Uniwersalny zestaw studyjno-plenerowy.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • r3b
    Bywalec
    • 2011
    • 216

Uniwersalny zestaw studyjno-plenerowy.

Cześć, po dłuższych poszukiwaniach odebrałem dziś parę gratów które moim zdaniem spełniają rolę świetnego zestawu studyjno-plenerowego.

Skład:
    -2x Statyw Quantum 2,9m (190zł)
    -1xSoftbox Phottix 70x70 (199zł)
    -1xSoftbox Phottix 60x90 (199zł)
    -2x Uchwyt Phottix Varos (w komplecie z softami)
    -2xŻarówka 36W(150w) 5600K (48zł)
    -2xOprawka E27 (50zł)
    -2xKlips z trzpieniem (48zł)
    Do tego z wcześniejszych zbiorów lampa YN460II oraz EX430II i wyzwalacze pixel.

No to po tej gorszej części, czyli konfrontacji kosztów czas pokazać jak to wygląda:

Cały zestaw prosto ze sklepu:

…po 10 minutach…

A tutaj jeszcze z odpalonym światłem pilotującym.

Tak wygląda ta moja konstrukcja w zbliżeniu wewnątrz softa…

Bardzo dobrze pomimo wysoko umiejscowionej lampy rozchodzi się światło (odbija się od powierzchni pod kątem i leci po całym sofcie)

A oto przykład jak radzi sobie na pełnej mocy YN460II z tym softem…

I na ostatnim zdjęciu to, co moim zdaniem zabija parasolki w softboxach… Ukierunkowanie światła… Nic nie ucieka po pokoju…

Co do samych sprzętów to przyznam, że jak na chińczyka to jestem miło zaskoczony, softy wykonane są solidnie, i sprawiają wrażenie raczej trwałych (ale to się okaże). Zestaw jest bardzo uniwersalny, bez pilotów można go zabrać w plener, a w domku piloty naprawdę spisują się świetnie. Na uwagę zasługują również uchwyty, które dołączone są w zestawie z softboxami, ich konstrukcja jest w całości odlana z metalu i one same kosztują ok. 69zł tak więc cena samego softa ładnie nam spada… Poza tym polecam konstrukcję softów do lamp reporterskich bazującą na patencie WESTCOTT!

W weekend wyjeżdżam do Augustowa i tam będę miał okazję przetestować sprzęt „w boju”, jak tylko będą efekty również przedstawię je tutaj. Jeśli ktoś z Augustowa ma ochotę to zapraszam w ten weekend (11-13 listopada) do testów.
  • AdaMMus
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 25

Przymierzam się do skompletowania bardzo zbliżonego zestawu, także z ciekawością będę śledził efekty. Zastanawia mnie, jak będzie wyglądać sprawa z mocą 430EX II przy softboxie 60x90, czy nie będzie jej troszkę brakować.

Komentarz

• r3b
      Bywalec
      • 2011
      • 216

Sprawdze jutro... i podesle fotki... aczkolwiek wydaje mi sie, ze nie bedzie problemu bo yn460II nie jest jakas duzo mocniejsza (jesli nie slabsza) od 430ex a swietnie sobie daje rade... pamietaj, ze ta knstrukcja sofboxow od phottixa jest inna niz wszystkie, tam lampa wali w odblysnik przez co duzo lepiej ten blysk jest wykorzystany...

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Komentarz

• Matt_K-K
        Początki nałogu
        • 2008
        • 322

A gdzie tego typu softboksy można kupić w Polsce?

( może być na pm )

Komentarz

• r3b
          Bywalec
          • 2011
          • 216

Ja znalazlem je u dystrybutora phottixa czyli w firmie migomax (albo jakos tak) ale nie mam firmy a detalistom nie sprzedaja. Zamowilem je wiec przez sklep fotogeneracja z warszawy (internetowo znany jako fotoklik).

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
          Ostatnio edytowany przez r3b; 40768.

Komentarz

• r3b
            Bywalec
            • 2011
            • 216

Zamieszczone przez AdaMMus
            Przymierzam się do skompletowania bardzo zbliżonego zestawu, także z ciekawością będę śledził efekty. Zastanawia mnie, jak będzie wyglądać sprawa z mocą 430EX II przy softboxie 60x90, czy nie będzie jej troszkę brakować.
            Tak to wygląda jeśli chodzi o połączenie Canona ex430 II z softem 60x90cm.

1. Iso 100 f/5 czas 1/160s lampa na 1/2 mocy

2. Iso 100 f/6.3 czas 1/200s lampa na 1/2 mocy

Z wypełnieniem softa nie ma najmniejszych problemów...

Komentarz

• AdaMMus
              Dopiero zaczyna
              • 2005
              • 25

Faktycznie, całkiem zacnie wygląda, dziękuję. Fajnie też, że całość można połączyć za pomocą tego uchwytu, nie trzeba rzeźbić żadnych samoróbek. A powiedz mi jeszcze, jak ze stabilnością całości, bo widzę, że z przechylaniem softboxa góra-dół problemów nie powinno być.

Komentarz

• r3b
                Bywalec
                • 2011
                • 216

No z tym przechylaniem właśnie nie jest tak wesoło... bo kończy się dziura na dole softa w momencie pochyłu do dołu... Ale dziś wpadłem jak to rozwiązać... Mianowicie uchwyt parasolki zamontowałem z boku statywu, przez co odsunał się punkt zgięcia i nie ma najmniejszych problemów z przechyłem,

Jeśli chodzi o stabilność to co byś nie zrobił z softem, to środek ciężkości zawsze wypadnie w osi statywu więc jest naprawdę super stabilnie... Na ten statyw z softem 60x90 z poprzedniego postu położyłem worek z piaskiem 2kg dla sprawdzenia stabilności, to byle wiatr tego nie przewróci... kolejny plus tematu... wszystko masz w środku, jak poleci to softbox amortyzuje, a w razie jak się coś stanie (odpukać) z softem, to zakładów naprawiających parasole jest sporo więc nie powinno być problemów.

Komentarz

• AdaMMus
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 25

Ok, dzięki za szczegółowe wyjaśnienia. Muszę przyznać, że bardzo fajnie ten zestaw wygląda i wierzę, że tak samo się będzie spisywać. Miłego focenia w weekend i z niecierpliwością czekam na rezultaty.

Komentarz

• arturro
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 42

Możesz pokazać jakieś zdjęcia osób lub przedmiotów, z tego zestawu. Będę bardzo wdzięczny.
                    Dużo chęci, mało czasu..
                    http://arturo-foto.blogspot.com/

Komentarz

• nester78
                      • 2011
                      • 5

Super zestaw, sam myślałem o podobnym systemie. Z tego co widzę na fotkach to lampa jaką posiadasz jest dość niska a wygląda jakby ledwie mieściła się w sofcie ... czy myślisz ze 580 ex II w ogóle się tam zmieści ??(jeśli możesz podaj wysokość lampy) Zamawiałeś to osobiście w sklepie czy przez maila bo rzeczywiście w necie nikt nie ma tych komponentów ;(

Komentarz

• TempleGrandin

W sumie te softboxy mocno przypominają taki model Quantuuma - dobrze wiedzieć, że się sprawdzają w domowym użyciu

Komentarz

• r3b
                          Bywalec
                          • 2011
                          • 216

Zamieszczone przez nester78
                          wygląda jakby ledwie mieściła się w sofcie...
                          To tylko taki efekt, jest tam jeszcze sporo zapasu. 580 spokojnie wejdzie.

Zamieszczone przez arturro
                          Możesz pokazać jakieś zdjęcia osób lub przedmiotów, z tego zestawu. Będę bardzo wdzięczny.
                          A oto i pierwszy jakiś efekt z softami...

Komentarz

• KuzynPit
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 398

a jakiś set up tego dokładniejszy? bo widzę że soft lekko z góry był ale od dołu chyba nie?:>
                            Fajnie oświetlone ale obróbka zalatuje blurem i jest zbyt plastikowo na moje oko

Komentarz

• r3b
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 216

Plastik fantastik i tak to miało wyglądać...

Co do setup-u to dwa softy po bokach, z lewej po prostej na 1/2 mocy z prawej tak samo na 1/2 mocy ale słabsza lampa i soft od góry. Co do ustawień aparatu to dane są w EXIF.

Komentarz

Pracuję...