B&W - pytanie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • licorea
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 48

B&W - pytanie

Przegladajac fotoblogi i flickr natknalem sie na 2 zdjecia:

http://www.flickr.com/photos/vondr/132953782/

Czy ktos z szanownych forumowiczow orientuje sie jak w procesie obrobki zdjecia uzyskac takiego rodzaju czern i biel? Bede wdzieczny za kazda wskazowke.

Pozdrawiam
    http://lukaszmacheta.com
  • kami74
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1492

Się dołączam. Jakbym nie mieszał kanałami to mi cholera nie wychodzi takie ladne b&w
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• P_i_t_t
      Coś już napisał
      • 2005
      • 98

Bo dobre B/W to nie taka prosta rzecz jak zwykła desaturacja czy channel mixer.

Komentarz

• bundy
        Uzależniony
        • 2006
        • 760

Robi się to tak (w PS):
        - zmieniasz tryb zdjęcia z RGB na Lab
        - w toolboxie gdzie są kanały podświetlasz kanał "Lightness"
        - teraz zmieniasz tryb zdjęcia na Grayscale potwierdzając Ok komunikat, który się pokazuje
        - potem robisz nową warstwę z tej przekonwertowanej wcześniej (New layer via copy)
        - ustawiasz mieszanie warstw na Multiply i suwakiem Opacity ustawiasz tak przenikanie, aż osiągniesz odpowiedni efekt
        - łączysz warstwy i ustawiasz tryb zdjęcia z powrotem na RGB
        - mikserem kanałów możesz teraz zrobić tonowanie zdjęcia

Nie twierdzę, że tamte foty zostały zrobione taką metodą, ale ta podana wyżej pozwala na uzyskanie głębokich czerni i wysokich kontrastów. Zresztą trzeba spróbować :-)
        Ostatnio edytowany przez bundy; 4697.
        1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• chyrus
          Początki nałogu
          • 2005
          • 436

Spróbuj filtrami Nik'a. Bardzo mi się podobają możliwości konwersji do B&W no i efekty jakie one dają.

Edit: dokładnie o te filtry mi chodzi: http://www.niksoftware.com/colorefex...s//bwcon.shtml
          Ostatnio edytowany przez chyrus; 2321.
          digart

Komentarz

• bundy
            Uzależniony
            • 2006
            • 760

Zamieszczone przez chyrus
            Spróbuj filtrami Nik'a. Bardzo mi się podobają możliwości konwersji do B&W no i efekty jakie one dają.

Edit: dokładnie o te filtry mi chodzi: http://www.niksoftware.com/colorefex...s//bwcon.shtml
            Dokładnie takie same efekty można uzyskać bez filtrów a jedynie stosując dostępne funkcje PS'a. Efekt będzie ten sam, ale za darmo :-) (pomijając koszt PSa oczywiście.
            1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• chyrus
              Początki nałogu
              • 2005
              • 436

Oczywiście, że da, tylko, że w nikach ma się realtime preview i funkcje okrojone do kilku suwaczków :]
              digart

Komentarz

• bundy
                Uzależniony
                • 2006
                • 760

Zamieszczone przez chyrus
                Oczywiście, że da, tylko, że w nikach ma się realtime preview i funkcje okrojone do kilku suwaczków :]
                Jasne i oczywiste jest, że suwaczkami i predefiniowanymi ustawieniami jest szybciej i łatwiej, ale bardziej chodziło mi o aspekt finansowy (przy założeniu, że te filtry są legalnie nabyte) - wydatek min. 100 dolarów kontra darmowe własne eksperymenty z ustawieniami PSa daje do myślenia, czy to się po prostu opłaca. IMO cena tych filtrów jest za wysoka. Gdyby kosztowały np. tyle co produkty Fredka Mirandy, to jeszcze by to miało sens. Wiem, że te $100 to na realia zachodnie wielkie nic :-), ale my żyjemy w końcu w IVRP :-)

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Wczoraj zrobiłem konwersje do b&w sposobem podanym przez bundy'ego. Przyznam, że efekty sa dośc ciekawe chociaz nie miałem czasu, żeby pobawić sie levelami na końcu, ale przynam, że i tak jest nieźle.
                  5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                  MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• nosorozec
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 60

Zamieszczone przez bundy
                    Gdyby kosztowały np. tyle co produkty Fredka Mirandy, to jeszcze by to miało sens.
                    No wlasnie ja w kwestii filtrow Fredka M. - czy ktos moze posiada te pluginy i jest chetny pokazac wyniki? Najbardziej interesuje mnie:
                    a/ portret
                    b/ jakias reporterka lub street photo

Rgds,
                    N.
                    350D + 24-70/f2.8L + EF 50mm/f1.8 + EF 85mm/f1.8 + 580EXII
                    ---
                    "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE." - Ernst Haas

Komentarz

• bundy
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 760

Zamieszczone przez nosorozec
                      No wlasnie ja w kwestii filtrow Fredka M. - czy ktos moze posiada te pluginy i jest chetny pokazac wyniki? Najbardziej interesuje mnie:
                      a/ portret
                      b/ jakias reporterka lub street photo

Rgds,
                      N.
                      A o które akcje Fredka Ci konkretnie chodzi? Ja mam CS Sharpen Pro (dedykowany dla 20d), ISOX (odszumianie), Digital Velvia (symulacja wiadomo czego :-) ), BW Pro (konwersje do B&W - kiepskie IMO) i WebPresenter (skalowanie fot). W sumie używam tylko CS Sharpen'a do ostrzenia materiału wyplutego przez C1 :-)

Komentarz

• nosorozec
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 60

Zamieszczone przez bundy
                        A o które akcje Fredka Ci konkretnie chodzi? Ja mam CS Sharpen Pro (dedykowany dla 20d), ISOX (odszumianie), Digital Velvia (symulacja wiadomo czego :-) ), BW Pro (konwersje do B&W - kiepskie IMO) i WebPresenter (skalowanie fot). W sumie używam tylko CS Sharpen'a do ostrzenia materiału wyplutego przez C1 :-)
                        Jezeli moge to poprosze BW Pro i CS Sharpen Pro.

Rgds, N.
                        350D + 24-70/f2.8L + EF 50mm/f1.8 + EF 85mm/f1.8 + 580EXII
                        ---
                        "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE." - Ernst Haas

Komentarz

• tdfoto
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 292

Zamieszczone przez bundy

A ja po prosze DO Velvii i web presenter ....
                          Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
                          Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• mungo
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 535

B&W - lepszy i gorszy

Zdawałoby się, że zrobienie zdjęcia czarno białego, na kliszy, czy na cyfraku to sprawa prosta, zwaną skądinąd również bananową. Cyfra ma nam ułatwiać życie. Ja uważam, że jeśli chodzi o zdjęcia b&w jest wręcz przeciwnie - do kliszaka wystarczy zakupić illforda deltę i mamy piękne czarno-białe zdjęcia. Moje pytanie brzmi - jak to zrobić w cyfrze? Tak jak przeglądam zdjęcia na forach, widzę, że to co ja stosuje[skala szarości>auto poziomy] jest złym podejściem - nie potrafię osiągnąć efektu niektórych zdjęć nawet czasami bawiąc się krzywymi. W jaki sposób zrobić ładne zdjęcie b&w z kolorowego? Jakie techniki przy tym zastosować? Jakich narzędzi użyć? Z góry dzięki za odpowiedzi.
                            Pozdr,
                            Tomek

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• mattnick
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1735

http://www.canon-board.info/showpost...84&postcount=4

tu masz jedną z nich
                              30D, C 17-40 f4 , 50 f1.8, 70-200 f4 , 430 ex, oraz -=iii=<)
                              CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Komentarz

Pracuję...