Extreme III czy IV w 40D?
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Odgrzeję wątek..
Właśnie mam zamiar kupić kolejną kartę do 40D - czy ktoś z 40D miał możliwość przetestowac te dwie karty pod kątem szybkości zapisu w aparacie? Czy widac różnice w 40D?5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
z 40 kupiłem razem kingstona 8GB i w porównaniu z extreme III 2GB różnica jest nie odczuwalna przy zapisie zdjęć
z kolei przy przeglądaniu na 8GB trzeba dużej czekać az fotka na LCD "złapie" ostroscKomentarz
-
A co szanowni koledzy sądzą o konkurencji Sandiska, o kartach Lexar?
Odpowiednikiem Sandisk III są Lexar Professional.--
"Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach polców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."Komentarz
-
Ja w końcu zrezygnowałem z Extreme IV, na rzeczy 8 GigaBajtowych Extreme III, nie sądzę, żeby z IV dał radę więcej wyciągnąć.Komentarz
-
może ten test trochę pomoże w dokonaniu wyboru:
Serwis fotografuj.pl : Sprzęt : Testy praktyczne : TEST: SanDisk Extreme IV – jak szybkie są nowe karty CF? - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
wniosek taki, że pomiędzy sandiskiem III i IV w aparacie nie ma prawie żadnej różnicy, aparaty po prostu mają za wolny kontroler żeby zapisywać szybciej na CF. Producent aparatu raczej powinien zwiększyć bufor w celu przyspieszenia "szybkostrzelności".
pozdrawiam.Ostatnio edytowany przez macgyver9; 12679.Komentarz
-
-
-
Bardzo dobrze opisane jest rozpoznawanie fałszywych Sandisków:
Sam mam zamiar zwiększyć trochę pojemność swoich kart więc wklejam.N
Komentarz
-
nie ma roznicy w szybkosci, gdyz kazda karta niezaleznie od pojemnosci jest przystosowana do takiej szybkosci, w koncu za cos placi sie slono. Sandisk to naprawde bardzo dobra firma i nie ma bata zeby pojemniejsze karty byly wolniejsze.Moja CaroinaKomentarz
-
Niestety jest tak, że większe karty są wolniejsze. Nie są to może duże różnice ale dające się zmierzyć."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
W predkosci zapisu w aparacie karta Extreme III czy IV i 4 czy 8 GB, praktycznie nie widac roznic.
Jedyny zysk jaki pojawia sie przy uzywaniu Extreme IV to mozliwosc skrocenia o polowe czasu zgrywania danych do komputera.
Kilka danych o predkosciach (Average Read) mierzonych HD Tach
Sandisk Extreme FireWire Reader:
8GB Extreme IV - 38,2 MB/s
4GB Etreme III - 14 MB/s
Czytnik FireWire podlaczony do karty FireWire 800 Mb/s IEEE-1394b
CPU Utilization -2%
Sandisk ImageMate CF Reader (USB 2.0):
8GB Extreme IV - 18,7 MB/s
4GB Etreme III - 18,7 MB/s
CPU Utilization - 15%
Podobno jak sie ma 2 dyski w RAID 1 predkosc wzrasta 2 krotnie
I wiadomosc dla posiadaczy Visty do czasu ServicePack 1 karty FireWire dzialaja z predkoscia tylko 400 Mb/s
Mowiac prosto karta 8 GB zgrywa sie w okolo 4 minuty
Karta FW 800 + FW Reader + 8GB Extreme IV ~ 1160 zl
Czytnik Sandisk USB 2.0 +8GB Extreme III ~ 525 zl
Jak widac czas kosztuje w fotografii najwiecej
Komentarz
-
kupiłem III 4GBaktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 LKomentarz
Komentarz