Jeronimo a jak oceniasz procentowo celnosc afa i ostrosc fotek? Polowa do chrzanu, czy 25% czy 75%?
Wersja do druku
Jeronimo a jak oceniasz procentowo celnosc afa i ostrosc fotek? Polowa do chrzanu, czy 25% czy 75%?
Załącznik 9668
stop af - no cóż albo to wybitnie nowatorskie albo to od **** strony ;)
no ba, nawet ja który pierza nie foci trafiłem podczs focenia taki temat:
są trzy ptice w kadrze i aparat wykrywa i śledzi środkowego (w sensie odległości) bo tak mu się podoba a ja chcę mieć ostrego najblizszego (w sensie odległości), zstosowanie opisywanych chwytów ze zmianą trybu pracy AF na przycisku af-on i gwiazdka bezproblemowo rozwiązuje taki temat
chyba że oczekujesz że korpus zacznie czytać ci w myślach :mrgreen: ale na to jeszcze chwilę trzeba zaczekać
jeśli chodzi o skuteczność wykrywania i śledzenia to ja osobiście jestem nadal i nieustająco zdumiony świetną implementacją w bezlustrach naszej ulubionej firmy - działa to doskonale i porównanie tego z AFem lustrzanek .. no cóz tego się nie da porównać
nadal polecam filmy faceta z linka ktory dawałem, jest w nich mnóstwo tematów które poruszasz na forum gęste matryce, rzadkie matryce, cropy, fullfrejmy, telekonwertery tylko u facetowi to wszystko działa sądząc ze zdjęć jakie pokazuje
Nie przenoś z łaski swojej doświadczeń z pełnoklatkowych bezlusterkowców Rx Canona awansem, bezpośrednio i bezkrytycznie na modele APS-C, bo mniejszy piksel to jest większy problem, zwłaszcza, że sam nie masz doświadczeń ani z R7, ani z R10, a innych nie ma.
Sam oglądam filmy Duade Patona, który chwali wszystko, co tylko u Canona jest, nawet Sigmę 150-600 C na C 90D chwalił, ale- gdy się dobrze wsłuchać w to, co on mówi- to recepta jest zawsze jedna i ta sama: napier.... seriami, ile dasz radę, i nie kropuj za bardzo, a potem pokazuje z tego C 90D i Sigmy zdjęcia zmniejszone liniowo prawie 2 razy.
P.S.
Czy to wyżej pokazane zdjęcie #2844 to jest "żyleta", czy nie jest?
ok, ale obawiam się że problem jest raczej w pozycjonowaniu sprzetu
piksel size R5 4.39µm - to jedyne bezlustro canona o którym mogę coś powiedzieć bo używam, innych to nawet w rękach nie miałem :) i pewnie nie będę miał
piksel size R10 3.72µm
dla porównania R6 6.56µm
zdjęcie mi się podoba - czy jest ostre - dla mnie jest, ale pewnie prawie każdy z nas potrafi trochę "nareperować" ostrość, a niektórzy to nawet bardzo nareperować - dla mnie zdjęcie jest ok
Skoro masz R5 to masz sprzęt z najwyższej półki za prawie 20k PLN i chyba byś nie chciał, że by jakiś leszcz z aparacikiem za 4k PLN miał te same możliwości :mrgreen:
A co do powyższego zdjęcia...
tak wygląda 100% krop z oryginału:
Załącznik 9669
i podobne przykłady
Załącznik 9670
Załącznik 9671
Załącznik 9672
Załącznik 9673
No więc jak nie chwalimy się zdjęciami lecz rozmawiamy o sprzęcie i o jego możliwościach, to pokazujmy 100% tego, co zrobił aparat, a nie to, co my z tego zrobiliśmy.
Każde zmniejszenie poprawia jakość, czyli ostrość i usuwa szumy, więc nie jest miarodajne ani do oceny aparatu, ani obiektywu.
to nie do końca tak, robię sporo zdjęć 5D1 (używka kupiona na forum - sprzedający był drugim użytkownikiem) czyli sprzęcior za 1000zł, a ja nadal mam zamiar go używać
co do R5 canon nie pozostawił mi wyboru - chciałem mieć coś z dużą rozdzielczością i okazjonalnym filmowaniem - chętnie kupiłbym tańszy korpus, zastanawiałem się przez moment nad 5DRs - dla mnie 6D1 jest wystarczającym sprzętem i z takiej półki najchętniej kupowałbym sprzęt ale jak napisałem nasza ulubiona firma nie pozostawiła mi wielkiego wyboru
dla równowagi masz lepsze tele niż - ja używam 1 wersji 100-400 i nawet mu się na R5 jakaś realnie działająca stabilizacja pojawiła :mrgreen: - używka ale pewnie sprzedam drożej niż kupiłem :mrgree: (tak było z 17-40L) to spora zaleta używanych eLek w dobrym stanie.
Dość nieprzyjemny szum jest na tych wszystkich fotkach z R10. Ciekawe czy to się da jakoś lepszą obróbką naprawić, czy taka uroda tej matrycy.
p,paw
Nie wiem, o których fotkach piszesz. Te 3 zdjęcia powyżej są z kolejno: 7DII, 80D, 550D. Z R10 wstawiłem zdjęcia w odrębnym wątku i są to jpg prosto z aparatu przy ISO 2500-6400. Jedynie @JERONIMO1 wstawił tu dwa zdjęcia z R10, ale na moje oko zmniejszone i dodatkowo odszumione.