Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
gujaa ma troche racji. ale i tak firma Canon nie poprzestanie na EF-S bo niby co z tymi wszystkimi szklami i wlozonymi mln $ w ten interes. poza tym znow DSLR staly by sie elitarne i mniejszosc moglaby sobie pozwolic, gdyby kazdy DSLR posiadal FF. no ale o tym nie ma mowy bo sa firmy takie jak Nikon, Sony, Pentax, ktore dalej mialyby przystepne ceny, a ludzie chetnie by wtedy kupowali ich aparaty. Wtedy Canon zrownalby sie cenowo z Leica i mialby moze z 10% rynku luster, jak nie mniej. No dobra ale koniec dywagacji o rzeczach nierealnych.
wg mnie nowa 50D fajna puszka, ale nie dalbym w zyciu 4400zl za nia !! Gdyby 5D byl w cenie 7000 zl to jeszcze bylaby oplacalna 50D, ale jak teraz 5D jest prawie za tyle samo co 50D to nie ma mowy o kupowaniu 50D.
Co zmieniłbym w 40D - w sumie nic. Sprzęt sprawdził się w różnych sytuacjach od deszczu po piaski pustyni. Zrobiłem przez rok około 60.000 klatek - była wymieniana migawki - fatalny ERR99 oraz raz brak auto focusa (pomogło wyjęcie baterii) - zdarza się najlepszym.
Co mnie cieszy w 50D:
- poprawiony LCD
- ISO - mam nadzieje że użyteczne będą do 3200
- łącze HDMI
- Rawy
Co mnie smuci w 50D - crop - FF lub 1.3 byłby idealnym rozwiązaniem.
Jestem ciekawy sampli z 50D, a dokładnie powyżej ISO 1600. Jeżeli będą o niebo lepsze być może zmienię body z 40 na 50, jeżeli będą troszeczkę lepsze (szumy) nie zmieniam.
Co zmieniłbym w 40D - w sumie nic. Sprzęt sprawdził się w różnych sytuacjach od deszczu po piaski pustyni. Zrobiłem przez rok około 60.000 klatek - była wymieniana migawki - fatalny ERR99 oraz raz brak auto focusa (pomogło wyjęcie baterii) - zdarza się najlepszym.
Co mnie cieszy w 50D:
- poprawiony LCD
- ISO - mam nadzieje że użyteczne będą do 3200
- łącze HDMI
- Rawy
Co mnie smuci w 50D - crop - FF lub 1.3 byłby idealnym rozwiązaniem.
Jestem ciekawy sampli z 50D, a dokładnie powyżej ISO 1600. Jeżeli będą o niebo lepsze być może zmienię body z 40 na 50, jeżeli będą troszeczkę lepsze (szumy) nie zmieniam.
P.S Czekam na nową 5-tkę.
Pozdrawiam
Dla mnie jeżeli czułość okaże się skuteczniejsza o 1 działkę (i większe zakresy ISO będą miały praktyczne zastosowanie) i pomimo 15 mpx nie utracimy ostrości i tonów, to będzie świetny sprzęt - w sam raz dla mnie :wink:
Dziwny wątek. Większość narzeka na co tylko się da wszystko. Takie to Polskie bardzo. Mnie specyfikacja 50D odpowiada bardzo (te 15 megapikseli to aż ponad moje potrzeby. A co za problem robić w mniejszym rozmiarze zdjęcia). Świetny sprzęt i jak cena będzie do 4000zł to kupuję od razu. Jak jest z gripem do niego? Jak się domyślam nic się nie zmieniło i pasuje ten od poprzedników?
i po co wtedy byłoby 5D markII czy jak tam będzie się nazywać.
Dla matrycy formatu małego obrazka i w związku z tym zupełnie innego obrazowania, głębi ostrości, kątów widzenia obiektywów etc. Wszystko zależy od zastosowań, 50D choćby miał szumy 5 razy mniejsze, wspaniały LCD, AF z jedynki, 10fps i pełne uszczelnienia to i tak nie jest aparatem dla mnie bo jest cropem i w portrecie staruszek 5D będzie od niego 100 razy lepszy. Po to właśnie 5D mark II.
Podział na segmenty rynku jest i coś nie widać aby miał się zatrzeć. 50-tka jest po prostu rozwinięciem modelu segmentu średniego z cropem. To zupełnie inny segment niż 5-tka. Biorąc pod uwagę rynek szkieł bardzo wątpliwe aby nagle segment średni miał wskoczyć w FF co właśnie 50-tka potwierdza. FF to oddzielna kategoria.
Zupełnie nie rozumiem czemu niektórzy wymagają od nowego produktu danej linii aby nagle miał zmieniać segment w którym się znajduje.
Z każdym modelem możliwości sprzętu coraz lepsze, wady powolutku usuwane - wniosek postęp linii body xxD jest i nie ma co marudzić. Przecież nikt wam nie każe na siłę zmieniać swoich 40-tek, 30-tek, czy choćby 20-tek.
Podział na segmenty rynku jest i coś nie widać aby miał się zatrzeć. 50-tka jest po prostu rozwinięciem modelu segmentu średniego z cropem. To zupełnie inny segment niż 5-tka. Biorąc pod uwagę rynek szkieł bardzo wątpliwe aby nagle segment średni miał wskoczyć w FF co właśnie 50-tka potwierdza. FF to oddzielna kategoria.
Zupełnie nie rozumiem czemu niektórzy wymagają od nowego produktu danej linii aby nagle miał zmieniać segment w którym się znajduje.
Z każdym modelem możliwości sprzętu coraz lepsze, wady powolutku usuwane - wniosek postęp linii body xxD jest i nie ma co marudzić. Przecież nikt wam nie każe na siłę zmieniać swoich 40-tek, 30-tek, czy choćby 20-tek.
Jednak, gdyby 50 wyszła z FF - była by rewolucja na rynku, Za małe pieniądze miałbyś super sprzęt z matrycą FF. Widzisz mam dylemat czy kupić 16-35 do cropa (brak szerokiego). Mam 24-70 która de fakto rozwiązał by mi sytuację gdyby 50 była z FF. Ale skoro nie wyszła muszę kupić nową piątką, bo nie chcę inwestować w kolejny obiektyw, gdzie i tak moje plecy są obciążone już sporą ilości obiektywów. A tak kupując 24-70 i 70-200 masz już prawie wszystkie szkła, a tak pozostaje dokupić 16-35 do 50-tki.
Wymyślacie na siłę. Kup 16-35, 24-70 i 70-200 i po problemie. Będzie z cropem to masz dobre szkła i zakres świetny. Pod FF też pasuje, więc nie kumam skąd narzekanie? Wymyślanie problemów na siłę?
Jednak, gdyby 50 wyszła z FF - była by rewolucja na rynku, Za małe pieniądze miałbyś super sprzęt z matrycą FF. Widzisz mam dylemat czy kupić 16-35 do cropa (brak szerokiego). Mam 24-70 która de fakto rozwiązał by mi sytuację gdyby 50 była z FF. Ale skoro nie wyszła muszę kupić nową piątką, bo nie chcę inwestować w kolejny obiektyw, gdzie i tak moje plecy są obciążone już sporą ilości obiektywów. A tak kupując 24-70 i 70-200 masz już prawie wszystkie szkła, a tak pozostaje dokupić 16-35 do 50-tki.
Pozdro
,,Po pierwsze primo'' gdyby 50d miała matrycę FF to nie kosztowała by 3-4 koła, ale 7-8... Po drugie - nie znam możliwości matrycy 50d, ale nie jest ona w stanie plastycznie skopać FF - nawet w ,,starej'' piątce. 16-35 całą swoją moc pokaże dopiero na fulfrejmie. Poza tym 24-70 bardzo dobrze sprawujące się na pełnej klacie nie wydaje mi się wcale zamknięciem zakresów. Szkła 16mm, czy 17mm potrafią dać cudny efekt na FF.
(...)50D choćby miał szumy 5 razy mniejsze, wspaniały LCD, AF z jedynki, 10fps i pełne uszczelnienia to i tak nie jest aparatem dla mnie bo jest cropem i w portrecie staruszek 5D będzie od niego 100 razy lepszy. Po to właśnie 5D mark II.
Tak Tak, tylko że moja ironia dotyczyła tego że wielu chciałoby jeszcze w 50D także FF i wtedy po co taki 5D mark II? Pomijam że wtedy takie 50D kosztowałoby dużo za dużo ale nie wiem dlaczego tak wielu tego nie rozumie i ciągle narzeka.
Witam
Na początku chciałbym się tu przywitać z wszystkimi ponieważ jestem nowy na tym forum.
Wracając do tematu 50D obawiam się że w przypadku 15 mpx na matrycy APS-C możemy już mieć do czynienia z szumami, chyba że Canon wymyślił sposób redukcji szumów pozwalający na upakowanie takiej ilości pikseli na już tak "małej" bądź co bądź matrycy.Według mnie widząc rozwój techniki sądze, iż następca 50D czyli prawdopodobnie 60D będzie posiadał już FF
Komentarz