-
Pokaż zdjęcie które lubisz
Naprawdę nie wiem jaki jest urok tego że to aparat sklada a nie Ty na kompie. Ok może zoszczedza to czas edycji ale serio czy to takie wazne czy zrobi to aparat czy komputer? Próbowalem kiedys robic te hdry w puszce, zanim sie to poustawia to czas sie traci w terenie. No ale każdy ma swoje preferencje..
Z funkcjonalności aparatowej, z której korzystam w terenie jest trimowanie filmów i zapis przycietego filmu w bezstratnej jakosci. 4k/120 zajmuje mase miejsca, a czesto sie okazuje że film jest o polowe za dlugi i warto go przyciąć. Na kompie zajmuje to sporo czasu. A co ciekawe w R5II wycięli tą funkcję [emoji53]
-
Odp: Pokaż zdjęcie które lubisz
kompletnie sie nie rozumiemy, panoramy robię raz na ruski rok, a hdrów nigdy - tu nie chodzi o to czy robisz w kompie czy w apararacie - robisz tam gdzie musisz lub tam gdzie chcesz, chodzi o to ze nasza ulubiona firma wycina istniejącą dobrą funkcjonalność podmiejąc ją na namiastkę funkcjonalności - proponuję skoncentrować się na multiekspozycji bo o tym był oryginalny post i tu nastąpiło obcięcie funkcjonalności najprawdopodobniej spowodowane "wspaniałymi właściwościami optycznymi" nowych obiektywów - hdry, panoramy to inna opowieść na inny wątek, edycja filmów w aparacie - też chętnie poczytam ale to nie ma związku z tym co napisałem.
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
kompletnie sie nie rozumiemy, panoramy robię raz na ruski rok, a hdrów nigdy - tu nie chodzi o to czy robisz w kompie czy w apararacie - robisz tam gdzie musisz lub tam gdzie chcesz, chodzi o to ze nasza ulubiona firma wycina istniejącą dobrą funkcjonalność podmiejąc ją na namiastkę funkcjonalności - proponuję skoncentrować się na multiekspozycji bo o tym był oryginalny post i tu nastąpiło obcięcie funkcjonalności najprawdopodobniej spowodowane "wspaniałymi właściwościami optycznymi" nowych obiektywów - hdry, panoramy to inna opowieść na inny wątek, edycja filmów w aparacie - też chętnie poczytam ale to nie ma związku z tym co napisałem.
aj, zwracam honor, właśnie się douczyłem o multiekspozycji, byłem przekonany że to jest tożsame z hdr :D ok, ja nie robię takich rzeczy w ogóle, ale mogę sobie wyobrazić, że w puszce zajmie to szybciej niż wołanie RAWa a potem dłubanie layerów w psuju :)
-
Na to samo chciałem zwrócić uwagę: wielokrotne naświetlanie (multiekspozycja) to nie hdr. I jakby jedną z cech jest pewna przypadkowość efektu końcowego. Dlatego "w puszce" wydaje się fajniejsze.
No i sam fakt kastrowania funkcjonalności.
Znowu w panoramie większa kontrola jest pożądana.
-
ej, wg instrukcji jest multiekspozycja w R6 i R5:
https://cam.start.canon/pl/C003/manu...ng-1_0270.html
to nie działa?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
R5 to stary korpus - działa po staremu czyli dobrze ale ponoć nie ze wszystkimi obiektywami (nie wiem nie mam takich obiektywów ;) i pewnie nie kupię)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
aj, zwracam honor, właśnie się douczyłem o multiekspozycji, byłem przekonany że to jest tożsame z hdr :D ok, ja nie robię takich rzeczy w ogóle, ale mogę sobie wyobrazić, że w puszce zajmie to szybciej niż wołanie RAWa a potem dłubanie layerów w psuju :)
i jeszcze w takim razie polecam bo jak ogladać to coś konkretnego
https://www.pepventosa.com/gallery.h...&vimeoAlbumID=
https://www.pepventosa.com/gallery.h...&vimeoAlbumID=
te rzeczy akurat są robione w kompie - bo w takim procesie trudno wymusić kontrolę ale nie każdy robi to w tak ekstremalny sposób jak Pep Ventosa
uwielbiam nieostre zdjęcia - sposobów jest sporo multiekspozycja to tylko jeden z nich
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Naprawdę nie wiem jaki jest urok tego że to aparat sklada a nie Ty na kompie. Ok może zoszczedza to czas edycji ale serio czy to takie wazne czy zrobi to aparat czy komputer?
wazne gdzie to to nie jest. chociaz nie wiem jak LR sobie z tym czyms radzi, czy nie musialbym PS-a odpalac.
dla mnie jest jedna roznica funkcjonalna - jestem aktualnie na wyjezdzie. wroce w weekend, zgram foty, mniej wiecej za 3 tygodnie dojde do wywolywania wyjazdu. czy bede pamietal ze te konkretne kilka ujec mialo byc do polaczenia w jedna ekspozycje? moze tak, zapewne nie. jak mam to w aparacie, to nie musze sie w nic bawic.
innym takim uproszczeniem zycia jest dla mnie przyciecie kadru. LR przejmuje z EXIF-u informacje, ze zdjecie mialo byc 16:9 czy 4:3. fajne, bo po kilku tygodniach czesto nie pamietam, ze takie bylo zalozenie.
czego natomiast LR nie czyta i czego mi brakuje, to ze zdjecie mialo wklikany Picture Style czarno-bialy. wiec jesli na czas przy imporcie sobie go nie zaflaguje (u mnie domyslnie kolorem zielonym) to chwile potem LR przeleci go standardowym profilem importu i jego mononchromatycznosc idzie sie kochac. duperela, ale jak w sezonie poznojesiennym siadam do backlogu LR i przychodzi mi wykanczac jeszcze wakacyjne plenery... to ni czorta nie pamietam ktora klatka byla kadrowana w monochromie.
dla mnie takie ficzery oszczedzaja (lub nie) sporo czasu. GPS wbudowany w aparat (a nie poleganie na g* appkach i jeszcze bardziej g* antenkach w smarkfonach, ktorych dokladnosc siega w porywach do 10m, wiec regularnie tu w NL pinezki mi laduja w wodzie :D ), lykanie tagow proporcji kadru, wielokrotne ekspozycje w RAW... kazdy z nich przydaje mi sie kilka razy w miesiacu. w odroznieniu od wpychanych mi przez gardlo ficzerow wideo, z ktorego ostatnio korzystalem jakos w 2013 roku :mrgreen:
-
https://live.staticflickr.com/65535/...b4afdaa0_b.jpg
To zdjęcie które przez długi czas chciałem zrobić, musiałem do tego dojrzeć.
Trudno było je wykonać, bo sama jaskinia to wiadomo, ciemno, mokro, zimno, ale i wszystko na linach i modelka i ja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Ekstra !
-
1 załącznik(ów)
-
Fajne te szybowce!
--- Kolejny post ---
5056 robi wrażenie!!!
-
good shot :) to R10 z Sigmą?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
good shot :) to R10 z Sigmą?
Tak. Podobnie jak kaczki parę zdjęć wcześniej. W zasadzie po paru próbach wyleczyłem się z podpinania FF na pierze, cały czas brakuje ogniskowej. Chyba, że się kiedyś na strusie wybiorę :mrgreen: W R10 AF na tyle sprawny (szczególnie w warunkach jak na powyższym zdjęciu), że da się żyć.
-
Dzięki za pozytywny odbiór :D
Mam coś jeszcze z ulubionych podziemnych strzałów.
58 Jaskinia Józefa
59 jej sąsiadka Jaskinia Spełnionych Marzeń.
https://live.staticflickr.com/65535/...b5c6a617_b.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/...8f861056_b.jpg
-
Zdjęcia z jaskiń fajne, ale ja od samego patrzenia mam jakiś wewnętrzny strach. Niby nie mam klaustrofobii, do windy wsiadam bez problemu, ale jak pomyślę, że miałbym się gdzieś przeciskać itp. to mnie panika zaczyna brać. Pamiętam mój pierwszy wjazd do rezonansu magnetycznego, mało brakowało, a dostałbym ataku paniki, dopiero gdy zobaczyłem, że za głową mam pustą przestrzeń to mi przeszło. Grotołaz ze mnie byłby marny.
-
Jednym z fajniejszych aspektów tego sportu jest właśnie przełamywanie swoich strachów :D
Przed ciasnotą i wysokością głównie.
-
Ja nie moge patrzec na zdjecia wspinaczkowe. Wszystkie produkcje typu Free solo sa zupelnie nie dla mnie. Ale jaskinie mają cos w sobie. W Meksyku jest fantastyczna jaskinia z olbrzymimi krysztalami gipsu, ale zamkneli ją kilka lat temu. Ją bym bardzo chetnie odwiedził.
-
2 załącznik(ów)
-
2 załącznik(ów)
Takie ładne fotki tu wrzucacie to dla kontrastu dorzucę dwie brzydkie z okolicy. W końcu jak śpiewał Kazik "Ameryka też się sypie, to osobny rozdział."
Załącznik 19665
Załącznik 19666
-
taka raczej mniej spodziewana ta Ameryka twoja. domyslam sie, ze to wybrzeze MA/NH a to sa raczej tereny gdzie ekonomia przewaza wplywy srodowiska (nie zeby az padalo, ale to mocno wilgotne powietrze jednak swoje robi :D )... ale chyba bardziej organicznie do tego ludzie podchodza...
ten kosciolem fajnie kolorami gra. ta zolta tabliczka jest peachy
-
1 załącznik(ów)
-
-
250 ton wolnosci i demokracji...
-
Akurat ten nie jest w barwach USA
-
Tu była ustawka z załogą ;)
Okazało się, że kolega zna pilota.
Foto zrobione z odległości ok. 770 metrów ;)
https://lotnictwo.net.pl/gallery/ima...2ba41560e9.jpg
-
Mieszkam kilometr od lotniska, możę wreszcie się tam wybiorę z aparatem, tylko z Łodzi chyba mało co lata poza tanimi lotami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Tu była ustawka z załogą ;)
Okazało się, że kolega zna pilota.
Foto zrobione z odległości ok. 770 metrów ;)
Fajna ta ustawka!:D
-
1 załącznik(ów)
ja z pomorza chlopak jestem, to nie furgajace ale bardziej plywajace mam cuda...
Załącznik 19668
-
Super fota!
Pływające cuda tez potrafią być ekstra!
https://scontent.fpoz3-1.fna.fbcdn.n...Cw&oe=67FB80E3
Fotka mocno archiwalna, z 2012 roku, robiona jeszcze 30D i poczciwym kitem. Na dzisiejsze standardy warunki normalne, jak na tamten sprzęt - to już na jego granicy możliwości. Ale bardzo lubiłem robić nim zdjęcia!:D
cos nie poszlo z wklejeniem tego zdjecia
-
1 załącznik(ów)
@solti - wierze w ciebie, wiec nie koryguje numeracji
to teraz w konkursie na "kto ma wiekszego"... :)
po lewej: Maersk Hamburg, ktory wlasnie przybil do brzegu (i zapalil swiatla, jak go podpieli do USB :D )
https://www.vesselfinder.com/vessels/details/9784312 (pojemnosc brutto: 150 tysiecy ton, jesli dobrze rozumiem jednostki)
po prawej: Ever ARM (https://www.vesselfinder.com/vessels/details/9893931, 250k ton) a za nim HMM Hamburg (https://www.vesselfinder.com/vessels/details/9863338, 228k ton)
w tle do nabrzeza zawija jeszcze CMACGM JACQUES SAADE (https://www.vesselfinder.com/vessels/details/9839179, 236k ton)
trafilo mi sie przypadkiem, bo pojechalem z zalozeniem, ze a nuz cos tam przeladowuja dzisiaj i jakies kolory na niebie beda...
ten Maersk to ze 40 minut wchodzil do doku. jak na sam koniec powlaczal swiatla, to stalem z rozwarta paszcza jak 3 letni knypek, ktory pierwszy raz ubral choinke i mu ojciec lampki na niej odpalil. ze swiecacymi oczami...
Załącznik 19670
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
@
solti - wierze w ciebie, wiec nie koryguje numeracji
Możesz do mnie tak bardziej łopatologicznie? Bo przyznam, że niezbyt rozumiem, o co chodzi. Dodałeś też dopisek w moim poście (w ogóle nie widać, że to Twoja sprawka, co chyba też nie powinno tak wyglądać) i tego też nie kumam. Może zaspany jestem;)
Ty z to dwa razy wrzuciłeś ten sam post, chyba też coś Ci nie wyszło:mrgreen:
A twoja fotka super! Wielkie statki robią na mnie ogromne wrażenie. Choć zdecydowanie bardziej wolę podziwiać pasażerskie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Możesz do mnie tak bardziej łopatologicznie?
nie dziala mi twoje zdjecie na desktopie. ale z kolei bangla na komorce.
normalnie czyszcze w tym watku przypadki zaginionych fot. tutaj sam nie wiem co zrobic, bo w sumie niby dziala
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Dodałeś też dopisek w moim poście (w ogóle nie widać, że to Twoja sprawka, co chyba też nie powinno tak wyglądać) i tego też nie kumam. Może zaspany jestem;)
probowalem skorygowac linka (powycinac zbedne kawalki URL) ale mam wrazenie, ze mi nie wyszlo i w koncu nie zapisalem zmian. pewnie tylko wrazenie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Ty z to dwa razy wrzuciłeś ten sam post, chyba też coś Ci nie wyszło:mrgreen:
forum tak ma, ze czasem robi Baden-Baden... :)
sorki za zamieszanie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie dziala mi twoje zdjecie na desktopie. ale z kolei bangla na komorce
Zdjęcie jest podlinkowane z facebooka, być może przez to są jakieś jaja. U mnie działa zarówno na komórce, jak i na kompie, i stąd nie miałem pojęcia, co zrobiłem nie tak:) Ciekawostka!
-
Jak zdjęcie solti-ego widzę zarówno na smartfonie jak i PC.
https://lotnictwo.net.pl/gallery/ima...f0baf0cdf5.jpg
-
Fajne! Z księżycem jeszcze nie mam:(
-
1 załącznik(ów)
-
To ten co utknął w Kanale Sueskim swego czasu?
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To ten co utknął w Kanale Sueskim swego czasu?
nie. ten tutaj jest wiekszy ;) z tym ze to juz sa kosmetyczne roznice - 3 metry w te czy we wte ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Dutch angle ?
-
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Dutch angle?
niekoniecznie, nie w tym kontekscie. jak masz na mysli filmowy Dutch Angle, jako taki srodek do wprowadzania napiecia w scenie, to nie.
ja to robie od czasu do czasu jako imitacje kadrow komiksowych. glownie w zdjeciach nocnych czy niebieskiej godziny gdzie mam dodatkowe mocne kolory w kadrze i mocno kontrastowa/graficzna scene. sporadycznie w landszaftach...
Załącznik 19680
Załącznik 19681
Załącznik 19682
Załącznik 19683
-
Jest jedna złota zasada w fotografii. Lepsza, niż złoty podział. Piłeś - nie fotografuj :mrgreen:
-
4 załącznik(ów)
Mnie też zdarza się przekrzywiać kadry gdy prowadzi to do poprawy dymaniki albo gdy mi się zdaje, że poprawia :)
Załącznik 19693
Załącznik 19694
Załącznik 19695
Załącznik 19696
-
Przekrzywienie musi naprawdę mieć sens i ma się je dobrze oglądać, nawet lepiej niż kadry proste.
Po kilku piwach ogarnia nas wena i wszystkie kadry są niesamowicie odkrywcze.
-
https://live.staticflickr.com/65535/...a8e8c3b4_b.jpg
To zdjęcie chyba najbardziej lubię.
Błota było tam co nie miara :D
-
Świetne! I nie po skosie! :mrgreen:
-
Ekstra! Nie sądziłem, ze zdjęcia z jaskini mogą być takie ciekawe.
-
Pokaż zdjęcie które lubisz
Wyglada jak nawiazanie do premiery Sniezki i siedmiu kransoludkow, brakuje jednego na zdjeciu [emoji23]