Załącznik 18396
Wersja do druku
Załącznik 18396
Załącznik 18397
Wyliczono że krzywizna ziemi zmienia się mniej więcej o 1 metr na 8 kilometrów. Nasza planeta ma takie parametry fizyczne i już.
Stąd u Ciebie na brzegu oceanu najpierw widać cały statek, a potem ubywa go od spodu aż zniknie cały, gdy odpowiednio daleko na północ odpłynie.
W górach tego tak nie widać, bo teren ukształtowany różnorodnie i poziomy obserwatora-fotografa, a obiektu zmienne są. Dobra ,może wietrzna pogoda też swoje zrobiła.
Jesteś wyżej, w oddali góry są jeszcze wyższe, teleobiektyw "przybliża" wszystko do siebie i mamy ładny widoczek.
A to zakrzywienie ( refrakcja)istnieje i owszem, ale to bardziej na styku obszarów o różnych temperaturach. Zachód słońca nad morzem to typowy i dobrze widoczny przykład, gdzie falujące słońce tuż nad wodą, choć jeszcze w całości, to fizycznie jest już pod horyzontem, natomiast promienie załamują się w atmosferze ziemskiej i "nadal je (słońce) widać".
Załącznik 18401
tez mi halo, ja na siedzaco calkiem dobrze widze na jakies kilkanascie miliardow lat swietlnych :mrgreen:
a serio - leon, zajrzyj na strony typu dalekieobserwacje.eu czy dalekiewidoki.pl.
obecny rekord to bodajze alpy francuskie widziane gdzies z pirenejow, jakies 400km, o ile dobrze pamietam. a polski rekord to alpy widziane ze snieznika, 292km.
wroc.
wlasnie patrze, obecny rekord to aconcagua z argentynskiej cordoby, 483,5km.
https://dalekiewidoki.pl/2023/05/wor...ord-andes.html
i taki moj wlasny przyklad, wygrzebany z dyskow (docen, bo musialem tego pliku poszukac, hehe):
ponizej masz powiekszony fragment z mojego zdjecia (z analiza). fotka zrobiona z miejsca (kirgistan, przelecz kara koo, foto z 2017r.), skad widac na odleglosc 225km - mnie sie udalo "wyciagnac" z tego tylko 143km, ale jak zajrzysz do mojego watku, to tam na trzeciej stronie (post #30) mam fote ze szczytu pik agamal na kongur shan - 160km, a widocznosc jak na wyciagniecie reki.
https://i.postimg.cc/NGgSYy3D/azja-k...st-2017-01.jpg
Załącznik 18402
Bardzo dużo zależy od przejrzystości powietrza. Parametr bardzo rzadko podawany przez pogodynki.
Grenlandia?
blisko, Svalbarg
Załącznik 18403