Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Tyle, że ten "obrobiony RAW" też wygląda sztucznie.
Jeśli bardzo zależy mi na utrzymaniu wszystkich szczegółów, to używam Sigmy z Foveonem i też naświetlam na 0 EV. No, ale to ja...
Chyba mylisz pewne pojęcia. Akurat Foveon'y zapewniały nieco lepszy detal od CMOSów to jednak ich podstawową bolączką był właśnie bardzo słaby DR. Głównie z tego powodu porzucono ten projekt.
p,paw
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Paweł, twoja galeria na stronie z parowozami w Bieszczadach jest świetna, i tak abstrahując od JPEG vs RAW, ile tam śladu węglowego poszło w eter to ja nie wiem :mrgreen:
Na dwa parowoziki w ciągu całego dnia spaliliśmy nieco ponad tonę węgla. To w dalszym ciągu mniej niż w sekundę spala Bełchatów :)
Z resztą cały ten ślad węglowy to dla mnie tylko biznes i nic więcej.
p,paw
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Chyba mylisz pewne pojęcia. Akurat Foveon'y zapewniały nieco lepszy detal od CMOSów to jednak ich podstawową bolączką był właśnie bardzo słaby DR. Głównie z tego powodu porzucono ten projekt.
Nic nie mylę. Detal jest bez porównania lepszy, niż w CMOS. Natomiast DR faktycznie jest węższy i tam akurat lepiej celować w światła. Ale jeśli już się wstrzeliło w zakres, co nie było trudne, masz wszystko tak jak trzeba - i światła, i cienie. I nie wiem, czy zarzucono. Na razie zawieszono.
Ludziska docenić nie potrafio...;-)
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Zależność bierze się stąd, że RAW jest liniowy i nie jest na nim zaaplikowana żadna krzywa tonalna.
zgadza sie. musialem chwile poukladac w glowie, ale masz pelna racje. RAW to nic innego jak calka (czy tez suma jak ktos woli pozostac przy wartosciach dyskretnych) ilosci fotonow. i to nie moze nie byc liniowe...
Załącznik 18934
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nie jestem przekonany czy potrzeba, bo w zasadzie wiedza praktyczna jaka z tego wynika jest taka:
JPG wyprodukowany przez aparat może być bardzo dobry. Może być też bardzo zły.
Natomiast z takim JPG w zasadzie nie zrobisz już zupełnie nic. Po prostu z ogromu informacji jaką dostarczył RAW silnik aparatu zrobił konkretną 8-bitową interpretację. Nie ma w niej przestrzeni na jakiekolwiek większe modyfikacje - duża cześć informacji została bezpowrotnie stracona.
Co nie zmienia faktu, że ten JPG może być bardzo ładny i zupełnie wystarczający.
Zachowując RAW zachowujesz wszystko to co "zobaczyła" matryca. W przyszłości może okazać się to bezcenne, bo coraz lepsze algorytmy (w tym AI) będą prawdopodobnie w stanie wyciągnąć z tego znacznie więcej. Czy tego potrzebujesz, to wyłącznie Twoja dezycję.
Esencją tego jest to, że matryca "widzi" znacznie więcej niż można upakować w JPG. JPG to, jak napisałem, konkretna interpretacja danych RAW - interpretacja nie dająca możliwości odzyskania innych wariantów.
Dobry przykład. JPG z aparatu:
Załącznik 18931
Obrobiony RAW:
Załącznik 18932
Ale to szczególny przypadek. Z tego JPG nigdy nie zrobisz tego co dało się zrobić z Rawa.
Natomiast jeżeli chciałbyś zrozumieć jaka jest różnica pomiędzy zapisem liniowym a zapisem nieliniowym i jaki na to ma wpływ ilość bitów to chętnie opowiem, ale potrzebujemy na to oddzielnego wątku :)
p,paw
Straciłem kontakt z CB, a jak odzyskałem to coś sie pokitwaściło.
To zdjęcie na dole to obrobiony (w pełni) przez AI plik jpg wzięty z tego wątku.
Przepraszam że się w..., ale zainteresowało mnie co zrobi AI
jp
Ty nie tylko straciłeś kontakt z CB.
Hrabia wrocil na rauszu a w progu służący Jan też na rauszu.
- Janie czemu upijasz się w te same dni co ja?
- Ależ Panie hrabio, to nie moja wina że pan upija się codziennie.
Jakoś mi się skojarzyło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Ty nie tylko straciłeś kontakt z CB.
No człowiek, czyli ja, budzi się rano, wchodzi na CB i myśli nieprzytomny, o telefon mi się chyba zyebał przez nocno aktualizacje, zanim się rozbudzi, potem jakaś inna strona, a nie, jest dobrze, to tylko wpis Jana....
Wiec szanowny Kolego, teraz musisz się bardziej postarać, bo nie wiem, puszkami po pifku na krzakach już nie przebijesz kolegi Jana. Jan Ciebie przebił...
--- Kolejny post ---
uwaga, nie wchodzić w strefę "mind blow"
https://live.staticflickr.com/65535/...d562ab25_b.jpg
... no i weszła
https://live.staticflickr.com/65535/...fe5c0138_b.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Straciłem kontakt z CB, a jak odzyskałem to coś sie pokitwaściło.
To zdjęcie na dole to obrobiony (w pełni) przez AI plik jpg wzięty z tego wątku.
Przepraszam że się w..., ale zainteresowało mnie co zrobi AI
jp
AI zrobiło harakiri :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
1.
Myślałem że z tego jpg z #5521 będzie trudno AI coś wyciągnąć, że będzie gorzej
Nie byłem tam podczas robienia zdjęcia ale oceniam na podstwie wyglądu "zderzaka" lokomotywy
Ta obróbka RAW wygląda "upiększona" jak 2 temu wyglądały jpg na smartfonach Samsunga.
2.
Uspokoiłeś mnie trochę swoim #5538, #5539. Ty jako moderator też masz kłopoty z wpisywaniem w tym portalu
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
nie, nie harakiri. znacznie gorzej. zrobilo to, czego zostalo nauczone: ze tak sie obrabia, zeby sie podobalo masom.
zapierzesz cienie, sformatujesz kontrasty, napierniczysz suwaki clarity i saturation do poziomu "wies spiewa i tanczy"... i tlum faluje, skanduja jego imie, i klaszcza jak u Rubika
obejrzyj jakie zdjecia generuje przecietny chinski AI w smarkfonie. ich jest ponad miliard z takimi "preferencjami estetycznymi" (tak to ladnie ujme). dochodzi drugie tyle swiata w Indiach, gdzie co do nasycenia kolorow obowiazuje stare przyslowi pszczol "more is more"... i juz wiesz co bedzie nasladowac AI. ta malpka po prostu robi to co jej sie pokazalo :)