1 załącznik(ów)
Odp: pokaz zdjecie ktore lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Wyeliminowanie lub osłabienie filtra AA daje właśnie taki efekt większej ostrości, ale to ma największe znaczenie przy oglądaniu obrazów na 100%. W wielu przypadkach nie ma to znaczenia, ale dla mnie by miało kolosalne.
.... + sposób zapisu na matrycy + obiektyw + stabilność aparatu + stabilność "powietrza" + oprogramowanie obróbki.
Ok, na powiększeniu 100% najlepiej się ocenia/widać różnicę ale wierz mi, że przy redukcji rozdzielczości też to widać.
Życzę Ci byś szybko mógł pracować dobrym (ze względu na ostrość) sprzętem.
jp
PS
Załącznik 8095
Dobre zdjęcie, a jeszcze lepsze ochlaj-party :lol: natomiast ostrość aż przesadna- daje po oczach.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dobre zdjęcie, a jeszcze lepsze ochlaj-party :lol: natomiast ostrość aż przesadna- daje po oczach.
A są ostrzejsze obiektywy. Nowa technologia, jeśli Cię to raja, jeśli chcesz używać ...
Załącznik 8097
jp
1 załącznik(ów)
1 załącznik(ów)
3 załącznik(ów)
3 załącznik(ów)
do tych dolin i szczytów tęskno mi, panie :(
niech tylko to białe g*** się wytopi..
Załącznik 8105
Załącznik 8106
Załącznik 8107
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
A są ostrzejsze obiektywy. Nowa technologia, jeśli Cię to raja, jeśli chcesz używać ...
Załącznik 8097
jp
Mam rozumieć że wielki mikrokontrast z małym makrokontrastem wziął się bez suwaczków na oprogramowaniu ?
"Suwaczki" wyostrzania.
Do wywoływania (z RAW) używam albo CR(PS) albo DxO PhotoLab.
Mają one swoje "suwaczki", (np DxO ma wbudowane profile moich obiektywów) tak jak zresztą i oprogramowanie w aparacie, stosuję "fabryczne" ustawienia domyślne.
Jeśli AF precyzyjnie trafił, robiło się ze statywu i było stabilne "powietrze" to np. w Topaz Sharpen AI, przy ustawieniach domyślnych "suwaczek" Remove Blur ustawia się przy zerze a każde przesunięcie go dalej powoduje powstawanie białej otoczki wokół krawędzi.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
do tych dolin i szczytów tęskno mi, panie :(
niech tylko to białe g*** się wytopi..
Góry bez śniegu (bo jak rozumiem to masz na myśli) są dla mnie szare nudne i nijakie :).
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jestem fanem ostrości, uważam że niektóre zdjęcia powinny być ostre
Mam teraz inny poziom kryterium ostrości
No niestety i widać że na tym się skupiasz a nie na tym co i jak pokazujesz. Twoje zdjęcia były dużo lepsze jak je robiłeś 5D. I nie, nie jest ważne że to Canon czy Sony chodzi o podejście.
Już pisałem kiedyś że skupianie się na technikaliach często prowadzi do zabicia procesu twórczego.