#1910. W końcu fotografia na CB weszła na wyższy poziom. Tylko kto teraz zatrzyma tę spiralę zła? :twisted:
Załącznik 8247
Wersja do druku
#1910. W końcu fotografia na CB weszła na wyższy poziom. Tylko kto teraz zatrzyma tę spiralę zła? :twisted:
Załącznik 8247
Jak żyję jeszcze nie widziałem zdjecia samych kwiatów w c-b. kojarzy mi się to wyjątkowo ponuro (nie wiem kurna, może to jakas zapowiedz nadchodzacych czasów) [emoji849][emoji2285]
Gdy zaczynałem robić zdjęcia, to w zasadzie tylko takie były. kolor to był jakiś wybryk.
Idziemy za artystycznym ciosem, nr 1911
Załącznik 8248
^czasy słusznie minione :P
Zgadzam się, też lubię kolor, a teraz maki kwitną - przynajmniej tu na północy.
1912
Załącznik 8249
no to sztuke robimy dalej
Załącznik 8252
Niech ktoś zatrzyma to szaleństwo. Najlepiej zamknąć wątek na pół roku :lol:
Załącznik 8253
Załącznik 8254
Ci już oszaleli...
1916
https://i.imgur.com/gnRSZJj.jpg
1917
Two minutes to midnight, specjalnie dla cauchy'ego: kwiatek cały w cz-b.
Załącznik 8255
Widzę, że pokazujemy teraz sztukę przez wielkie G. Nie mogę być gorszy:
Załącznik 8256
Załącznik 8257
Załącznik 8258
Załącznik 8259
jp
to ja tez w kolorze, ale nadal z aspiracjami do sztuki przez wielkie G
Załącznik 8260
Użyłeś filtra połówkowego jakiegoś?
Załącznik 8261
To może cóś w tym stylu?
1923
https://i.imgur.com/JmmRrB7.jpg
Ptak jest czarno-biały.
1924
Załącznik 8263
#1922 super!
Chciałbym się czegoś nauczyć, a Ty taki enigmatyczny. Jakiego rodzaju: szary czy kolorowy?
Nr 1925, bez filtrów.
Załącznik 8264
e no, nie... nie wiedzialem, ze o szczegoly chodzi.
tu jest szara polowka. jesli dobrze pamietam 0.9 Very Hard.
szarych polowek mam kilka. rozne gestosci i rozne gradacje. o tym ze rozne gestosci (najczesciej 2 czy 3 dzialki) sie przydaja, no to nie trzeba dyskutowac. czasem trzeba tego przyciemnienia wiecej czasem mniej. przydatnosc roznych gradacji (dawniej bylo: Soft i Hard, teraz czesto spotkac mozna jeszcze Medium i sporadycznie Very Hard) juz nie jest tak oczywista. okreslenie gradacji przez producenta odnosi sie do tego jak sam filtr wyglada, ale niestety ta sama gradacja bedzie dawac inny efekt przy roznych ogniskowych i przy roznych przyslonach! filtr Hard zalozony na szeroki kat (20mm w FF) wymaga dosc holenderskiego horyzontu zeby po przymknieciu do f/8 sie go dalo ukryc (a polowek powinno sie tak uzywac, zeby ogladajacy ich nie dostrzegal!). ten sam filtr przy ogniskowej 50mm i f/8 ma juz zauwazalnie lagodniejsze przejscie a przy 135mm jego przyciemnianie rozciaga sie prawie na ponad 1/2 wysokosci kadru w poziomego. to sie generalnie robi granica uzytecznosci filtrow zywicznych bo powyzej tej ogniskowej na matrycy FF z upakowaniem okolo 30Mpix juz widac spadek rozdzielczosci.
stad tez w szerokich katach ogolnie uzyteczniejsze sa filtry z lagodniejsza gradacja (Soft badz Medium) a przy dluzszych ogniskowych juz tylko Hard albo nawet Very Hard.
na gradacje ma tez, ale juz mniejszy, wplyw domkniecie przyslony: f/4 daje duzo lagodniejsze przejscie niz f/11. w szerokokatnych obiektywach takze wybor slotu w uchwycie do mocowania filtrow - klasyczny uchwyt na prostokaty 100mm ma 3 sloty, im dalej od soczewki tym gradacja twardsza. w teleobiektywnie nie za bardzo do zaobserwowania, ale w UWA jeden z czynnikow, ktorym mozna sie pobawic.
z kolorowych polowek zostaly mi w sumie 2. Lee Coral i Lee Chocolade. obie tak wykonane, ze mozna ich uzywac rowniez jako filtra jednolitego, i to w przypadku Corala jest jego glowne zastosowanie. Chocolade czasem uzywam na chmurach zachodzacego nieba. raz na jakis czas z tego ciekawa fotka wychodzi
No i dziękuję bardzo, to więcej niż oczekiwałem! Ogólnie różne zależności znam, ale trik ze slotami to dla mnie nowość.
Mam mieszane uczucia jeśli chodzi o stosowanie filtrów kolorowych. Dawno temu, w początkach C-b był konkurs na zdjęcie miesiąca, a potem roku; wygrany w skali roku opisywał jak zrobił zdjęcie. Szczególnie pamiętam zdjęcie nieistniejącej już sosny z Sokolicy: fajne użycie różnych filtrów i fajny efekt (w końcu wygrało). A z drugiej strony to już było bardziej malowanie niż rzeczywistość. Nie mam nic przeciwko różnym technikom i nawet wolę, gdy rezultat jest osiągnięty środkami - nazwijmy to - fotograficznymi, a nie dłubaniem w sofcie. A jednak nie do końca jestem przekonany.
Chciałem znaleźć to zdjęcie, ale tam zostały już tylko komunikaty o braku zdjęć.
tez musialem poszukac ale znalazlem... 2005, dlugo zanim zaczalem tagowac sobie w LR lokalizacje i gwiazdki :) w kazdym razie podklejam rozne dewiacje ponizej :D
na przelomie wiekow, jeszcze za czasow slajdow, kolorowe polowki byly bardzo mocno hip i Cokin na tym spora kase trzepal. no niestety, jak z kazda efekciarska moda internety nie dosc ze najbardziej kochaly przypadki "more is more" to jeszcze dluuuuugo im zeszlo, zeby sie wyleczyc :)
w dzikiej mlodosci dosc duzo sie tymi kolorami bawilem, jeszcze dlugo po tym zanim ta moda szczesliwie przeszla. zawsze lubilem mocne kolory na zdjeciach (i uczciwy kontrast), bo "wychowywalem" sie ogladajac Velvie. co z biegiem lat zmienilo mi sie tyle, ze mam duzo nizsza tolerancje na efekciarstwo wykonawcze. wole efekciarstwo w roli warunkow swietlnych, a tu gdzie mieszkam aura szczesliwie serwuje niemale fajerwerki. na dzien dzisiejszy polowek uzywam nadal duzo, ale glownie po to zeby zblizyc prawde ekranu do prawdy czasu i to w sposob mozliwie niewykrywalny dla ogladajacego. kolorowych polowek tez sie da w ten sposob uzyc, ale to wymaga bardzo specyficznych warunkow...
jesli chodzi o zdjecie, to chodzilo o to (z dokladnoscia do suwakow LR 3 drzewiej i a LR 6 dzisiaj) :D
Załącznik 8265
jak hcesz sie zgorszyc innymi "papierkami od cukierkow" (jak mowil moj znajomek ze studiow), to voila:
Załącznik 8266
Załącznik 8267
przyklad nowozytni. mozna odgadnac ktore jest z kolorowym papierkiem, ale jakbys zobaczyl solo to moglbys nie odgadnac. i dziala fajnie ;)
Załącznik 8269
Załącznik 8268
@akustyk - mimo, że przykłady, to może jednak jakaś numeracja?
Trudno, będzie burd3l.
Załącznik 8270
Akustyku, to twoje zdjęcie było? Łoł, że tak zażartuję. ;)
Mnie się ono podoba oraz tego typu techniki, dlatego zacząłem pytać i pewnie dlatego pamiętam. Ale - jak już napisałem - ciągle się zastanawiam, gdzie jest granica i czy w ogóle jest i warto sobie tym głowę zawracać.
Muszę się pochwalić, że też mam zdjęcie rzeczonej sosny reliktowej w stanie przedhelikopterowym. Nie takie wymuskane, ale ciągle całkiem niezłe.
posypuje glowe popiolem. juz nie bede :)
przy cenie rzedu 250-300 PLN za taki pojedynczy filtr, ktory bezpieczniej jest w razie fantazji zrobic w Lightroomie?
nie bardzo :)
ano fajna drzewiej byla, pierwsza sosna Rzeczypospolitej.
Załącznik 8272
jp
#1927 przyjemne i optymistyczne
Załącznik 8275
Załącznik 8276
Załącznik 8277
Kurcze pieczone... Ja znam to miejsce. Ja tam kiedyś byłem. To jest gdzieś niedaleko Częstochowy. Czyżby Olsztyn?
Wygrał Pan możliwość pogłaskania korpusu sony.
Załącznik 8278
Załącznik 8279
jp
I co sobie myśli ten motylek?
nr 1934
Załącznik 8283
Dobry Fiskars już niejeden problem rozwiązał..
Załącznik 8284
dobra, wiem, nudny jestem ale lubie konie
Załącznik 8285
Na miedzy rosną.
nr 1937
Załącznik 8289
Zrobione sprzyntem zupełnie nie wpisującym się w jakąkolwiek akceptowalną przez współczesny rynek, filozofię.
1938
https://i.imgur.com/9YESw04.jpg
Załącznik 8290
Atsf, bardzo Ci dziękuję. Twoja opinia jest dla mnie dużym wyróżnieniem...
1940
https://i.imgur.com/JUjXXy3.jpg
1941 Konstrukcja
https://i.imgur.com/KTrqaH7.jpg
Miło mi niezmiernie to czytać :D Zawsze żartowałem, że prawdziwy fotograf (którym nie jestem) potrafi w atrakcyjny sposób pokazać nawet krawężnik, a Ty utwierdziłeś mnie w przekonaniu, iż miałem rację, publikując ********e zdjęcie pachołków drogowych :D Ten obraz wraca do mnie częściej, niż wieczór kawalerski, kiedy to ostatni raz byłem wolnym człowiekiem :mrgreen:
Ja się póki co skupiam na tematach, co nóg dostają, albo i skrzydeł, i prezentuję- z góry przepraszając za rozwlekłość- moją samotną walkę w okrążeniu z szarżującymi zającami. Często dochodzę bowiem do wniosku, że cykle są fajniejsze od wyrwanych z nich pojedynczych obrazów, które prezentowane w odstępach czasowych już żadnego cyklu nie tworzą, i nie dają się powiązać z żadną akcją, co raz jest fotografii zaletą, a raz wadą względem filmu.
Planowanie ataku.
Załącznik 8295
Rozpoznanie.
Załącznik 8296
Próba okrążenia.
Załącznik 8297
Załącznik 8298
Wyjście na pozycję szturmową.
Załącznik 8299
Szturm!
Załącznik 8300
Załącznik 8301
Załącznik 8302
Załącznik 8303
Chwila namysłu...
Załącznik 8304
Załącznik 8305
Szarża!
Załącznik 8306
Załącznik 8307
Załącznik 8308
Załącznik 8309
Załamanie ataku!
Załącznik 8310
Oko w oko z wrogiem!
Załącznik 8311
Odejście na z góry upatrzoną pozycję.
Załącznik 8312
Oczekiwanie na posiłki.
Załącznik 8313
Załącznik 8314
Posiłki- drugi rzut.
Załącznik 8315
Coś trzeba wszamać przed bitwą...
Załącznik 8316
Wyjście na pozycję i atak!
Załącznik 8317
Załącznik 8318
Załącznik 8319
Załącznik 8320
Załamanie ataku i przejście do okrążenia
Załącznik 8321
Po tym przeszedłem do kontrataku i zające uciekły. Cudem przeżyłem!
1957, 1959 :!:
jp