Wspomaganie AF bez blysku w 580 EX

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tadek
    Początki nałogu
    • 2004
    • 468

kurde a daczego lampa nie blyska w ttl'u ( to do kuchatka bylo - nie silcie sie na odpowiedz)
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Zamieszczone przez tadek
      kurde a daczego lampa nie blyska w ttl'u ( to do kuchatka bylo - nie silcie sie na odpowiedz)
      Wysilę się: pewnie dlatego że aparat ma tylko tryb e-ttl (e-ttl II) i nie współpracuje z lampami pracującymi w trybie ttl - wtedy albo będzie błysk z pełną mocą albo go nie będzie wcale - tu mamy przpadek 2

Pozdr
      Artur
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• tadek
        Początki nałogu
        • 2004
        • 468

nie zgadzam sie z toba arturs
        zakladalem do 350'tki rozne lampy i zapewnmiam cie ze wiekszosc nie miala e-ttl'a a o 2 nie wspominam
        chyba ze chodzi o te mnogosc stykow
        350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez tadek
          nie zgadzam sie z toba arturs
          zakladalem do 350'tki rozne lampy i zapewnmiam cie ze wiekszosc nie miala e-ttl'a a o 2 nie wspominam
          po 1. e-ttl II to funkcja body nie lampy
          po 2. ale pewnie te miały możliwość ustawień manualnych mocy - a 350 wyzwala przez stopkę takie lampy - tyle że nie steruje ich mocą - pisałem że albo będzie pełna moc (jak w Twoich lampach ) albo nie ędzie błysku w ogóle (jak w 580ex w trybie ttl)

Pozdr
          Artur
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Skipper
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1112

Zamieszczone przez arturs
            Wysilę się: pewnie dlatego że aparat ma tylko tryb e-ttl (e-ttl II) i nie współpracuje z lampami pracującymi w trybie ttl - wtedy albo będzie błysk z pełną mocą albo go nie będzie wcale - tu mamy przpadek 2

Pozdr
            Artur
            jesli mam byc szczery to nie wiem czym sie rózni e-ttl I od II ale jesli dobrze rozumiem rozmawiamy od 580EX a tam jest jak wół napisane o zgodnosci z obydwoma systemami... i chyba kazdym innym mozliwym ale moge sie mylic

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez Skipper
              jesli mam byc szczery to nie wiem czym sie rózni e-ttl I od II ale jesli dobrze rozumiem rozmawiamy od 580EX a tam jest jak wół napisane o zgodnosci z obydwoma systemami... i chyba kazdym innym mozliwym ale moge sie mylic
              Tak,lampa jest z nimi zgodna - tylko 350D nie jest zgodny z TTL i dlatego opisany sposób zadziała..

Pozdr
              Artur
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez Skipper
                jesli mam byc szczery to nie wiem czym sie rózni e-ttl I od II
                Przyklejony wątek w tym dziale: http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

ale jesli dobrze rozumiem rozmawiamy od 580EX a tam jest jak wół napisane o zgodnosci z obydwoma systemami
                Dobrze rozumiesz - kazda lampa serii EX wspolpracuje i z E-TTL I i z II.
                W tym przypadku jednak podlaczenie lampy 580EX ustawionej na tryb TTL do body wysylajacego informacje tylko w trybie E-TTL (niewazne I czy II) jak widac daje wlasnie taki efekt - brak blysku a tylko wspomaganie.
                Dlaczego? Dobre pytanie...

Komentarz

• mkwiek
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 862

w 30D wspomaganie ostrości bez błysku jest banalne do ustawienia. w 350D się nie da? bez jaj...
                  I am FX

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez mkwiek
                    w 30D wspomaganie ostrości bez błysku jest banalne do ustawienia. w 350D się nie da? bez jaj...
                    Nie da sie bo jest inny zestaw Custom Functions. Przejrzyj reviews np na dpreview.com i porownaj.

Komentarz

• Tapster

Podepne sie...
                      Mam 400D i 580EX... w instrukcji od lampy na 1szych stronach pisze ze w programie P podczas robienia zdjec jest przedblysk (pomiar AF)...U mnie nie ma...Bawilem cie C.Fn a aparacie i w lampie...jedyne do czego doszedlem to wylaczenie wspomagania AF w lampie za pomoca "diodek"...
                      da sie jakos ustawic przedblysk lampy... tak jak to ma nieraz samo body ze wyzwala 3 probne blyski???

Komentarz

• gkocur
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 77

Zamieszczone przez Tapster
                        Podepne sie...
                        Mam 400D i 580EX... w instrukcji od lampy na 1szych stronach pisze ze w programie P podczas robienia zdjec jest przedblysk (pomiar AF)...U mnie nie ma...Bawilem cie C.Fn a aparacie i w lampie...jedyne do czego doszedlem to wylaczenie wspomagania AF w lampie za pomoca "diodek"...
                        da sie jakos ustawic przedblysk lampy... tak jak to ma nieraz samo body ze wyzwala 3 probne blyski???
                        Nie mam 580, tylko 430, ale myslę, że:
                        1. Jest przedbłysk, tylko go nie widzisz . Niektórzy twierdzą, że widzą, ale ja myślę, że oszukują .
                        2. IMO to nie wspomaganie AF, tylko pomiar ekspozycji
                        3. Nie da się włączyć wspomagania AF w postaci "strobo" jak na wbudowanej lampie.
                        4. Nawet gdyby się dało: naprawdę chciałbyś to włączyć? Jesteś chyba jedyny na świecie . Wg mnie to "strobo" to jedno z głupszych rozwiązań wspomagania AF.
                        Ostatnio edytowany przez gkocur; 5500.
                        40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105 + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Komentarz

• copymaker
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 54

Zamieszczone przez gkocur
                          Nie mam 580, tylko 430, ale myslę, że:
                          1. Jest przedbłysk, tylko go nie widzisz . Niektórzy twierdzą, że widzą, ale ja myślę, że oszukują .
                          Jest przedbłysk.... i w zasadzie jest praktycznie nie do zauważenia...
                          choć ja go czasem widzę i wcale nie oszukuję
                          30D + grip, ef-s 18-55, ef 24-105 L f/4 IS USM, ef 70-200 L f/2,8 IS USM, ef 50 f/1,8, 430ex + stofen, 2x2GB, lowepro nowa 4aw, Fomei PRV-3 Sport, i-Tec X's-Drive 40GB (vosonic vp2160)

Komentarz

• Tapster

Zamieszczone przez copymaker
                            Jest przedbłysk.... i w zasadzie jest praktycznie nie do zauważenia...
                            choć ja go czasem widzę i wcale nie oszukuję
                            odpalilem jeszcze raz...patrze sie bezposrednio w lampe...wciskam spust do polowy...slusze ze zlapalo AF...i sory...ale przedblysku ja nie widze...

kumpel mi powiedzial ze przedblysk jest jezeli te "diody" sobie nie poradza... nie mam jak teeraz sprawdzic...nie dysponuje duzym ciemnym pomieszczeniem

Komentarz

• mkwiek
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 862

jest tylko jeden błysk próbny - taki szybki że go nie widzisz. to trzy inne to błyski wspomagające AF (mowa o lampie wewnętrznej) lub redukcja czerwonych oczu. nie są to błyski pomiarowe.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              Zamieszczone przez Tapster
                              odpalilem jeszcze raz...patrze sie bezposrednio w lampe...wciskam spust do polowy...slusze ze zlapalo AF...i sory...ale przedblysku ja nie widze...

kumpel mi powiedzial ze przedblysk jest jezeli te "diody" sobie nie poradza... nie mam jak teeraz sprawdzic...nie dysponuje duzym ciemnym pomieszczeniem
                              to ci wytłumaczę najprościej jak się da - zrób zdjęcie na długim czasie naświetlania, np 5 sekund, lampę wcześniej ustaw aby odpalała na drugą kurtynę. ile widzisz błysków???? DWA!!!!!! pierwszy pomiarowy, drugi właściwy.
                              i sposób drugi: jak robisz zdjęcie z lampą patrząc przez wizjer - czy widzisz chociaż ślady błysku przez wizjer? - TAK, ale widzisz ślady błysku pomiarowego, bo główny błysk jest niewidoczny przez wizjer gdyż zasłania go podniesione uż wtedy na maksa lustro!

diody to wspomaganie AF, a błysk jest błyskiem pomiarowym siły ekspozycji lampy i nie ma nic wspólnego z AF. nie słuchaj głupiego kolegi który nie ma bladego pojęcia o tym co mówi.
                              i jeszcze jedno - różnica pomiędzy błyskami sięga rzędu 1/10000 sekundy. jakbyś potrafił zobaczyć tą różnicę normalnie, gdy lampa odpala na pierwszą kurtynę to znaczy, że nie jesteś normalny
                              p.s. przedbłysk jest ZAWSZE, chyba że dasz lampę na tryb manualny.
                              Ostatnio edytowany przez mkwiek; 5737. Powód: Automerged Doublepost
                              I am FX

Komentarz

Pracuję...