną na pomysł że HTP mogłoby się uaktywniać tylko wtedy gdy faktycznie jest potrzebne.
              Digart

Komentarz

• ZygmunD2000
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 16

mnie tak wychodza przeswietlenia, tez mam swoje sposoby na to

Tak apropo tematu to ja mysle ze ta funkcja HTP jest tylko przy zapisie jpg w aparacie i dziala dobrze dzieki tym 14 bitom ktore ma 40d, no i algorytm rozciagania tego zakresu jest jednak bardziej skomplikowany, bo oglnie zeby zmiescic to wszystko w 8-bitomym jpg bez utraty reszty to jest cos moze kiedys za 20 lat bedziemy miec 16 bitow jako standard kart graficznych, monitorow LCD, drukarek, wtedy bedzie sie spokojnie wszystko miescilo

a tak poza tematem moglby mi ktos udostepnic pare rawow z 40d? plizz
                40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
                http://miniart.info

Komentarz

• Tomek W.
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 118

Moja rozyczka jeszcze nie przekwitla .... :-)
                  Ale to nie o tym chcialem napisac. Mam problem z moja puszka, no chyba ze ten problem po prostu olac, doradzcie. Dzis zauwazylem ze w lewym dolnym rogu LCD zaczal sie zbierac kurz, nie wiem jak on sie przedostal do srodka, ale jakos musial bo w rogu jest juz tam go troche. Co zrobic?

Komentarz

• lempl
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 684

Najprościej przestac się patrzyć w lewy dolny róg i zapomnieć
                    Możesz wysłać na żytnią, tylko czy warto?

Komentarz

• Tomek W.
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 118

Nie warto :-). W takim razie tak jak myslalem, zapominam ze taka usterka istnieje, zreszta to w sumie nie przeszkadza, oby kurz nie dostal sie dalej.

Komentarz

• Max78
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 172

Tomek W. -> u mnie odkleila sie szybka nad lcd... docisnalem mocno i jakos zalapala... A miala to byc niby taka szczelna puszka...
                        ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• Tomek W.
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 118

No coz...ale gdybym mial jeszcze raz wybierac pomiedzy 40D a nikonem D80 - wybralbym canona w ciemno....widze ze tez masz tamiego

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Bardzo ciekawa sprawa dla użytkowników 40D. Nowy soft, który odblokowuje kilka funkcji.
                            Szczegóły: http://chdk.wikia.com/wiki/40D

Ma być:

Movie mode

Live view contrast AF

AF microadjustment

Total shot counter

Soft nie jest jeszcze dostępny ale nadzieja jest duża .
                            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• piotrwzk
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 94

Czyli będzie można dostrajać AF dla każdego obiektywu?

Ciekawe kiedy się pojawi.
                              Wygląda na soft z 50D

Niech jeszcze odpali 920tys pix na LCD i będzie git

gg:444106
                              http://submit.shutterstock.com/?ref=164449

Komentarz

• remol71
                                Zablokowany
                                • 2006
                                • 371

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                                Bardzo ciekawa sprawa dla użytkowników 40D. Nowy soft, który odblokowuje kilka funkcji.
                                Szczegóły: http://chdk.wikia.com/wiki/40D

Ma być:

Movie mode

Live view contrast AF

AF microadjustment

Total shot counter

Soft nie jest jeszcze dostępny ale nadzieja jest duża .
                                Jeszcze czegoś takiego nie było aby Canon coś dodał do produktu sprzedanego. Gdyby pojawił sie AF microadjust to bym był bardzo zadowolony.

Komentarz

Pracuję...