Odp: pokaz zdjecie ktore lubisz
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
#1312 z dzisiejszej popoludniowej przejazdzki rowerkiem
Załącznik 6939
Parę razy przymierzałem się do widoczków z polskich wsi i rezygnowałem ze względu na nieogarnięte obejścia, poczochrane chwasty i ogólnie burdel z zardzewiałymi siatkami i walającym się gruzem przy najbardziej nawet estetycznych zabudowaniach,, czyli klimat niekończącej się pierestojki.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Parę razy przymierzałem się do widoczków z polskich wsi i rezygnowałem ze względu na nieogarnięte obejścia, poczochrane chwasty i ogólnie burdel z zardzewiałymi siatkami i walającym się gruzem przy najbardziej nawet estetycznych zabudowaniach,, czyli klimat niekończącej się pierestojki.
Potraktuj to jako wyzwanie a nie wymówkę. W dużych miastach najchętniej fotografowane budynki to walące się stare kamienice i inne konstrukcje a nie nowe kolorowe osiedla otoczone metalowym płotem. Ludzie je fotografują, bo jeszcze są...
Poza tym, zapewne znasz wątek "Ostatnie lata takiej wsi" na "bratnim forum". Okazuje się, że jednak można. Oczywiście, wieś się składa z "niekończącej się pieriestrojki" w stylu "chłoporobotniczym", ale nie tylko. Tym bardziej na odnajdywanie i fotografowanie, zasługuje ta prawdziwa wieś...
1317
https://i.imgur.com/9LDeEfs.jpg
Ja mieszkam na wsi i nie czuję się upośledzony. Na Kaszubach, może w okolicach Lublina jest inaczej?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Na Kaszubach
Okolice Swornychgaci. Wsi spokojna, wsi wesoła. I można tam znaleźć skarby. Dosłownie - wyrażone w $. Uwierzycie, że do tej stodoły w tle ustawiają się kolejki chętnych, żeby ją kupić za BARDZO uczciwe pieniądze? Pytanie bez nagród - dlaczego? Podpowiem - nie, nie dlatego, żeby tam zrobić skansen...
Załącznik 6944
Przypuszczam, że w celu rozebrania i postawienia gdzieś indziej, ewentualnie przerobienia na dom (restaurację, dyskotekę). Ja osobiście (gdybym miał ino warunki, czyli odpowiednie miejsce) też bym ją chętnie kupił i postawił, jako stodołę właśnie. W takiej samej postaci, może tylko z odrobinę zmienionym dachem. Przez co? Przez sentyment. Ja dorastałem w domu, gdzie na podwórku miałem podobną. Na zdjęciu poniżej (bardzo starym, bo mającym pół wieku) widać jej kawałek...
1319
https://i.imgur.com/YdxfZnc.jpg
Nie, Chodzi o sezonowane 100 lat drewno, twarde jak kamień. Instrumenty muzyczne, meble...
Tak myślałem, że chodzi o drewno. Ja tak daleko nie mieszkam, w powiecie wejherowskim, koło Gdyni.
A to powiem Ci, że mnie zaskoczyłeś. Meble tak, ale instrumenty niekoniecznie. Te robi się ze szlachetnych gatunków drewna, jak jawor, klon i tym podobne. Ewentualnie świerk (skrzypce, wiolonczele...) Stodoły były budowane z prostych sosnowych, albo świerkowych desek. Więc raczej meble. Tak czy inaczej, nie spodziewałbym się, że to o to chodzi. Tym bardziej, że takie stare drewno, to jest - jak to mówią na wsi - na dwoje babka wróżyła. Czasem twarde jak stal, z a czasem dotkniesz, a tam próchno. Dom, w którym się wychowałem, ma w tej chwili 120 lat. Niektóre jego elementy wyglądają całkiemn nieźle. Ale większość nie nadaje się do niczego...
1320 (to nie mój dom, tylko zagroda w pobliżu "Diabelskiego Stawu". Dosłownie trzy chałupy w środku lasu. Taka gmina...)
https://i.imgur.com/M0t5jrN.jpg
1 załącznik(ów)